Danıştay, Erdoğan’ın basın kartı ambargosunu durdurdu

Danıştay, Erdoğan’ın basın kartı ambargosunu durdurdu
24.04.2021 - 07:34
Güncelleme 13.04.2022 - 13:05
1013

Danıştay, Erdoğan'a bağlı İletişim Başkanlığı'nın hükümet yanlısı olmayan gazetecilere basın kartı vermemesini haksız buldu. 

Çağdaş Gazeteciler Derneği’nin  (ÇGD)  açtığı davaya bakan mahkeme; Cumhurbaşkanlığı'na bağlı İletişim Başkanlığı'nın, basın kartlarını muğlak ve subjektif gerekçelerle iptal edemeyeceği kararını verdi. Mahkeme kararına göre yeni kart başvuruları da "inceleme" adı altında bekletilemeyecek. 

Son iki yılda 1238 basın kartını iptal eden, 1372 kartın yenileme başvurusunu reddeden İletişim Başkanlığı;  yüzlerce gazetecinin kart başvurusunu ise "inceleme" gerekçesiyle askıya almıştı.

Türkiye'de hükümetin kontrolünde olmayan kurumlarda çalışan gazeteciler, uzun bir süredir mesleklerini sürdürmekte güçlük çekiyor. Bağlı bulundukları kurumlar hukuki ve mali baskılarla boğuşurken, gazeteciler de imza attıkları en küçük bir eleştirel haber ya da sosyal medya paylaşımı nedeniyle hükümet tarafından "terörist" ilan ediliyor. Basın kartları da elinden alınınca gazetecilik yapmaları çok daha zorlaşıyor. İletişim Başkanlığı'nın açıkladığı resmi rakamlara göre, 2018-2020 yılları arasında 1238 basın kartı iptal edildi. 1371 gazetecinin basın kartları, Cumhurbaşkanlığı'nın yeni muğlak koşulları nedeniyle yenilenmedi.

Basın kartları yönetmeliğini ÇGD adına yargıya taşıyan avukat Onur Can Keskin, Danıştay'ın aldığı kararın hemen uygulanması gerektiğine işaret ediyor. Danıştay'ın aldığı kararın kesin ve itiraza kapalı olduğunu belirten Keskin, DW Türkçe'ye yaptığı açıklamada şunları söyledi: "Mahkemenin kararı bağlayıcı. Yani idare karara uymak zorunda. Ancak İletişim Başkanlığı'nın nasıl bir uygulamaya gideceğini kestirmek güç. Çünkü mevcut başvuruların çoğunun hangi nedenle bekletildiği ya da reddedildiği bilinemiyor. Bununla birlikte başvuruların reddedilmesinde yürütmesi durdurulan maddeler ve bu maddelerde yer alan ifadelere dayanılarak yapılan takdiri değerlendirmeler gerekçe gösterilemeyecek. Başvuruların bir kısmının incelemenin sürmesi nedeniyle bekletildiği düşünülecek olursa, artık incelemenin yasal dayanağı ortadan kalktığı için kart başvurularının da bekletilmeden sonuçlandırılması gerekecek."

ÇGD'nin başvurusu üzerine Danıştay'ın aldığı karar, kesin ve bağlayıcı olduğu için hemen uygulanmak zorunda. Ancak Cumhurbaşkanlığı'na bağlı İletişim Başkanlığı'ndan gelen ilk açıklamalar, hukuka uyma niyetinin olmadığını gösteriyor.

İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Danıştay kararından sonra yaptığı açıklamada, basın kartı vermediği gazetecileri bir kez daha "terörist" ilan etti: "Görevde olduğumuz müddetçe 'gazetecilik' adı altında 'terörizm propagandası' yapanlarla mücadele edeceğiz. Terör seviciler boşuna sevinmesinler!"

Altun açıklamasında, Danıştay'ın iptal ettiği maddelerin "daha iyisi"ni yapmak için çalışmaya başladıklarını da söyledi.

Dünyanın birçok ülkesinde basın kartları, meslek örgütleri ya da sendikalar tarafından dağıtılıyor. Türkiye'de ise 2018'e kadar devlete bağlı Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü tarafından veriliyordu. Ancak kimlerin basın kartı almaya hak kazandığına karar verilen komisyonda, gazetecilik örgütünden temsilciler de bulunduğu için herhangi bir ayrımcılık yaşanmıyordu.2017'de yapılan referandumla Türk tipi başkanlık sistemine geçilince, eskiden basın kartlarını veren devlet kurumu, 2018'de İletişim Başkanlığı adı altında Cumhurbaşkanı Erdoğan'a bağlandı. AKP'nin Almanya dahil birçok ülkede faaliyet gösteren "think-tank" kuruluşu SETA'da uzun yıllar görev yapan Fahrettin Altun, Cumhurbaşkanlığı'nın bağlanan İletişim Başkanlığı'nın başına getirildi. Bu değişikliğin ardından basın kartı komisyonu dağıtıldı, gazetecilerin kart başvuruları tamamen Cumhurbaşkanlığı'nın inisiyatifine geçti.

Haberin kaynağına buradan ulaşabilirsiniz


Editör: M. AKAY
Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums