Anayasa Hukukçuları: Erdoğan anayasayı çiğniyor

Anayasa Hukukçusu akademisyenler, seçim süreciyle birlikte meydanlara inip, AKP namına seçim çalışması yürüten

Anayasa Hukukçuları: Erdoğan anayasayı çiğniyor
7.05.2015 - 13:56
1080

 Anayasa Hukukçusu akademisyenler, seçim süreciyle birlikte meydanlara inip, AKP namına seçim çalışması yürüten Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Anayasa'nın tarafsızlık ilkesini aleni bir şekilde ihlal ettiğinden hem fikir. Akademisyenler, tüm bunların bu kadar açıklıkla yapılmasının da AKP'nin yaşadığı güven zehirlenmesini gösterdiğini ifade etti.

Seçildikten sonra, "partili cumhurbaşkanı, Türkiye özgü başkan" tartışmalarını başlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, tavır ve davranışlarıyla bu durumu fiili olarak hayata geçirmiş durumda. AKP'li bir başkan gibi davranarak, seçim meydanlarında gizlemeden "400 milletvekili" isteyen Erdoğan, "Evet gönlümde bir parti var" sözleriyle de adresini işaret etti. Erdoğan, son günlerde de AKP ile paralel olarak hedefine HDP'yi oturttu ve din üzerinden muhalefet yapmaya başladı. Diyarbakır, Mardin, Siirt, Batman'da yaptığı mitinglerde "Kur-an" ile HDP'ye muhalefetini ilerleten Erdoğan'ın bu yaklaşımları tartışmaya neden oldu. Anayasa hukukçuları ise Erdoğan'ın Anayasa'yı ihlal ettiğinden hemfikir.

Prof. Davutoğlu bu durumu kabulleniyor mu?

Anayasa Hukukçusu ve eski YÖK üyesi Erdoğan Teziç, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın seçim mitingleri yapmasının anayasaya aykırı olup olmadığı sorusuna, "Bu soruyu en güzel cevaplandıracak olan şu anda Başbakan olan Prof. Ahmet Davutoğlu'dur, ona sorun, bakalım ne diyecek. Kabulleniyor mu, kabullenmiyor mu?" diye konuştu. Teziç, "Herhalde kendisi bir sorun görmüyor" sözlerine karşılık da, "Nasıl bir sorun olarak görmüyor bunu açıklasın" şeklinde konuştu.

'İlk kez böyle bir şey yaşanıyor'

Anayasa hukukçusu Levent Köker ise, "Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan'ın tarafsız davranmadığını" ve bunun da açık bir anayasa ihlali olduğunu belirtti. Köker, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "ben milletten yana tarafım ama gönlümde bir parti var" sözlerine de, "gönlündeki siyasi partinin dışında kalan partiler bu milletin bir parçası değil mi?" sözleriyle tepki gösterdi. Türkiye tarihinde ilk kez bir cumhurbaşkanının çıkıp bir parti namına siyasi çalışma yürüttüğünün altını çizen Köker, "Bu Anayasa'da belirtilen tarafsızlık konusuna açıkça aykırıdır" dedi. Köker, bunun önüne geçecek mekanizmalar olsa da bunun siyaseten riskini almadıklarını söyledi.

'Erdoğan'ın bu tavrı toplumsal barışı da tehdit ediyor'

Türkiye'nin sayılı anayasa hukukçularından olan Prof. Mithat Sancar ise, "Cumhurbaşkanının yaptığı geziler ap açık seçim kampanyası niteliğini taşıyor, ayrıca bunu saklama gereği görmüyor bile. Bu Cumhurbaşkanının tarafsızlığı ilkesine aykırı, anayasayı ihlal ediyor. Konuşmalarının içeriğine baktığımızda parti başkanı olarak konuşuyor, seçimlere doğrudan müdahale eden konuşmalar yapıyor" dedi. "Açıkça AKP dışındaki partilere özellikle HDP'ye ve Demirtaş'a saldırıyor" diyen Sancar, "Ayrıca seçimlerde haksız rekabet yaratıyor. Devlet imkanlarını AKP'nin seçim propagandası için kullanıyor. Bu seçim kanununa da aykırı ve suçtur. Devlet kaynaklarının kullanılması ile AKP'ye verilen bu destek seçimlere şaibe ve gölge düşürüyor. Türkiye'yi adil ve barışçıl bir seçim yarışından uzaklaşıyor. Hem seçim güvenliğini hem de toplumsal barışı tehdit ediyor. Seçim kanununu da ihlal ediyor. Siyasi etik açısından da problemli bir tutum sergiliyor. Seçimler açısından da yıkıcı bir etki yaratıyor" ifadelerini kullandı.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums