Bodrum ‘lebaleb’ doldu: İlçe ‘tam kapanma’nın Vuhan’ı olur mu?

Bodrum ‘lebaleb’ doldu: İlçe ‘tam kapanma’nın Vuhan’ı olur mu?
30.04.2021 - 08:37
937

Nisan ayının son günleri… Muğla’nın Bodrum ilçesi dünyayı sarsan koronavirüs salgını nedeniyle ikinci kez en kalabalık aylarını geçiriyor. 

Bodrum’un yerlileri için  nisan, mayıs ayları bir başkadır… Yaz dönemi tam başlamadan, tatilciler ilçeye akın etmeden, güneşin yakıcılığı henüz o kıvama gelmeden, en güzel günlerini geçirirler bu aylarda... Kalabalık yok, trafik yok, gürültü yok… Havanın sıcaklığı kararında, deniz mavi mavi parlıyor… 

Ancak yıllardır süregelen bu rutin, koronavirüs salgını nedeniyle yerini kalabalığa, hiç alışılmadık uzun araç kuyrukların oluşturduğu trafiğe, marketlerde uzun bekleme sıralarına bırakmış durumda.

Bodrum bir seneyi aşkın salgın nedeniyle büyükşehirlerdeki evlerinden kaçanların sebep olduğu nüfus patlaması yaşıyor. "Tam kapanma" kararı nedeniyle ilçeye akın edenlerle birlikte nüfusun 500 bini geçtiği ifade ediliyor.

Doğalgazın olmadığı ilçede elektrikle ısınma artan nüfusu karşılayamadığı için sık sık kesintilerin yaşanmasına neden oluyor. Yaz döneminde ise soğutma için klima kullanımlarının artması nedeniyle bu kesintiler artık yaz-kış demeden Bodrumluların kaderi olmuş durumda…

Cumhurbaşkanı Erdoğan, patlak veren koronavirüs vakaları ve can kayıpları nedeniyle artık kaçınılmaz olan 17 günlük tam kapanmayı açıkladığında ise üç günlük zamanı fırsat bilenler Bodrum’a akın etti.

Bodrum girişleri tam kapanma sürecini ilçede geçirmek isteyenlerin akınıyla tıkandı, upuzun araç kuyrukları oluştu, trafik milim milim ilerledi, tıpkı büyükşehirleri andıran görüntüler yaşandı.

Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras ilçeye üç gün içerisinde 8 bin aracın girdiğini söyledi ve “Hazırlıkları yapamadan birdenbire kaosla karşılaştık. Şu anda Bodrum'da bir kaos olduğunu hepimiz kabul ediyoruz. En büyük korkumuz gelenlerin bize bulaşı taşıması" dedi.

Bodrumluların nüfus artışına ilişkin en büyük endişesi de tıpkı Belediye Başkanı Ahmet Aras’ın vurguladığı gibi “bulaşın taşınması ve virüse yakalanma riskinin yükselmesi…”

Çünkü hükümetin zikrettiği gibi bir “tam kapanma” maalesef yok. İlçede yerleşik durumda olan vatandaşların neredeyse büyük kısmı kısıtlamalardan “muaf”... 

Bodrum’da bu süreçte kime sorsanız kısıtlamalardan “muaf” olduğunu söylüyor. Çalışanlar dışarıda, muaf olanların çocukları için açık olan kreşler sebebiyle çocuklar ve yine onların ebeveynleri ve tabii ki kreş öğretmenleri dışarıda, avukatlar dışarıda, üretim ve imalat sertifikasına sahip olanlar dışarıda, otelciliğin yoğun olduğu bölgelerde otel çalışanları dışarıda, kısacası Bodrum ‘lebaleb’ dışarıda…

Peki salgına karşı tedbirler ne durumda?

Pandeminin başında olduğu gibi ilk kurallar yerini ne yazık ki bir bıkkınlığa bırakmış durumda. Mağaza ve market çalışanları spiral maskeleri yüzlerinden atmış, kimisinin normal maskesi burnunu bile kapatmıyor. İlk başta sınırlı sayıda müşteriyi markete alma kuralı terk edilmiş. Sosyal mesafesiz, dip dibe uzun kasa kuyruklarıyla virüse yakalanma riski her an artıyor...

Bodrum’da yaklaşık 30 yoğun bakım yatağı, 300 civarında da hastane yatağı var. Sağlık yetkilileri ise hastanelerin dolu olduğunu belirtiyor. Yoğun bakım ihtiyacı olan hasta sayısının arttığı ilçede, yeni yoğun bakım servisleri açılıyor.

Ahval’e konuşan Muğla Tabip Odası Başkanı Dr. Cafer Şahin, Bodrum’a yönelik akının vahim sonuçları olacağı konusunda uyarıda bulunuyor. Cafer Şahin, “Büyükşehirlerde pozitif olan, taşıyıcı olan, hastalık belirtisi gösteren veya göstermeyen kişiler tatil bölgelerine giderek buralarda bulaşı hızlandıracak. Vaka oranı artacak. Bodrum ve diğer bölgelerde üretim ve inşaat alanında çalışan tüm emekçi kesim çalışmaya devam edecek. Toplu ulaşımı kullanmaya devam edecek. İş yerinde birlikte olmaya devam edecek. Bu da bulaş riskini artıracak” diyor.

Bodrum daha turizm sezonu başlamadan “lebaleb” dolmuş durumda.  İlçe “tam kapanma”nın Vuhan’ı olacağa benziyor.


Editör: N. Cingirt
Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums