'Susurluk-JİTEM' davasında 'kayıp silahlar' skandalı: Silahların asıl teslim tarihi gizlendi

'Susurluk-JİTEM' davasında 'kayıp silahlar' skandalı: Silahların asıl teslim tarihi gizlendi
22.04.2022 - 07:07
Kaynak: Haber Merkezi
744

Susurluk-JİTEM davası olarak bilinen, 1993-96 yıllarında arasında 19 kişinin öldürülmesine ilişkin, aralarında eski bakan Mehmet Ağar’ın da bulunduğu 18 sanıklı davada, Emniyet Genel Müdürlüğü’nden cinayetlerde kullanıldığı iddia edilen Uzi marka silahlarla ilgili beklenen yazılar dosyaya girdi. 

Ancak Susurluk skandalının yaşandığı 1996 yılı ve sonrasında yürütülen soruşturma ve yargılamalarda olduğu gibi, gönderilen yazıda yine çelişkili bilgiler yer aldı.

T24’ten Gökçer Tahincioğlu’nun haberine göre, dosyaya giren geçmiş tarihli raporlarda, silahların Türkiye’ye ilk kez 22 Aralık 1993’te girdiğinin belirtilmesine karşılık Emniyet Genel Müdürlüğü’nün yazısında silahların eski özel harekâtçı Korkut Eken’e 24 Haziran 1994 'te teslim edildiği belirtildi. 

O dönemki yazılarda, Eken'in silahları geri teslim etmediği bilgisi de yer aldı. Silahların nerede olduğunun belirsiz gösterilmek istenildiği söz konusu altı aylık dönemde Behçet Cantürk, Recep Kuzucu, Yusuf Ziya Ekinci, Savaş Buldan, Adnan Yıldırım, Hacı Karay, Fevzi Aslan, Salih Aslan ve Namık Erdoğan cinayetleri işlendi

Susurluk-JİTEM davasının duruşması yarın Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek. Mahkeme, bir önceki duruşmada Emniyet Genel Müdürlüğü’nden, bazı faili meçhul cinayetlerde kullanıldığı belirtilen ve Türkiye’ye İsrail’de kurulan Hospro firması ile yine yurtdışı kaynaklı farklı firmalarca satılan Uzi ve Baretta marka silahlarla ilgili kayıtları istedi. Ankara Emniyet Müdürlüğü ile Emniyet Genel Müdürlüğü arasındaki yazışma trafiği nedeniyle, istenilen bilgiler, geçtiğimiz haftaya kadar gönderilmedi. Emniyet Genel Müdürlüğü’nün yazısı, hafta başında dosyaya girdi.

'8 SİLAH 11 OLAY İLE İRTİBATLI'

Emniyet Genel Müdürlüğü’nden gelen yazıda, 22 Eylül 1994’te 150 adet, 15 Kasım 1994’te 280 adet Uzi marka silahın teslim alındığı belirtildi.

Bu silahlardan 39’uyla ilgili geçmişte kriminal incelemeler yapıldığının anlatıldığı yazıda, 8 silahın 11 olay ile irtibatlı olduğuna yönelik kayıt bulunduğu ifade edildi.

ZARF İLE GÖNDERİLDİ

Emniyet, söz konusu olayların hangileri olduğunu ise mahkemeye kapalı zarfla gönderdi. Ancak olayların davaya konu cinayetlerle ilişkili olmadığı iddia edildi.

TARİH ÇELİŞKİSİ

Emniyetin üst yazısında bu bilgilerin verilmesine karşılık, ekte yer alan teslim tesellüm tutanaklarında 2 Mart 1994 tarihinin yer alması dikkati çekti.

Bir başka tutanakta ise silahların bir bölümünün sanıklardan Korkut Eken’e, 24 Haziran 1994’te teslim edildiği bilgisi yer aldı.

Bu durum, arada geçen üç aylık dönemde silahların nerede olduğu ve kimin tarafından kullanıldığı sorularına yol açtı.

ARŞİVDEKİ BELGE: 'ASLINDA 6 AY ÖNCE TESLİM ALINDI'

Emniyetin gönderdiği yeni yazıda yer alan tarihlerin aksine, dosyada yer alan, silahlarla ilgili yargılama yapıldığı dönemde gönderilen teslim tesellüm tutanaklarında farklı bir tarihin olması dikkati çekti.

Söz konusu tutanaklarda, silahların teslim tarihi 22 Aralık 1993 olarak görünüyor. Ancak gelen yazıda bu tarihe hiç işaret edilmedi.


Editör: M. AKAY
Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums