Bahtiyar Arabistan mı?

  • 28.03.2015 00:00

 ARABIA Felix… Yani Bahtiyar Arabistan…

Hayret!

Romalılar hangi akla hizmet şu bahtsız Yemen’e “bahtiyar” sıfatını lâyık görmüşler?

Zahir muson rüzgârları sayesinde Seba diyarına iki damla yağmur düşüyor da vahada bir avuç ot bitiyor diye…

Oysa Eli Yemen’dir/ Gülü çemendir/ Giden gelmiyor/ Acep nedendir” diyen İstanbul türküsü bu hazin coğrafyayı çok daha doğru ve çok daha anlamlı biçimde tanımlıyor.

***

ÖYLE, çünkü çocuktum, o Yemen’de savaş vardı. Gazete manşetlerinden inmezdi.

Hükümet darbesi, kral sürgünü, Nasır müdahalesi, Sovyet parmağı, Amerikan kumpası derken kanlı arbede ta yetmişli yıllara kadar sürdü.

Sonra koskoca adam oldum, yine bitmedi.

Kuzey ve Güney diye iki ayrı devlete dönüşen ülke ahalisi dalaşmaya devam etti.

Bu arada da bizler çokbilmişlik taslayıp birine “ilerici”, diğerine “gerici” dedik.

Ardından 1990’da sözümona tekrar birleştiler. Oysa işte ihtiyarladım, kavga sürüyor.

Üstelik daha da eskisi var…

***

1870’de başlayan bilmem kaçıncı Yemen isyanı İmparatorluğumuzun sadece kıyılarını kontrol ettiği ve gerisini aşiretlere bıraktığı bu ülkede artık tam zirveye tırmanmıştı ki, Kolağası İsmet Bey (İnönüAhmet İzzet Paşa’nın kurmaya başkanı olarak Zeydî lider İmam Yahya’yla önce muharebeye tutuştu, ardından da müzakereye oturdu.

Tarih 1911’dir!

Nerede “bahtiyar Arabistan” (!), nerede “gidenin gelmediği” bahtsız çöl…

***

ASLINA bakarsanız çarşamba gecesi başlayan Suudi müdahaleyle Yemen bugün de dünün, evvelsi günün, hattâ daha daha evvelsi günün uzantısını yaşıyor.

Yani hiçbir zaman modern ulusa dönüşmemiş bir geleneksel toplumdaki kabile savaşları hâlâ ve hâlâ mezhebî ve kavmî ayrışma ekseninde sürgit devam ediyor.

Ama tabii ki dış güçler mevcut… Böyle mümbit bir ortamda aksi zaten düşünülemez!

O dış güçlerin başında da bizim ulusalcıların ve komünistlerin her derde deva addettiği “Batı emperyalizmi” değil İran geliyor. Yahut İran’a da emperyalist demek gerekiyor.

Nitekim öyle alengirli istihbarat servislerine falan ihtiyaç yok…

***

YOK, çünkü Bursa’daki Sağır Sultan bile biliyor ki Şii Satıh peşinde koşan Tahran tıpkı Irak’ta, Suriye’de, Lübnan’da, Bahreyn’de yaptığı gibi Yemen’de de Zeydî itikattan Husi aşiretleri hem isyana teşvik ediyor, hem silah dâhil onlara her türlü imkânı sağlıyor.

Eh, Suudi Arabistan’ın ezeli düşmanının bir de güney sınırındaki ülkede hükümranlık kurmasına göz yumamayacağı aşikâr… Yumarsa Vâhibi sultanın sonu gelir.

Dolayısıyla Riyad’ın harekete geçmesini kendi açısından normal karşılamak gerekiyor.

Artı, Kızıl Deniz’i Umman Denizi’ne kavuşturan Bab’ül Mendep’in Farsî denetim altına girmesi ABD tarafından kabul edilemeyeceği için, aslında İran’la ilişkileri düzeltmek istemesine rağmen Washington da Suudi operasyonuna destek veriyor.

Bugünü dünden ayıran tek fark da Mısır’ın saf değiştirmiş olmasından öteye gitmiyor.

***

GERİSİ mi?

