“Cumhurbaşkanlığı adaylığı sırasında Yargıtay onayı gelirse diğer adayın tek başına kalma olasılığı var”

İstanbul Barosu eski Başkanı Turgut Kazan’a, İmamoğlu’nun Cumhurbaşkanlığı’na aday olmasından sonra siyasi yasak kararının kesinleşmesinin sonuçlarını sorduk: “Adayların gösterilmesi ve adaylık için itiraz süresinin tamamlanmasından sonra adaylar belirlenmiş olur. Aday olmuş bir kişinin cezasının kesinleşmesi durumunda artık adaylığı mümkün değildir. Elbette böyle bir durumda diğer adayın tek başına kalma olasılığı vardır.”

“Cumhurbaşkanlığı adaylığı sırasında Yargıtay onayı gelirse diğer adayın tek başına kalma olasılığı var”
15.12.2022 - 21:45
Kaynak: Haber Merkezi
1779

İmamoğlu’nun Cumhurbaşkanı adayı olarak gösterilmesi ve ilerleyen süreçte Yargıtay’ın İmamoğlu hakkındaki siyasi yasağı onaylaması durumunda muhalefetin adaysız kalabileceği bir durum oluşabilir mi?

Tabii ki. Adayların gösterilmesi ve adaylık için itiraz süresinin tamamlanmasından sonra adaylar belirlenmiş olur. Aday olmuş bir kişinin cezasının kesinleşmesi durumunda artık adaylığı mümkün değildir.

Elbette böyle bir durumda diğer adayın tek başına kalma olasılığı vardır.

Düşük olasılık da olsa ikinci bir ihtimal olarak şöyle bir durum da olabilir. Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci tura kalması halinde, birinci turda ilk iki sırada yer alan adaylardan birinin hakkındaki cezanın kesinleşmesi durumunda, ilk turda üçüncü sırada gelmiş bir aday varsa o Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turuna katılan aday olur. Bu durumda da çok desteği olmayan bir aday ikinci tura kalmış olur.

Tabii bu olasılıkla ilgili özellikle bir planlama yapılacağını, yapıldığını sanmıyorum.

Böyle seçeneklerle karşı karşıya kalınabilir. Sonuçta bu karar adalete uygun bir karar değil. Tarihte en bilinen diktatörlüklerde de mahkemeler vardır. Mahkeme var diye karar adil denecek bir şey yok.

Yargıtay’ın, İmamoğlu’nun cezasını onun cumhurbaşkanı seçilmesinden sonra onaylaması halinde ne olur?

Cumhurbaşkanı olunca dosya bu şekilde devam edemez. O durumda süreç durdurulur. Cumhurbaşkanı’nın yargılanması için meclisin soruşturma kararı vermesi gerekir.

Cumhurbaşkanı hakkında Yargıtay’ın karar vermesi gibi bir durum olmaz yani. Cumhurbaşkanlığı görevi dolduktan sonraya kalır.


Editör: N. Cingirt
Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums