Tam kapanma öncesi çok kritik uyarı: Öngörülenden daha hızlı bulaşıyor

Uzmanlar, tam kapanma öncesi kritik uyarılarda bulunarak aile içi bulaşlara dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. Mutasyonlu virüsün hızlı bulaştığını hatırlatan Akdeniz Üniversitesi'nden Prof. Dr. Derya Mutlu "Saptadığımız her 10 pozitif vakanın 8'i İngiltere varyantı çıkıyor. Birçok insanın öngörüsünden daha hızlı bulaşıyor. Onun için tam kapanmada kesinlikle komşuya dahi gidilmesin" ifadelerini kullandı.

Tam kapanma öncesi çok kritik uyarı: Öngörülenden daha hızlı bulaşıyor
28.04.2021 - 19:53
1056

Çin'den getirilen Kovid-19 aşısının testlerine gönüllü katılmış olan Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, salgın ile mücadelede iki önemli silahtan birinin aşılama, diğerinin de temasın en az seviyeye indirilmesi olduğunu söyledi.

Tam kapanma kararı çok olumlu bulduğunu açıklayan Özkan, özellikle tam kapanmanın insan hareketinin yoğunlaşması beklenen bayram dönemini de kapsamasının, yeni tırmanış dalgası riskinin de önüne geçeceğini belirtti. 

01-004.jpg

Prof. Dr. Özlenen Özkan

"AİLE İÇİ TEMASTAN DA KAÇININ"

Özkan, bu süreci Kovid-19 ile mücadelede fırsat olarak değerlendirmek gerektiğini belirterek, şöyle konuştu:

"Bulaşmanın en yüksek olduğu yerler aile içi, iş yerleri ve toplu taşıma olarak sıralanıyor. Tam kapanmayla bu temaslar en aza inecek. Vatandaşlarımızın aile içi ve komşular arasındaki temasları en aza indirmeleri gerekiyor. Bu süreçte aşılamanın da hız kazanmasıyla bayram sonrası vaka sayılarında ve yoğun bakım doluluklarında düşüş olmasını bekliyoruz.

Uzun süredir hepimiz yorulduk, yıprandık. Sağlık çalışanlarımız çok daha fazla yoruldu, yakınlarını kaybedenler oldu. Bu yüzden kendimizi, sevdiklerimizi ve bu süreçte çok yıpranan sağlık çalışanlarını korumak için sabırlı olacağız, evde de kurallara uyacağız. Ancak hep birlikte mücadele edersek üstesinden gelebiliriz."

01-003.jpgProf. Dr. Ata Nevzat Yalçın

"VAKALAR ARTTI AMA..."

Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ata Nevzat Yalçın da ülke genelinde alınan tam kapanma kararının 10-14 gün içinde sonuç göstermeye başlayacağını söyledi. 

İş yerleri ve toplu taşımaların bulaş riskinin yüksek olduğu yerlerin başında geldiğini vurgulayan Yalçın, şunları kaydetti:

"Aile içi bulaş genellikle kısmen kaçınılabilecek bir husus. Tam kapanma sürecinde de aile içi temasın azaltılmasına özen göstermeliyiz, beslenmemize, uyku düzenimize dikkat etmeliyiz. Sağlıklı kalabilmeyi düşünüp çevremizle bulunduğumuz yerdeki insanlarla temasımızı mutlaka sıfıra düşürmemiz gerekiyor. Sağlığımızın ilk kaynağı kendimiziz.

Önlemlerimizi alacağız, temaslarımızı minimuma indireceğiz. Tam kapanma sürecinin endişeye yol açmaması gerekiyor. Vatandaşın sağlığı için alınan önemli bir tedbir. Çünkü vakalar arttı, yoğun bakımdaki hastaların yaş grupları çok düştü."

"KESİNLİKLE KOMŞUYA BİLE GİDİLMESİN"

Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Derya Mutlu da virüslerin varyantlarının çok daha hızlı bulaştığını söyledi.

Salgının gidişatını değiştiren kilit noktalardan birinin de İngiltere varyantı olduğunu belirten Mutlu, şu ifadeleri kullandı:

"Laboratuvarımızda 1,5 ay önce İngiltere varyantı üzerine çalışmaya başladığımızda pozitiflerin yüzde 5'i varyant çıkıyordu. Dün yaptığımız analizde bu oranın yüzde 80'lere ulaştığını saptadık. Saptadığımız her 10 pozitif vakanın 8'i İngiltere varyantı çıkıyor. Birçok insanın öngörüsünden daha hızlı bulaşıyor. Onun için tam kapanmada kesinlikle komşuya dahi gidilmesin. Bu süreçte egzersiz yapsınlar, sağlıklı beslensinler."


Editör: N. Cingirt
Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums