Fazıl Say, Sosyal medya hesabından dün 86 yaşında vefat eden babası, müzikolog, yayıncı edebiyatçı Ahmet Say'ın cenaze törenine ilişkin vefat ilanını paylaştı.
"Değerli müzikolog ve yazar Ahmet Say'ı kaybetmenin derin üzüntüsü içindeyiz" ifadelerine yer verilen paylaşımda, Ahmet Say için yarın Çankaya Doğan Taşdelen Çağdaş Sanatlar Merkezi'nde tören düzenleneceği belirtilerek, Ankara Kocatepe Camii'nde kılınacak cenaze namazının ardından Karşıya Mezarlığı'nda toprağa verileceği kaydedildi.
*: Türkiye'nin az sayıdaki müzik yazarından birisidir. Müzik kitapları üniversitelerin müzik bölümlerinde temel eser olarak okutulmuştur. Türk piyanisti ve bestecisi Fazıl Say'ın babasıdır. Müzik kitapları dışında çeşitli ödüllere değer görülen edebiyat eserleri vardır.
Yaşamı
1935 yılında İstanbul’da, Kadıköy’de doğdu. Babası dönemin tanınmış matematikçisi Fazıl Say, annesi felsefe öğretmeni Nüzhet Say’dır. Küçük yaşta piyano eğitimine başladı. 1946-1950 yıllarında İstanbul Belediye Konservatuvarı’nda öğrenim gördü. Demirhan Altuğ’un teori ve solfej, Verda Ün’ün piyano, Raşit Abed’in armoni öğrencisi oldu. Liseye geçtiğinde konservatuvar eğitimini bıraktı. İstanbul Erkek Lisesi’ni bitirdi. 1954 yılında basın-yayın eğitimi almak için Almanya’ya gidip altı yıl orada yaşadı. Bu yıllarda pansiyoner olarak evinde kaldığı müzikolog Kurt Köhler’in özendirmesiyle müzikbilime ilgi gösterdi.
Almanya'daki eğitimini tamamlayıp Türkiye'ye döndüğünde üç yıl Bingöl’de öğretmen, halk eğitimcisi ve folklorcu olarak çalıştı. Bu dönemde türkü, ağıt ve masallar derledi, halk dansları toplulukları kurdu ve çocuk toplulukları yetiştirdi. Orhan Kemal'in yüreklendirmesi ile Bingöl izlenimlerini yazdı. Bingöl Hikayeleri adlı eseri bu dönemin ürünü olarak ortaya çıktı. TRT Ödülleri Öykü Yarışması Başarı Ödülü'ne değer görüldü.
1964’te Ankara’ya yerleşti. 1967’de Türk Solu adlı derginin yazı işleri müdürlüğüne getirildi. 12 Mart darbesi döneminde 7 ay hapis yattı. Hapisten çıktıktan sonra Kocakurt romanını yazdı. Romanı, Milliyet Roman Ödülü'ne değer görüldü. Kocakurt ve Bingöl Hikayeleri Milliyet Yayınları tarafından basıldı. Öyküleri ile Yeni Adımlar Dergisi’nin açtığı 1974 Sabahattin Ali Hikaye Yarışması'nda birincilik ödülüne ve Antalya Film Festivali Öykü Yarışması Mansiyon değer görüldü.
1974’ten başlayarak müzik eğitimciliğine ve müzik yayımcılığına yöneldi. 1977’de Cemal Süreya, Vecihi Timuroğlu, Ragıp Gelencik, Demir Özlü, Ali Püsküllüoğlu ile Türkiye Yazıları adlı aylık dergiyi çıkarttı. 1978'de Say Yayınları'nı kurdu.
1980’den başlayarak kendisini bütünüyle müzik yazarlığına verdi. 1985 ylında Müzik Ansiklopedisi Yayınları’nı kurdu. Müzik Ansiklopedisi, Müzik Sözlüğü, Müzik Öğretimi, Müziğin Kitabı, Müzik Nedir Nasıl Bir Sanattır, yayınladığı müzik kitaplarından bazılarıdır.
Edebiyatçılar Derneği kurucu üyelerinden olan Ahmet Say, iki yıl bu derneğin başkanlığını yaptı. Edebiyat ustalarına verilen Edebiyatçılar Derneği Onur Ödülleri Altın Madalyası'nı kurumsallaştırdı.
Ahmet Say, günlük yayınlanan Evrensel gazetesinde "Yörüngemiz" başlıklı köşe yazıları yazmıştır.
Editör:
M. AKAY