AK Parti ve CHP’de listeler: Binali Yıldırım son anda aday, bakanlık bekleyen CHP’liler başvurmadı

14 Mayıs seçimine giden süreçte AK Parti ile CHP’deki milletvekili aday adaylığı başvuruları sona erdi. Üç dönem kuralına takılsalar da AK Parti’de eski başbakanlardan Binali Yıldırım, TBMM Başkanı Mustafa Şentop ve Meclis grup başkanvekili Mustafa Elitaş aday adaylığı başvurusu yaptı. Yıldırım’ın son dakikada Erdoğan’dan “aday ol” işareti aldığı belirtiliyor. MHP’nin tepkisi üzerine grup başkanvekilliğinden ayrılan, depremin merkez üssü Kahramanmaraş milletvekili Mahir Ünal aday olmadı. CHP’ni

AK Parti ve CHP’de listeler: Binali Yıldırım son anda aday, bakanlık bekleyen CHP’liler başvurmadı
24.03.2023 - 14:15
Kaynak: Haber Merkezi
466

Cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimlerinin birlikte yapılacağı 14 Mayıs seçimi öncesi Ankara’da milletvekili adaylığı listelerinin şekillenmesi için siyasi partilerde yürütülen çalışmalar sürüyor.

İktidardaki AK Parti ile ana muhalefet partisi CHP’de milletvekilliği aday adaylığı başvuruları sona erdi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, bir yandan parti kadrolarının yenilenmeye ihtiyacı olduğunu vurgulayıp, bir yandan da yeni dönem için deneyimli isimlerden de yararlanacağını da dile getirmesi partideki hangi isimlerle yola devam etmek istediği sorusunu gündeme taşımıştı.

Parti tüzüğü gereği üç dönem milletvekilliği yapanların yeniden milletvekili olmaması gerektiği için Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu kuralı uygulayıp uygulamayacağından öte kimler için uygulayacağı, kimler için uygulamayacağı AK Parti’de merak konusu oldu.

AK Parti’de üç dönem kuralına takılmasına karşın genel başkan yardımcılarından İzmir Milletvekili Hamza Dağ’ın milletvekili aday adaylığı başvurusunu yapmasının ardından dikkatler AK Parti genel başkanvekili ve İzmir milletvekili Binali Yıldırım’a çevrilmişti. Son dakikaya başvurusunu bekleten Yıldırım’ın Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan “aday ol” sinyalini aldıktan sonra aday adaylığı başvurusunu yaptığı öğrenildi.

Üç dönem kuralına takılan 42 isim var AK Parti’de. Bu isimlerden TBMM Başkanı Mustafa Şentop ile AK Parti meclis grup başkanvekili Mustafa Elitaş da aday adaylığı başvurusunda bulundu.

Mahir Ünal, Recep Akdağ, Mehdi Eker başvuru yapmadı

AK Parti’li Mustafa Ataş, Erol Kaya, Belma Satır, Taner Yıldız, Mehmet Özhaseki, Cihan Pekdaş, Osman Kahveci, Mahir Ünal, Recep Akdağ ve Mehdi Eker yeni dönem için aday adaylığı başvurusunda bulunmadı. AK Parti genel başkan yardımcılarından Özhaseki sağlık sorunlarını gerekçe göstererek adaylık başvurusunda bulunmadı. Eski bakanlar Taner Yıldız ile Recep Akdağ’ın da yeni dönemde parlamentoda olmayı istemedikleri biliniyor. Mahir Ünal ile Mehdi Eker’in de üç dönem kuralına uyup, aday adaylığı başvurusu yapmak istemedikleri öğrenildi.

Erdoğan’a en yakın isimlerden biri olarak bilinen Kahramanmaraş milletvekili Mahir Ünal, 6 Şubat Kahramanmaraş depremlerinden sonra bölgeyi ziyareti sırasında kendisine “Dört enkazım var” diye tepki gösteren depremzedeyi dinlememiş, sosyal medyada büyük tepki toplamıştı. Ünal’ın depremzedelerle sohbetinin video olarak kayda alınmasına “Çekme oğlum, çekme” diye tepki gösterdiği görüntülerde sosyal medyada gündem olmuştu.  

CHP’nin A takımında bakanlık beklentisi hakim

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu Millet İttifakı’nın ortak cumhurbaşkanı adayı olduğu için CHP’nin A takımı olarak bilinen Merkez Yürütme Kurulu(MYK) üyelerinden kimlerin milletvekili aday adaylığı başvurusunda bulunup bulunmayacağı merak konusuydu. Bu üyelerin başvuru için Kılıçdaroğlu’ndan işaret beklediği biliniyordu. Başvurmayanların bakanlık beklentisi içinde olduğu da CHP kulislerinde en çok konuşulan konular arasındaydı.

Kılıçdaroğlu’na en yakın isim olarak bilinen CHP’nin Mali İşlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Bülent Kuşoğlu, CHP Genel Sekreteri Selin Sayek Böke, CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, genel başkan yardımcılarından Onursal Adıgüzel, Seyit Torun ve Ahmet Akın milletvekilliği aday adaylığı başvurusunda bulunmadı. Ahmet Akın’ın Balıkesir’de belediye başkanlığı için çalışacağı, diğer isimlerin ise bakanlık için Kılıçdaroğlu’ndan işaret aldığı konuşuluyor.

CHP meclis grup başkanvekillerinden Engin Özkoç da milletvekilliği için aday adaylığı başvurusunda bulunmadı. Özkoç’un Kılıçdaroğlu’nun cumhurbaşkanı seçilmesi durumunda İçişleri Bakanlığı görevini üstleneceği konuşuluyor.

CHP meclis grup başkanvekillerinden Özgür Özel ile Engin Altay milletvekilliği için aday adaylığı başvurusunda bulundular. Özgür Özel’in yeni dönemde CHP meclis grup başkanı görevini üstleneceği, Engin Altay’ın da TBMM Başkanlığı görevini yürüteceği bilgisi CHP kulislerinde konuşuluyor.

Siyasi partiler milletvekili aday listelerini 9 Nisan’da Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) teslim edecek.


Editör: N. Cingirt
Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums