Savaştan sonra insanlık sınavını da kazanmak için

  • 17.12.2020 00:00

 Azerbaycan ordusu, Dağlık Karabağ ve çevresinde yerden göğe kadar haklı bir savaş verdi.

Bu savaşın haklılığına mugayir davranışlar sergileyen, bu savaşın izzetiyle bağdaşmayan cürümler işleyen Azerbaycan askerleri de olmuş mudur?

Olduysa, o askerlerin cezalandırılması en az savaşın kazanılması kadar önemlidir.

Savaşın haklılığının ve izzetinin üstüne titremek gerekir.

Bunları gölgeleyebilecek suçların üstüne gitmek suretiyle ‘Azerbaycan ordusu o bir avuç mücrimin yaptıklarından berîdir’ mesajının verilmesi gerekir.

İstisnaların adı konulsun ki hiç kimse kaidenin bozukluğuna hükmedemesin.

İşin siyasi ve psikolojik boyutu bir yana; hukuk her hâlükârda üstün tutulmalı ve düşman da olsa mağdurun hakkı gözetilmeli.

‘Ermeni askerlerin işlediği savaş suçlarının yanında bizim birkaç askerimizin cürümleri ne ki?’ veya ‘Yaşanan yaşandı ve sonuçta savaşı kazandık, bunları kurcalamanın ne âlemi var şimdi?” denmemeli.

Nitekim Azerbaycan yargısı öyle demiyor, çok şükür.

***

Dağlık Karabağ ve etrafındaki çatışmalarda her iki taraftan da savaş suçları işleyen askerlerin olduğunu -22 videoya dayanarak- iddia eden Uluslararası Af Örgütü, geçen hafta "Hem Azerbaycan hem de Ermenistan yetkilileri derhal bağımsız, tarafız soruşturmalar yürütmeli ve sorumluları tespit etmelidir. Failler ve bu suçlara izin verenler yahut göz yumanlar adalet önüne çıkarılmalıdır.” çağrısında bulunmuştu.

Verdiği savaşın haksızlığıyla mütenasip savaş suçlarının istisna değil kaide olduğu (Başta Gence olmak üzere birçok Azerbaycan şehrine düzenlenen füze saldırılarıyla sivillerin taammüden öldürüldüğünü hatırlatmak yeterli olacaktır) Ermenistan tarafından henüz ses yok, ama Azerbaycan Başsavcılığı -evvelki gün-  savaş suçlarına karıştığından şüphelenilen dört askerin tutuklandığı duyurdu.

Bu dört asker, Ermeni askerlere insanlık dışı muamele, Ermeni askerlerin cansız bedenlerine saygısızlık ve Ermenilere ait mezar taşlarını tahriple suçlanıyor.

Savcılıktan yapılan açıklamaya göre, savaş suçlarına karıştığından şüphelenilen başka askerler olduğu takdirde onlar hakkında da gereken işlemler yapılacak.

Önemli bir ayrıntı:

Azerbaycan’da savaş suçlularıyla ilgili hukuki süreç, Uluslararası Af Örgütü’nün yukarıda mezkûr çağrısından önce başladı.

Başsavcı Kamran Aliyev 25 Ekim’de verdiği beyanatta Ermenistan askerlerince işlenen savaş suçlarıyla beraber “Ermeni askerlere karşı uygulanan insanlık dışı davranışlar”ı da soruşturdukların açıklamış ve birçok sahte videonun yanı sıra gerçek olma ihtimali yüksek videoların da bulunduğunu belirtmişti.

***

Çürükleri ayıklama yolunda sonuna kadar gidilir inşaalah.

Karar’ın internet sitesinde, savaş suçu zanlısı dört askerin tutuklanmasına ilişkin haber için seçilen başlıkta ifade edildiği gibi, “savaştan sonra insanlık sınavının da galibi” olmalı Azerbaycan.

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums