HDP Avrupa Temsilcisi Doru: Avrupada Seçim HDP ile AKP Arasında

HDP Avrupa Temsilcisi Eyyup Doru, 8 Martta başladıkları seçim çalışmalarını ve 8 Mayısta başlayan oy verme sürecini değerlendirdi.

HDP Avrupa Temsilcisi Doru: Avrupada Seçim HDP ile AKP Arasında
22.05.2015 - 01:05
1713

 HDP Avrupa Temsilcisi Eyyup Doru, 8 Mart'ta başladıkları seçim çalışmalarını ve 8 Mayıs'ta başlayan oy verme sürecini değerlendirdi.

 Halkların Demokratik Partisi (HDP) Avrupa Temsilcisi Eyyup Doru, Avrupa'da devam eden oy verme işlemlerini anlattı.

Verdiği bilgilere göre Avrupa'da AKP ile HDP yarışıyor. Sandıkların az olması dolayısıyla seçmenlerin oy vermeye gitmeleri maliyetli; AKP seçmenini Diyanet'in desteğiyle taşıyor. Doru, en çok önem verdikleri konunun ise sandık hilelerine karşı sürekli tetikte olmak olduğunu söylüyor.

HDP, Avrupa da HDP bileşenlerinin bir araya gelerek oluşturduğu Merkezi Seçim Komisyonu’nun ülke ve kent komisyonlarıyla yürütüyor çalışmalarını.

Komisyon çalışmalarına Mart ayında başlandı. İlk etapta seçim komisyonları, Avrupa’da yaşayan seçmenlerin konsolosluklarda yazılması ve seçmen kütüklerinde yazılı olup olmadıkları üzerine yoğunlaştı…

Ardından seçim kampanyası kapalı salon toplantıları, gece, ev ziyaretleri, mitinglerle devam etti.

Avrupa’da oy verme işlemleri 8 Mayıs’ta başladı. Gelinen aşamada HDP Seçim Komisyonları konsoloslukların bulunduğu kentlerde kurulan sandıklara HDP’ye oy verecek kitleyi taşıyarak, kampanyanın son etabını başarıyla tamamlamak için çalışıyor.

TIKLAYIN - ÇAVUŞOĞLU: YURTDIŞINDA OYLARIN %14'Ü KULLANILDI

HDP Avrupa’da ikinci parti

HDP Avrupa Temsilcisi Eyyup Doru bugüne kadar yürütülen çalışmaları şöyle anlattı:

“8 Mayıs’ta başlayan oy verme işlemleri Fransa, Almanya, Amerika, Avustralya, Avusturya, Belçika, Danimarka, İsviçre, KKTC ve gümrük kapılarında devam ediyor. 20 Mayıs sabahına kadar bize ulaşan bilgiye göre; kullanılan toplam oy sayısı; 500 bini aştı” diyor Doru.

Doru bugüne kadar sandık bazında yapılan anket verilerine dayanarak Avrupa’da seçim yarışının HDP ile AKP arasında geçtiğini söylüyor.

Ulaştıkları bilgiye göre Cumhurbaşkanlığı seçimlerine göre bu seçimlere katılım hayli yüksek; ancak HDP Avrupa’nın istediği düzeye ulaşmış değil henüz.

Seçmenin sandığa ulaşması maliyetli

Bugüne kadar en çok oy Almanya’da kullanılmış; ardından Fransa geliyor.

Avrupa’da yaşayan seçmenler, bağlı bulundukları konsoloslukların belirlediği sandıklarda oy kullanmak zorunda. Bunun seçmene hem zaman bakımından, hem de ekonomik bakımdan yüklediği maliyet oldukça fazla. Bu nedenle Doru, seçmeni oy kullanacakları sandıklara taşımayı özel olarak örgütlemek gerektiğini söylüyor.

“Şimdiye kadar sandık başına giden seçmen esas olarak bizim özel olarak örgütlediğimiz seçmenden oluşuyor. Bu AKP için de böyle. Bu nedenle tüm seçim bölgelerinde HDP gönüllülerinin daha önce ulaştıkları seçmenleri sandık başına götürmek çok önem taşıyor. Bunun sonucu önemli oranda değiştireceğinin farkındayız. Bunun için önümüzdeki süreçte de, kampanya boyunca ulaştığımız seçmenleri özel olarak örgütleyerek sandık başına taşıyacağız.

“Birçok bölgede konsolosluklarda kurulan sandık sayısı az ve bu hafta sonlarında yığılmalara neden oluyor. Örneğin, bazı yerlerde 3 veya 4 sandık var. Böyle yerlerde günde 2 bin 500-3 bin seçmen ancak oy kullanabiliyor.

“AKP hilesine suçüstü yaptık”

AKP’nin seçim hilelerine suçüstü yaptıklarını, ancak hilelerin önüne geçmenin de hayli zor olduğunu belirten Doru, bu konuda şunları söyledi:

“AKP şimdiden seçim hileleri yapmaya başladı. Almanya/Frankfurt’ta sandık başında görevli AKP’li temsilci, sahte oy kullanmaya çalışırken partimizin müşahitleri tarafından yakalandı. YSK’ya yaptığımız itiraz sonrası bu şahıs YSK tarafından görevinden alındı.

“Oy verme işleminin başladığı ilk günlerde; İsviçre’de kullanılan oyların saklandığı konsolosluk binasındaki odanın yedek anahtarının çıkmasına sandık müşahitlerimiz itiraz etmişlerdi. YSK bunun illegal olduğunu belirterek, güvenlikli odanın kilitlerini değiştirmişti.

Bu nedenle sandıklara ve oylara sahip çıkmak seçim kampanyası kadar önemli olduğunu söyleyen Doru aldıkları önlemleri şöyle sıralıyor: “Tüm seçim bölgeleri için Avrupa Temsilciliği olarak müşahit görevlendirmesini örgütledik. Hiç bir sandık müşahitsiz olmayacak. Bunu Avrupa’dan Amerika’ya, Kanada’ya, Avustralya’ya, Japonya’ya ve Azerbaycan’a kadar bu şekilde ayarladık. Ayrıca, her konsolosluk nezdinde itiraz yetkisine sahip ve YSK tarafından onaylanan arkadaşlarımız sürekli nöbet tutuyorlar.”

Diyanet yurtdışında da AKP’ye çalışıyor

Önümüzdeki günlerde Hollanda, İngiltere ve İsveç’te de oy kullanma işlemlerinin başlayacağını belirten Doru, AKP’nin Avrupa’daki seçim çalışmalarına ilişkin ise şunları belirtti:

“AKP iktidarı halkımızın dini duygularıyla oynamaya çalışıyor. Diyanet’in bütçesiyle Avrupa ülkelerinde varolan camiler AKP’nin seçim kampanyasını yürütüyor. Oy verme işlemi bizzat camiler tarafından finanse edilen otobüslerle sağlanıyor. Sonuna kadar olanaklarını AKP’ye sunan camilerin kapıları da, olanakları da HDP’ye kapalı.” 

BİANET

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums