Milletvekili seçim ittifakından başkanlık ittifakına

Milletvekili seçim ittifakından başkanlık ittifakına
19.03.2022 - 06:42
Güncelleme 23.04.2022 - 21:56
Haber Merkezi
1060

Muhalefet, başkanlık sistemine karşı mutabakata vardığı güçlendirilmiş parlamenter sistemi, bir seçim ittifakı veya milletvekili ittifakı üzerinden yürütüyordu.

Oysa AKP ve MHP'nin getirdiği yeni seçim sistemi ittifakkar üzerinde şimdiden çok ciddi bir baskı yarattı. Ruşen Çakır, Medyascope'ta yaptığı programda yeni yasanın önümüzdeki dönem yapılacak seçimin üzerinde yaratacağı etkiyi tartışmaya çalıştı.

Çakır, getirilen seçim sistemi bir önceki seçimde uygulanmış olsa; İYİ Parti'nin aldığı 43 milletvekili yerine 40, CHP'nin 146 milletvekili 131'e düşecekti tespitinde bulundu.

Bir önceki seçimde oylar partilere göre değil de ittifakların üzerinden dağıtılıyordu. Yüzde 10 barajını aşan partiler 'artık oylar' sayesinde küçük partiler daha çok milletvekili çıkarmasını sağlıyordu, diyen Çakır, yeni sistem baraji yüzde 7 çekiyor, ama 'artık oylar' ittifaklara dağıtılamayacağını söyledi.

Önceki seçimde AKP'nin oyu yüzde 42.5, MHP'nin oyu yüzde 11 idi. İki parti yüzde 53 oya sahipti. Güçlü ittifakın lehine güçsüz ittifakın lehine bir durum vardı.

Bugünse durum değişmiş gibi.

Metropol Araştırma Şirketinin son yaptığı anket verilerine bakıldığında Cumhur İttifakın oyu yüzde 53'ten yüzde 33'e düştüğü görülüyor. Millet İttifakının oyu yüzde 39. Buna Sadet, Deva, Gelecek partileri eklendiğinde durum çok daha netleşiyor.

Erdoğan, Cumhur İttifakının oylarının azalmasından dolayı yeni seçim sistemini devreye soksa da seçilmeme riskiyle karşı karşıya olduğuna vurgu yapan Çakır, yeni sistem bu haliyle önünüzdeki seçimin niteliğini belirlenmesinde etkili olacağı tezini savundu.


Çakır'a göre önümüzdeki seçim milletvekili ittifakındansa başkanlık sistemi İttifakı olarak değiştiğini vurguladı.


Editör: M. AKAY