KONDA seçim analizini yayınladı

KONDA seçim analizini yayınladı: AKP'nin oyları ittifakta dağıldı, deprem bölgesinin yüzde 15'i sandığa gitmedi

KONDA seçim analizini yayınladı
9.06.2023 - 16:39
Kaynak: Haber Merkezi
450
14 ve 28 Mayıs 2023 Genel Milletvekili ve Cumhurbaşkanlığı Seçimleri Sandık Analizi’ni yayımladı. Analiz verilerine göre, AKP'nin oyları azaldı ama Cumhur İttifakı'nda kaldı. Deprem bölgesinde vatandaşın yüzde 15'i sandığa gitmedi.

Konda, 34 ilde 3 bin 607 kişiyle yüz yüze yaptığı araştırma sonuçlarını paylaştı. Söz konusu bulgularının hata payı güven oranının yüzde 95 olarak belirtildiği araştırmaya göre, AKP'nin oyları azaldı ama Cumhur İttifakı'nda kaldı. Deprem bölgesindeki vatandaşların yüzde 15'i sandığa gitmedi.

AKP'NİN OYLARI İTTİFAKTA KALDI

14 Mayıs genel milletvekili seçimi sonuçlarına göre AKP'nin oyu, 2018’den bu yana 7 puan, 1 Kasım 2015’ten bu yana 14 puan azaldı, buna karşın AKP'nin kaybettiği seçmenler muhalefet blokuna geçmedi, Cumhur İttifakı içinde kaldı. CHP, bir dönem yerleştiği yüzde 20 çizgisini kırmış ve yüzde 25 oranına ulaşmışsa da son 20 yıldaki seçimlere göre alabileceği en yüksek potansiyel oy seviyesine erişemedi.

SANDIĞA GİTME ORANI EN ÇOK BATI MARMARA'DA DÜŞTÜ

Rapora göre 2. tur oylamasında seçime katılımın en çok düştüğü bölgeler, Ortadoğu Anadolu, Kuzeydoğu Anadolu ve Batı Karadeniz bölgeleri olurken, Ege’nin iç kesimleri ve Batı Marmara’da da seçime katılım Türkiye ortalamasının üzerinde bir seviyede düştü.

İYİ PARTİ ALDIĞI OY ORANINI KORUYAMADI

İYİ Parti ilk kez girdiği 2018 seçimlerinde aldığı oy oranını koruyamadı ve iktidar blokundan ne ittifak dışı diğer partilerden oy alarak parlamento çoğunluğunu sağlamada bir katkı sağlayamadı.

YEŞİL SOL PARTİ OY KAYBETTİ

Yeşil Sol Parti, yüzde 8,8 oy oranına ulaşarak HDP’nin 2018 seçiminde aldığı oy oranının gerisinde kalmış; seçim barajının yüzde 7’ye düşmesinin, TİP ile ittifak yaparak seçime girmesinin ve cumhurbaşkanı seçiminde başka bir ittifakın adayını desteklemesinin muhtemel etkileriyle oy kaybı yaşadı

TOPLAM SEÇMEN ÜZERİNDEN PARTİLERİN OY İSTATİSTİKLERİ

Toplam seçmen üzerinden bakıldığında AKP 24 Haziran oylarından 6,3 puan, 1 Kasım oylarından 12,1 puan, MHP 24 Haziran oylarından 0,9 puan, 1 Kasım oylarından 1,6 puan, CHP 24 Haziran oylarına 2,4 puan, 1 Kasım oylarına 0,1 puan ekledi. İyi Parti 24 Haziran oylarını korurken, Yeşil Sol Parti/HDP 24 Haziran oylarından 2,5 puan, 1 Kasım oylarından 1,7 puan kaybetti.

CUMHURBAŞKANI SEÇİMLERİ

Cumhurbaşkanı adayı Recep Tayyip Erdoğan, 4 ilçede yüzde 10 ve altında oy alırken, Kılıçdaroğlu 10 ilçede yüzde 10 ve altında oy aldı. Erdoğan’ın yüzde 20 ve altında oy aldığı ilçe sayısı 24’ken bu sayı Kılıçdaroğlu için 123 oldu.

DEPREM BÖLGESİ'NDE KATILIM DÜŞTÜ

Deprem bölgesinde seçmenin yüzde 15’inin sandığa gitmediği görülürken, bu bölgede seçime katılımın en düşük olduğu iller arasında Diyarbakır, Maraş, Malatya ve Adıyaman ön plana çıktı. Diyarbakır’da ve Maraş’ta seçmenlerin yüzde 17,8’i sandığa gitmedi. Deprem bölgesinde sandığa gitmeme oranının en düşük olduğu il ise yüzde 10,9’la Osmaniye.

DEPREM BÖLGESİNDE EN ÇOK OYU AKP ALDI

Deprem bölgesindeki oyların yüzde 31’inin AKP'ye, yüzde 15,8’inin ise CHP’ye gittiği görüldü. MHP’nin aldığı oy yüzde 8,9’ken, İyi Parti ve Yeşil Sol Parti’nin aldığı oy oranları yüzde 13,1.

ERDOĞAN URFA HARRAN'DAN, KILIÇDAROĞLU ARDAHAN DAMAL'DAN EN YÜKSEK OYU ALDI

Recep Tayyip Erdoğan’ın en yüksek oranda oy aldığı yer yüzde 94,5 oy oranı ile Urfa Harran olurken, Kemal Kılıçdaroğlu’nun en yüksek oranda oy aldığı yer yüzde 94,9 ile Ardahan Damal oldu. Sinan Oğan’ın en yüksek oy oranı aldığı yer ise yüzde 15 oy oranı ile memleketi olan Iğdır Karakoyunlu oldu.

SOSYO-EKONOMİK DÜZEYE GÖRE OYLARIN DAĞILIMI

14 Mayıs seçimlerinin sonuçlarına göre 6. kademe ilçeler hariç tutulduğunda, sosyo-ekonomik gelişmişlik düzeyinin düşmesiyle Recep Tayyip Erdoğan’ın aldığı oy oranının arttığı, Kemal Kılıçdaroğlu’nun aldığı oy oranının azaldığı görüldü. 1. kademe ilçelerde Erdoğan’ın aldığı ortalama oy oranı yüzde 39,5 iken Kılıçdaroğlu’nun oy oranı yüzde 55 oldu

Kılıçdaroğlu’nun oy oranının Erdoğan’ın oy oranını geçtiği sosyo-ekonomik gelişmişlik bakımından siyasi coğrafya sadece 1. kademe gelişmiş ilçeler oldu. 2. kademe ilçelerden itibaren Erdoğan’ın oy oranı, Kılıçdaroğlu’nun oy oranını geçmeye başlıyor. (HABER MERKEZİ)


Editör: N. Cingirt

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums