Süleymaniye’de şiddet günleri… PKK, halkın öfkesini manipüle etmekle suçlanıyor

Süleymaniye’de şiddet günleri… PKK, halkın öfkesini manipüle etmekle suçlanıyor
12.12.2020 - 07:48
3197

 Irak Kürdistan Bölgesinin Süleymaniye şehrinde ve ilçelerinde 3 Aralık’tan bu yana büyük gösteriler yapılıyor. Olaylarda şu ana kadar biri güvenlik görevlisi dokuz kişi öldü, çoğu güvenlik görevlisi 60’tan fazla kişi yaralandı.

 Ekonomik kriz ve memur maaşlarının ödenmesinin ertelenmesi sebebiyle Süleymaniye’ye bağlı Seyid Sadık, Xurmal ve Pencwin ilçelerinde başlayan protesto gösterileri, daha sonra Chemchemal ilçesine ve Süleymaniye merkeze de sıçrayıp şiddet olaylarına dönüştü. Şu ana kadar Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) ve diğer bazı partilerin binaları ile okullar ve çeşitli resmi binalar göstericiler tarafından yakıldı.

Irak Merkezi Hükümetinin Kürdistan Bölgesine ayrılan bütçe payını ödememesi nedeniyle, memur maaşlarında 2014’ten beri büyük aksaklıklar yaşanıyor. Son günlerde Kürdistan Bölgesel Hükümeti ile Irak Merkezi Hükümeti arasında yapılan görüşmelerde bazı konularda uzlaşma sağlandı, ama henüz nihai bir anlaşmaya varılamadı. Kürdistan Bölgesine gönderilmesi gereken bütçe payı hâlâ gönderilmiş değil.

Şiddet olayları

Süleymaniye’nin Pencwin ilçesinde, partilere ait binaların yanı sıra kaymakamlık, polis karakolu, vergi dairesi, elektrik idaresi, itfaiye merkezi ve kaymakam konutu da protestocular tarafından ateşe verildi.  Pencwin’deki olaylarda iki sivil ve bir güvenlik görevlisi hayatını kaybetti, 54 güvenlik görevlisi de yaralandı.

Süleymaniye’nin Tekye beldesindeki şiddet olaylarında ise 2 kişi yaşamını yitirdi, 4 kişi yaralandı.

İran sınırındaki Xurmal (Khurmal) kasabasında da göstericiler, Kürdistan Demokrat Partisi (KDP), Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB), İslami Birlik (Yekgırtu) ve İslami Toplum (Komel) partilerine ait binaları, Sınır Muhafızları karakolunu ve Hurmal ilçe müdürlüğünü ateşe verdi. Şarezur ilçesinde de göstericiler eğitim müdürlüğü binasını yaktı.

Sosyal medyada yayımlanan videolarda, gösterilerde yüzlerini kapatan bazı kişilerin KDP binalarını yaktığı ve göstericileri kışkırttığı görülüyor; binaları yakanlardan bazılarının “Biji Apo” sloganı attıkları duyuluyor. Videolarda, ellerinde kalaşnikof olan bazı grupların peşmergeye ateş ettiği de görülüyor.

Süleymaniye bölgesinde gösteriler ve şiddet olayları devam ederken, PKK’ya bağlı medya organları da “Güneyde İsyan, KDP göstericileri öldürüyor” gibi başlıklar atarak KDP’yi suçluyor.

 

Protestolara müdahale eden Kürdistan Bölgesi güvenlik güçlerini hedef alan silahlı bir militan.

Kürdistan Bölgesi Başbakanı Mesrur Barzani, Süleymaniye’de meydana gelen gösteriler ve şiddet olayları konusunda yaptığı açıklamada, peşmergeye keskin nişancı silahı ile de ateş edildiğini ve bu kişilerin Kürdistan Bölgesi vatandaşı olmadığını söyledi.

Mesrur Barzani’nin bu konudaki açıklaması şöyle:

“Kürdistan halkının özgür, demokratik ve meşru yöntemlerle taleplerini dile getirebileceği gösterileri her zaman destekledik. Ancak gösteriler asla bir başkasının özgürlüğünü ve hakkını suistimal edecek çerçevede olmamalıdır. Maalesef bir kesim var ki, zor durumda olan vatandaşların düzenlediği gösterilere katılarak, meşru gösterileri şiddet, öldürme, yakma olaylarına dönüştürdü. Gerek iktidarda olan, gerekse de muhalefette olan partilere saldırı yapılmıştır. Binlerce şehidin kanıyla inşa edilmiş Kürdistan Bölgesi hedef alınmaktadır.

“Saldırının arkasında olan kişilerin, Kürdistan Bölgesi vatandaşı dahi olmadığını görüyoruz. Peşmergeye keskin nişancı silahıyla ateş açılıyor. Hükümet kurumlarına silahla saldırmak gösteri değil, göstericilerin haklarını da ihlaldir.

“Halka hizmet veren elektrik santraline, okullara saldırılarak halka hizmet edilmez. Bu ülkede özgürce yaşayabilelim diye canını ortaya koyan Peşmergelere saldırılarak, bu halka nasıl bir mesaj verilmek isteniyor? Göstericiler içerisinde Suriyeli ve Kürdistan Bölgesi vatandaşı olmayanlar var.”

Irak’ın eski dışişleri bakanı Hoşyar Zebari ise Twitter’da, PKK’nın halkın öfkesini manipüle ettiğini ve bunun herkes tarafından bilindiğini söyledi.

Kürdistan Bölgesindeki protestolarda meydana gelen şiddet olaylarında şu ana kadar 9 kişi hayatını kaybetti.

21 yaşındaki üniversite öğrencisi Hiwa Fuad da gösterilerde hayatını kaybetti.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums