Millet İttifakı’nın ortak liste hazırlığı

İYİ Parti’nin ortak listeye mesafe koyması Millet İttifakı’nın çalışmalarını üç parti arasında yoğunlaştırdı. DEVA, Gelecek Partisi ve Saadet Partisi; CHP ile ortaklaşma arayacak.

Millet İttifakı’nın ortak liste hazırlığı
30.03.2023 - 08:17
Kaynak: Haber Merkezi
549

Seçim takvimi kapsamında Cumhurbaşkanı adayları belli olurken 14 Mayıs’ta yarışacak üç ittifakın seçmenin karşısına nasıl çıkacağı henüz netleşmedi. Son günlerde bu konudaki çalışmalarını yoğunlaştıran Millet İttifakı’nın kurmayları ardı ardına yaptıkları toplantılarda en avantajlı yöntemi arıyor.

İttifak temsilcilerinin büyük çoğunluğu belirlenen illerde tek bir partinin amblemi altında ortak liste ile seçime girilmesinin daha avantajlı olacağı sonucuna ulaşırken, hangi ilde hangi parti ile seçime girilmesi gerektiğine dair hassas bir çalışma yürütülüyor. İlgili seçim bölgesinde partilerin gücü ve seçmendeki karşılığı, mevcut oy dağılımı, seçim bölgesinin sosyolojisi, seçmen profili, adayların profili gibi pek çok etken değerlendiriliyor.

İYİ PARTİ ‘TUTUMLU’ DAVRANIYOR

Ortak liste yöntemine itirazı olan tek parti ise İYİ Parti. Seçime 3’ü İYİ Parti, 6’sı CHP olmak üzere yaklaşık 10 il dışında kendi listeleriyle girme konusunda kararlı olan İYİ Parti, listelerinde diğer partilere yer açmaya da sıcak bakmıyor. Sınırlı sayıda ilde ortak liste ile seçime katılmak konusunda CHP ile uzlaşıya yakın olan İYİ Parti, diğer partilerin tanımlamasıyla, “seçim ittifakı konusunda ‘tutumlu’ davranıyor”.

3 PARTİ CHP İLE ORTAKLAŞARAK MİLLETVEKİLİ SAYISINI MAKSİMİZE ETMEYİ HEDEFLİYOR

İYİ Parti’nin bu tutumu, ortak liste çalışmasının masadaki diğer partilerde yoğunlaşmasına sebep oluyor. DEVA, Gelecek ve Saadet Partisi, çalışmaya son halini verdikten sonra en fazla milletvekili çıkaracak formülün en az 40 ilde ortak liste ile seçime girmek olduğunu savunan CHP ile ortaklaşmayı planlıyor. Üç partinin uzlaştığı il bazlı çalışmaların CHP’nin çalışmasıyla karşılaştırılmasının ardından hangi ilde hangi denklemin kurulacağına CHP ile birlikte karar verilmesi hedefleniyor.

BAZI İLLERDE ÜÇ PARTİ, BAZI İLLERDE ÜÇ PARTİ VE CHP, BAZI İLLERDE TÜM İTTİFAK

Üç partinin yaptığı çalışmada -her ilin özgünlüğüne göre- CHP’nin listesinde ortaklaşma veya CHP olmadan üç partinin işbirliği ile ilerlenmesi gibi yöntemler bulunuyor. Üç partinin işbirliğinden kastın ayrı bir ittifak kurulması olmadığını ifade eden kurmaylar, güçlü olan partinin logosu altında seçime girilebileceğini söylüyor. Bazı illerde de Millet İttifakı’ndaki altı partinin iş birliğinin sonuç getirici olacağı sonucuna ulaşan üç siyasi partinin kurmayları, bu illerde mutlaka birlikte hareket edilmesi gerektiğini söylüyor.

ÖNEMLİ OLAN MECLİS ÇOĞUNLUĞU, CHP YAPICI DAVRANIYOR

İttifaka zarar vermemek için çalışmaları büyük bir hassasiyetle yürüttüklerini ifade eden kurmaylar, önemli olanın parlamentoda en fazla milletvekili sayısına ulaşmak olduğunu ve CHP’nin bu konuda yapıcı davrandığını ifade ederek bu amaca ulaşmak için karşılıklı ödünler vermek gerektiğinin de altını çiziyor.

İYİ PARTİ: BİZ SEÇİLİP GELECEĞİZ

Ortak listeye kapılarını sınırlı olarak açan İYİ Parti kurmaylarına göre aldıkları bu karar ittifaka zarar vermeyecek. Partilerinin Türkiye’yi yönetmeye talip olduğunu söyleyen İYİ Parti yetkilileri, bir başka partinin listelerinden seçime girmeyi tercih etmediklerini ifade ederek, “Biz seçilip geleceğiz” diyor.

‘CHP’NİN CUMHURBAŞKANI ADAYININ PARTİSİ, SORUMLULUKLARI VAR’

Kendi formüllerinin İYİ Parti için de Millet İttifakı için de daha faydalı olacağına inanan İYİ Partililer, CHP’nin büyük kentlerde ortak liste istememesinin sebebinin de ortak liste formülünün yanlış olmasından kaynaklandığını ifade ediyor. İYİ Parti yöneticileri, CHP’nin cumhurbaşkanı adayının partisi olmasından kaynaklı sorumlulukları olduğuna da dikkat çekerek, diğer partilere listelerinden yer açması gerektiğini söylüyor.

OLUMLU YA DA OLUMSUZ, HAFTA SONUNA KADAR NETLEŞECEK

Milletvekili aday listelerinin Yüksek Seçim Kurulu’na teslimi için son tarih 9 Nisan. İttifak kurmaylarına göre listelere ilişkin çalışmada hafta sonuna kadar olumlu ya da olumsuz bir netleşme sağlanacak.

Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem’e geçiş vaadiyle yola çıkan ve bunun için Anayasa’yı değiştirmesi gereken Millet İttifakı için Meclis’teki sandalye sayısı kritik önemde. İttifakın anayasa değişikliği yapması için de en az 360 milletvekili, parlamentoda çoğunluğu sağlaması için de en az 301 milletvekili çıkarması gerekiyor.


Editör: N. Cingirt

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Yorumlar (1)

  • ü/niversiteli
    ü/niversiteli
    7.05.2013 19:19

    Üniversiteden kurs almışlardır belediyeciler ne de olsa CuHoPeli bunlar rektör seminer falan düzenlemiş olabilir. Not: Yazarı Düzceli olan PİSKORONİ romanından alıntıdır.

Resmi İlanlar

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums