Kürt sorunu anketi: Yüzde 35.5 demokrasi, yüzde 5.5 silahlı mücadele

Metropoll Araştırma'nın sahibi Özer Sencar, temmuz ayında yaptıkları 'Türkiye'nin Nabzı' araştırmasında Kürt sorununun çözümüyle ilgili sordukları bir soruya verilen yanıtları paylaştı.

Kürt sorunu anketi: Yüzde 35.5 demokrasi, yüzde 5.5 silahlı mücadele
20.08.2021 - 06:39
Haber Merkezi
4535

Metropoll Araştırma’nın anketinde katılımcılara “Kürt sorununu çözmek için aşağıdaki yöntemlerden hangisine öncelik verilmelidir?” sorusu soruldu. Ankete katılanların yüzde 35.5’i “Demokrasiyi ve yerel yönetimlerin güçlendirilmesi gerektiğini” savundu. Yüzde 22’si “İslam kardeşliğini pekiştirmek” yüzde 19.5’i ise “Ekonomik yatırımları artırmak” dedi. Katılımcıların sadece yüzde 5.5’i “Silahlı mücadeleye devam edilmesi gerektiğini savundu. Yüzde 17.4 ise “Fikrim yok/cevap yok” dedi. 

CHP’Lİ SEÇMEN ‘DEMOKRASİ’ DEDİ

AKP’li seçmenin yüzde 23.4’ü “demokrasiyi ve yerel yönetimleri güçlendirme”, yüzde 29.7’i “İslam kardeşliğini pekiştirme”, yüzde 17.5’i “ekonomik yatırımları artırma” ve yüzde 6.4’ü “silahlı mücadeleye devam” yanıtı verdi. Yüzde 23’ü ise “fikrim yok” dedi. CHP seçmeninin yüzde 49.7’si ‘demokrasiyi ve yerel yönetimleri güçlendirerek çözüleceğini’ söylerken, yüzde 8.2’si “İslam kardeşliğini pekiştirme”, yüzde 25.3’ü “yatırımları artırma”, yüzde 3’ü “silahlı mücadeleye devam” seçeneklerini tercih etti. CHP seçmeninin yüzde 13.8’inin ise fikri yok.

MHP’DE YÜZDE 9’LUK SİLAHLI ÇÖZÜM

İYİ Partili seçmenin yüzde 40.3’ü “demokrasiyi ve yerel yönetimleri güçlendirme” görüşünde. Yüzde 9’u “İslam kardeşliğini pekiştirme”, yüzde 33.6’sı “ekonomik yatırımları artırma”, yüzde 3.7’si ise ‘silahlı mücadele’ yöntemlerini savunuyor. Yüzde 13.4’ü ise fikrinin olmadığını söyledi. MHP seçmenini de yüzde 51’i demokrasiyi ve yerel yönetimleri güçlendirme görüşüne ‘evet’ dedi. Yüzde 13.9’u ‘İslam kardeşliğini pekiştirme’, yüzde 18.5’i ekonomik yatırımları artırma, yüzde 9.3’i ‘silahlı mücadeleye devam’ seçeneklerini işaretledi. ‘Fikrim yok’ diyen MHP’li oranı da yüzde 7.3…

HDP’DE ‘İSLAM KARDEŞLİĞİ’ YÜZDE 47.3

HDP’li seçmenin yüzde 42.7’si ‘demokrasiyi ve yerel yönetimleri güçlendirme’ görüşünde. Yüzde 47.3 ‘İslam kardeşliğini pekiştirmeyi’ savunuyor. Ekonomik yatırımları artırma seçeneği yüzde 5.3, ‘silahlı mücadeleye devam’ ise yüzde 2.7 destek buldu. Yüzde 2 ise ‘fikrim yok’ dedi. Saadet Partili seçmenin yüzde 89.5’i demokrasinin ve yerel yönetimlerin güçlendirilmesini istiyor. Yüzde 5.3 ekonomik yatırımların artırılmasından yanı. ‘Fikrim yok’ diyenler ise yüzde 5.3. Saadet Partisi seçmeni ‘İslam kardeşliğini pekiştirme’ ve ‘silahlı mücadeleye devam’ seçeneklerine ise hiç destek vermedi.

Kürt sorunu anketi: Yüzde 35.5 demokrasi, yüzde 5.5 silahlı mücadele

Metropoll Araştırma’nın sahibi Özer Sencar, temmuz ayında yaptıkları ‘Türkiye’nin Nabzı’ araştırmasında Kürt sorununun çözümüyle ilgili sordukları bir soruya verilen yanıtları paylaştı. 

Kürt sorunu anketi: Yüzde 35.5 demokrasi, yüzde 5.5 silahlı mücadele

DUVAR – Metropoll Araştırma’nın anketinde katılımcılara “Kürt sorununu çözmek için aşağıdaki yöntemlerden hangisine öncelik verilmelidir?” sorusu soruldu.

Ankete katılanların yüzde 35.5’i “Demokrasiyi ve yerel yönetimlerin güçlendirilmesi gerektiğini” savundu. Yüzde 22’si “İslam kardeşliğini pekiştirmek” yüzde 19.5’i ise “Ekonomik yatırımları artırmak” dedi. 

Katılımcıların sadece yüzde 5.5’i “Silahlı mücadeleye devam edilmesi gerektiğini savundu. Yüzde 17.4 ise “Fikrim yok/cevap yok” dedi.  Partilere göre dağılımda elde edilen sonuçlar ise şöyle: 

AK PARTİLİ SEÇMEN

Demokrasiyi ve yerel yönetimleri güçlendirmek: Yüzde 23.4

İslam kardeşliğini pekiştirmek: Yüzde 29.7

Ekonomik yatırımları artırmak: Yüzde 17.5

Silahlı mücadeleye devam etmek: Yüzde 6.4

Fikrim yok/cevap yok: Yüzde 23

CHP’Lİ SEÇMEN

Demokrasiyi ve yerel yönetimleri güçlendirmek: Yüzde 49.7

İslam kardeşliğini pekiştirmek: Yüzde 8.2

Ekonomik yatırımları artırmak: Yüzde 25.3

Silahlı mücadeleye devam etmek: Yüzde 3

Fikrim yok/cevap yok: Yüzde 13.8


Editör: N. Cingirt