Bahtiyar Arabistan”ın (!) gerisi eski hamam, eski tas ki, “Eli Yemen’dir/ Gülü çemendir/ Giden gelmiyor/ Acep nedendir”…

hadiuluengin@taraf.com.tr

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Yorumlar (10)

  • E. D.
    E. D.
    7.02.2013 01:35

    Malazgirt savaşında Bizans ordusunda bulunan Mikhael Attaleiates : "Bu Türkler, tanımak fırsatını bulduğumuz diğer savaş yoldaşlarından daha yiğit idiler, çünkü cesaretle savaşa atılıyorlardı ve kendilerine saldıranlara karşı göğüs göğüse çarpışıyorlardı" Mikhael Attaleiates, Tarih, Çev. Bilge Umar, İstanbul, Arkeoloji ve Sanat Yayınları, 2008, s. 159. Daha bin yıl evvel Türklüğe -Türkçülüğe değil- saldırmakta olan her kimsenin alacağı karşılığa işaret edilmiş, dikkat buyur, Ayşe Na Hür!

  • Gerçekçi
    Gerçekçi
    7.02.2013 09:09

    E.D kardeş çeviren türk yazarsa destekli attığından emin olabilirsin. Sen en iyisi yunan mezalimi diye bir kitap var. Var olmasına var da ne yazık ki memleketimizde yasak hem türkçe hem yunanca bu kitabi bir oku tüm gerçekler burada yazılı. Bu nedenle tavsiyem şu ki türk yazarlardan medet umma yani yalan yazılan tarihi değil yaşanan tarihleri öğrenmeye çalışın. Yalan yazan tarih değil tarihi yalan yazanlar UTANSIN.

  • Filiz Sahin
    Filiz Sahin
    4.02.2013 18:14

    Sagolun sayenizde bircok yazari ayni anda takip etme sansini yakaliyoruz da anlayamadigim bir sey var. Yaziyi niye sansurleyerek yayinliyorsunuz ? Hic yayinlamamaniz daha dogru olur da kirpmaniz yazara saygisizlik degil mi ?

  • Xale Sılo
    Xale Sılo
    4.02.2013 17:48

    Adısız hakaret yazan zavallı; 2013 yanlışlıkla yazılmış doğrudur. 2013 olamayacağına göre 2012 oluğunu anlamayacak kadar kapasitesiz imişsin! meeyer

  • Onur Dinçer
    Onur Dinçer
    4.02.2013 11:55

    Türk Tarih Tezini okursan ne anlattığımı anlarsın.

  • Ad Soyad Giriniz...
    Ad Soyad Giriniz...
    4.02.2013 10:17

    xalo salako neyin oluyor 20.12.2013 daha çok zaman var. onur diye yazan yazdıklarından kendin eminmisin. yoksa ben mi yanlış anladım.

  • Onur Dinçer
    Onur Dinçer
    3.02.2013 23:59

    Hatice Hanımın sorusuna 30larda Türk Tarih Tezini hazırlayanlar (Atatürk başta olmak üzere) Selçuklu/Türkmen göçü öncesi Anadolu kavimlerini Türk olarak sunarak cevap verdiler. Bu şekilde, bir yandan hem Türklerin öteden beri medeni ve Beyaz ırktan olduğunu söylemiş oluyor ve bir yandan da Türklerin Anadoluda çok karışmış olduğu gerçeğinin üstünü örtmüş oluyorlardı.

  • Xale Sılo
    Xale Sılo
    3.02.2013 19:43

    "20/12/2013 (131)tarih-1 15.soru" Aşağılardan hangisi,İslam öncesi Türk devletlerinin iktisadi hayatında görülemez.? A)Haraç B) Zekat C) Yağma D) Ticaret Sizce cevap hangisi? “Beşeriyet Tarihinde Devlet ve Hukuk Mefhumu ve Müesseselerinin İnkişafında Türk Irkının Rolü” işte kehanet,ihanet, Ahde vefasızlık ve kana susamışlığın temel taşlarını koyan hamanların dilinden dizeler. elinize sağlık kaleminiz tükenmesin yiğit kadın.

  • Hatice  Okten
    Hatice Okten
    3.02.2013 18:52

    Sizin arastirmalarinizi okuduktan sonra, merak ettim. Turkler anadoluya geldikleri zaman, bos bir ulke bulmadilar. Hattiler, Hititler , Asurlar,daha bir suru topluluklar, bunlar nereye gitti? Nasil olurda , burasi eskiden beri Turk vatani olur. Mustafa Kemalin yanindaki prof. denilen insanlar, hic tarih bilmezlermi? Nazilerin etkisinde kalmislar. Ben Turkum ama ,gercekten biz Turkler ne kadar turkuz ? Turk olsak da olmasakta ne fark eder?

  • ali iybar
    ali iybar
    3.02.2013 10:53

    Resmi tarihin üzerindeki cila kazındıkça altındaki pislikler gözükmeye başlıyor.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums