TBB Başkanı Erinç Sağkan'dan Avukatlık Kanun Teklifine Eleştiri

TBB Başkanı Erinç Sağkan'dan Avukatlık Kanun Teklifine Eleştiri
8.04.2022 - 21:35
Güncelleme 8.04.2022 - 21:40
Kaynak: Haber Merkezi
1022

AKP’nin kanun teklifini değerlendiren TBB Başkanı Erinç Sağkan, iktidarın kendileriyle görüşmediğini ve herkes gibi kendilerinin de tekliften televizyon izlerken haberlerinin olduğunu söyledi.
Erinç Sağkan, AKP’nin Avukatlık Kanunu’nda değişiklik yapılmasına ilişkin kanun teklifinde yer alan iki numaralı barolara kaynak aktarımı düzenlemesinin eşitsizlik yaratacağını söyledi.

AKP’nin kanun teklifini ANKA Haber Ajansı’na değerlendiren Sağkan, 'Üzülerek ifade etmek istiyorum. Avukatlık Kanunu’nda değişiklik yapılmasına dönük bir teklif hazırlanıyor. En başta görüşü alınması gereken kurum olan TBB’nin bu tekliften basına yapılan açıklama ile haberi oluyor. Bu bize yasa yapma tekniğini ne kadar kaybettiğimizi son derece somut bir örnekle gösteren bir tekliftir. Bizim bu tekliften haberimiz yoktu, görüşümüz sorulmadı. Biz de bu teklifi tüm yurttaşlar gibi televizyonda yapılan açıklama ile öğrendik.' diye konuştu.

Sağkan, 'Avukatların sosyal ekonomik durumlarının geldiği halin araştırılması, bu halin artık avukat intiharlarına sebebiyet verir noktaya gelmesi ve her gün yaşanan avukata şiddet olayları da dahil olmak üzere bu üç unsurun araştırılması için Meclis araştırma komisyonu kurulmasını talep ettik. Tüm partilere bunun gerekçesini de açıklayan metin götürdük. 5 Nisan’da tüm partilerin altında imzası olan bir teklifle bunun kurulmasını ve başta avukat intiharları ve avukata dönük şiddetin engellenmesi için neler yapılabileceğinin TBMM’de kurulan bir komisyon ile tartışmaya açılmasını istedik.

Son üç ayda beş meslektaşımız intihar etti. Bunların bir kısmı tamamen ekonomik sebeplere dayalı olarak yaşanan intiharlar. Her gün bir avukat muhakkak ki bir yerde şiddete uğruyor. Bu şiddetlerin bazısı ölümle sonuçlanıyor. Son üç ayda üç meslektaşımız öldürüldü. Sadece basına yansıyan ağır yaralamalı 19 vakamız var. Biz bunların araştırılmasını ve avukatlık mesleğinin son yıllarda içine çekildiği bu ekonomik kaosun araştırılmasını ve çözüm yöntemlerinin geliştirilmesini isterken, 5 Nisan’da bizim bu talebimiz Meclis çatısı altında reddedilirken, hiç bilmediğimiz bir taslakla karşılaştık.' ifadelerini kullandı.

Teklifteki herhangi bir işte sigortalı çalışırken avukatlık stajı yapılabilmesini öngören maddeyi değerlendiren Sağkan, şöyle konuştu:

'Avukatlık stajına engel olmamak kaydıyla hükmü hiçbir şey ifade etmiyor. Burada denilmek istenen şu, ‘Sen bir yıllık staj sürecinde herhangi bir işle uğraşabilirsin. Gidip lokantada çalışabilirsin, gidip mimarlık ofisinde çalışabilirsin. Hukukla ilgisi olsun veya olmasın herhangi bir yerde çalışabilirsin ama avukatlık stajına engel olmamak kaydıyla’. Belirlilik, öngörülebilirlik gibi temel unsurların olmadığı bir teklif. Kim denetleyecek avukatlık stajına engel olup olmadığını. Mümkün değil.

Bu teklifin stajyer avukatlar açısından 'Naylon staj yapabilirsiniz' anlamına geldiğini dile getiren Sağkan, kendilerinin hukuk eğitiminin niteliğinin arttırılması gerektiğini savunurken, bu teklifin eğitim ve stajın niteliğini azalttığını' ifade etti.

Sağkan, stajyer avukatların bir yıllık stajının ilk altı ve ikinci alta ayda devlet tarafından desteklenmesi gerektiğini de söyledi.


Editör: M. AKAY
Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums