Pariste demokrasi kazandı

Pariste demokrasi kazandı
5.12.2018 - 08:15
852

Fransa’da akaryakıttaki vergi artışına tepki olarak başlayan ‘Sarı Yelekliler’ hareketi hükümete geri adım attırdı. Bünyesinde süreci suistimal etmeye hazır grupları da barındıran ancak demokratik sınırları ihlal etmeyen sokağın karşısında Başbakan zamların 6 ay ertelendiğini duyurdu.

Akaryakıt zammı ile vergi artırımını sokaklarda protesto eden Sarı Yelekliler hükümete geri adım attırdı. Başbakan Edouard Phillipe “Öfkeyi duyduk, akaryakıt dahil olmak üzere 3 ayrı kalemde vergileri 6 ay boyunca askıya alma kararı aldık” dedi. Sarı İsyan sonrası Cumhurbaşkanı Macron’un popüleritesinde 6 puanlık düşüş yaşandı.

Fransa’da haftalardır Avrupa’yı sallayan Sarı Yelekliler Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’a geri adım attırdı. Macron, haftalardır süren Sarı Yelekliler eylemlerinin yayılması üzerine önceki gün Elysee Sarayı’nda düzenlediği güvenlik zirvesi sonrası Başbakan Edouard Phillipe’ye göstericiler ve muhalefetle görüşme talimatı vermişti. Bu kapsamda ‘Sarı Yelekliler’in ülke çapındaki eylemleri ve Paris’teki şiddet olayları nedeniyle başlayan krizin çözümü için hükümet üyeleri geçen pazartesi akşamı yine bir araya geldi. Toplantı öncesinde, Başbakan Philippe, muhalefet partilerinin temsilcileri ile görüştü. Sosyalistlerin yanı sıra sol gruplar, 1 Ocak’tan itibaren dizel akaryakıta getirilmesi planlanan çevre vergisinin iptal edilmesini ve asgari ücret ile emekli maaşlarının artırılmasını talep etti. Ancak muhalefetteki aşırı sağcı partis Ulusal Cephe’nin lideri Marine Le Pen ve Radikal solcu parti Başkanı Jean-Luc Melenchon meclisin feshedilip erken seçime gidilmesi gerektiği çağrısı yaptı. Dün de Başbakan Edouard Phillipe eylemcilerle görüşmeye çalıştı ancak eylemcilerin arasındaki aşırılık yanlılarının ölüm tehditleri gerekçesiyle Sarı Yelekliler görüşmeleri iptal etti. Bu gelişmenin ardından Fransız hükümeti yetkilileri Macron’un akaryakıt zamları ile getirilen ek vergilerin askıya alınacağını duyurdu.  

EKOLOJİK DÖNÜŞÜMDEN VAZGEÇMEDİK:

Fransa Başbakanı Edouard Philippe öğlen saatlerinde “Öfkeyi duyduk, akaryakıt dahil olmak üzere 3 ayrı kalemde vergileri 6 ay boyunca askıya alma kararı aldık” dedi. Başbakan Philippe protestolar sonrası alınan önlemleri parlamentoda açıkladı. Olayın daha da büyümemesi için gerekli adımların atılması gerektiğini belirten Philippe, “Ancak bu durum bizim ekolojik dönüşümden vazgeçtiğimiz anlamına gelmiyor” dedi. Fransa hükümeti, Sarı Yelekliler hareketinin başladığı günlerde akaryakıt zamlarından geri dönüş olmayacağına yönelik kararlı açıklamalar yapmıştı. Ancak özellikle Paris’teki eylemlerin şiddete dönüşmesi üzerine hükümet geri adım attı. Fransızlara sükunete dönüş çağrısında bulunan Philippe, uzun zamandır saklı olan bir öfkenin ortaya çıktığını ve bugün kendisini toplu eylemlerle dışa vurduğunu dile getirdi. Fransız parlamentosu bugünkü oturumda ise ‘Sarı Yelekliler’in eylemlerini ele alacak. Öte yandan genel gidişatın tamamından şikayetçi olan Sarı Yelekliler’in hükümetin vergi hamlesi sonrası eylemlerini bitirip bitiremeyeceği merak ediliyor.   

PARİS’İN ZARARI 400 MİLYON EURO:

 17 Kasım’dan beri devam eden gösterilerde yaklaşık 260 kişi yaralandı. Pazartesi yapılan gösterilerde Marsilya’da 80 yaşındaki bir kişi yaşamını yitirmişti. Başkent Paris’te ise şiddete başvuran göstericiler çok sayıda aracı ateşe vermiş, mağazaları yağmalamıştı. Paris’teki Zafer Takı de tahrip edilmiş, yaklaşık 380 kişiyi gözaltına almıştı. Fransa’daki nakliyat şirketlerinin tahminlerine göre, 17 Kasım’dan bu yana devam eden eylemlerde yolların ulaşıma kapatılması nedeniyle oluşan maddi zarar yaklaşık 400 milyon euro’ya ulaşıyor. 

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums