Dolarla ucuz işçilik

  • 31.07.2018 00:00

  Ege Cansen dostumuzun ekonomimize kazandırdığı güzel anlatımlardan biri de “dolarla ucuz işçilik”tir.

Ege Cansen diyor ki 1995’lerde ABD’ye kabaca 15 milyar dolarlık ihracat yapabilen Çin, 2017 yılında 500 milyar dolarlık ihracat yapıp, 390 milyar dolar fazla verir hale geldi.

 

/* */

Çin, ileri teknoloji ürünlerini satarak, ihracatını büyütmedi. Çin dolara çevrilince ucuza gelen işçilik sayesinde, düşük fiyattan basit ürünler satarak bunu başardı. Şimdi de basit teknolojiyle ama çok kaliteli mal satıyor. İhracatın içinde eskiye göre daha fazla ileri teknoloji ürünleri yer alıyor. Git gide teknolojide kendi kendine yeterli düzeye geliyor.

Ege Cansen’in anlattığı süreç, bugün Trump’ı ticaret savaşlarına sürükleyen süreçtir. Önce Amerikan firmaları dolarla ucuz işçiliğin cazibesinde ileri teknolojiye dayalı üretimlerini Çin’e kaydırdı. Yetmedi, Çin’de fabrika kurdular. Bütün bunların arkasında dolarla ucuz Çin işçisi var.

Bizim için stratejik

Çin, ürettiği mallardan ders alarak, basit teknolojili ama çok kaliteli mal üretip ihraç etmeye başladı. Çin birçok üründe teknolojide kendi kendine yeterli düzeye gelmekle kalmadı, yüksek teknolojiye sahip bir üretim yapısına sahip oldu.

Başkan Trump’ı esas korkutan, 390 milyar dolarlık dış ticaret açığı değil, Başkan Trump çok haklı olarak Çin’in yüksek üretim hacmi ve yüksek teknolojisiyle yakında Amerika’nın önüne geçeceğini görüyor.

Ege Cansen, Çin’in bu stratejisinden ders almamızın yararına işaret ediyor. Çünkü ihracatı artırmak konusu gündeme geldiğinde hemen “ileri teknoloji, sanayi 4.0 devrimine geçmek, inovasyon” gündeme geliyor.

Hangi Türk girişimcisi yüksek teknolojiye hemen geçmek istemez? Hangi Türk girişimcisi sanayi 4.0 devrimini ve inovasyonu gerçekleştirmek istemez?

Bizim de en büyük avantajımız, “şimdilik” dolarla ucuz işçiliğimizdir.

Kaliteli, ucuz üretim

Ne üretebiliyorsak, onu kaliteli ve ucuz ürettiğimizde ihracat gelirlerimiz artacak. Halbuki biz, katma değeri yüksek giyim sanayiini küçümseyerek, hatta giyim sanayiinden vazgeçerek, uçak, otomotiv üreticisi olmaya çalışıyoruz.

Dolar olarak ucuz işçilikte, en büyük avantajımız giyim sanayii. Giyim sanayiinde içeride ürettiklerimizi, Çin’de üretmeye başladık. Hatta Çin’de üretim tesisi kuran Türk firmalarından söz ediliyor.

Bu nedenle, Trump’ın ticaret savaşı, bir köşesinden bizi de olumsuz etkileyecek ama ders alınacak çok yanı var. Özellikle yeni dönem için sanayi stratejisi hazırlanıyor. Bu stratejide Çin’in dolarla ucuz işçilikten nasıl yararlanarak, ihracatını artırdığını dikkate almamız lazım.

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums