Tekrar düşünün

Tekrar düşünün
15.05.2020 - 08:10
939

  Vaka sayılarının düşmesiyle birlikte gündeme gelen erken normalleşme takvimine karşı Bilim Kurulu üyeleri “Yeniden artış endişemiz var. Tedbirler gevşetilmemeli” uyarısını tekrarladı. AVM’ler ile liglere ilişkin tablo ise ikinci pik korkusunu artırdı. İkazlara rağmen AVM’lere üç günde üç milyon kişi akın etti. 48 saat içinde üç takımda 21 pozitif vaka çıktı.

 Mayıs ayı normalleşme paketi kapsamında AVM’lerin açılmasına yönelik tepkiler sürerken, Bilim Kurulu itirazlarını yükseltti. Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Necmettin Ünal, AVM’lere gidilmesine tepki göstererek, katıldığı canlı yayında sunucuya “Siz de ben de istifa edelim, programlara artık çıkmayalım. İnanın anlayamıyorum ve bazen biz boşuna mı konuşuyoruz diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı. Bilim Kurulu Prof. Dr. Ahmet Demircan da “AVM önündeki kuyruk akıl alır gibi değil” dedi. 

Prof. Dr. Ünal, katıldığı canlı yayında vatandaşların AVM’lere akın etmesine isyan etti. Ünal “İstifa edelim, programlara artık çıkmayalım. Bir buçuk aydır topluluk olan yerlere gitmeyin diyerek AVM’lerin oluşturacağı risklerden bahsediyoruz. İlk gün açıldığı zaman 1 milyon 400 milyon kişi buralara gidiyor” dedi. AVM’lerin önündeki kuyruklar hatırlatılan Ünal, katıldığı canlı yayında sunucuya “İlk gün açıldığı zaman 1 milyon 400 milyon kişi buralara gidiyor. Sinema yok, yiyecek yok, dükkanların çoğu kapalı... Ona rağmen bir milyon kişi neden gitti. Ben inanın anlayamıyorum ve bazen biz boşuna mı konuşuyoruz diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı. Ünal, riskin hala devam ettiğini ve insanların AVM’le akın etmelerine bir anlam veremediğini söyledi.

‘TEKRAR KISITLAMA OLABİLİR’

 Bilim Kurulu Prof. Dr. Demircan, AVM önlerinde oluşan kuyruklara ilişkin “AVM önündeki kuyruk akıl alır gibi değil” tepkisini dile getirdi. Normalleşme sürecinde tedbirleri elden bırakmamak gerektiğini kaydeden Demircan “Ara ara artışlar olabilir mi diye endişemiz var. Uzun soluklu bir maraton olan bu virüsle mücadeleyi güzel yürütebilmek için bazı normalleşme adımları atarken de tedbiri elden bırakmamak, gevşememek ve önlemlere sıkı şekilde devam etmek gerekir” dedi. Toplumda ne kadar az hareket olursa virüsün enfekte edecek kişi bulamadığına dikkat çeken Demircan “Bazı yerler açılmışken buna amaçsızca yüklenmenin, gidip oraları dolaşmanın anlamı yok. AVM önündeki kuyruk akıl alır gibi değil. Varsa bir ihtiyacımız, illa oradaysa bunu planlayıp, nokta atışı olarak o mağazaya girip, alıp çıkmaktır bunun doğru olanı. Maskeyi indirmeyin, maskesiz çıkmayın. Berberler, AVM’ler izin verilen yerlerde kurallara tam anlamıyla uyalım ki geri dönüş olmasın. Eğer vaka sayısında artış olursa belki tekrar kısıtlama gelme ihtimali olabilir. Lütfen bu imkanları iyi kullanalım gereksizse evimizde oturalım. Hareketi mümkün oldukça azaltalım. Ne kadar hareket az ise virüsün yayılımı ve pozitif çıkan insan sayısı az olur” diye konuştu. Demircan, Ramazan Bayramı’nda insanların kendi önlemlerini almaları gerektiğini vurgulayarak “Çok daha sıkı gitseydik Ramazan Bayramı’nda kucaklaşabilir miydik? Ama bunu biraz daha ötelemekte fayda var. Kurban Bayramı’nda birlikte oturmak, birbirimizin elini öpebilmek için bu dönemleri sıkı tutmak lazım. Uzaktan bayramlaşalım. Bu bayramda da ne kadar evde kalırsak inanın ki bayram sonrası çok daha rahat olacağız. Bu bayram önce kendimizin kısıtını koyalım” ifadesini kullandı.

‘AVM’LER AÇILMAMALI’

İzmir Büyükşehir Belediyesi Bilim Kurulu da konuya ilişkin açıklama yaparak “Halk sağlığının henüz tesis edilmediği koşullarda AVM gibi devasa kapalı alanlar ve insan sirkülasyonuna sahip alanlar salgın tam kontrol edilmemişken açılmamalıdır” ifadelerini kullandı. AVM’ler için alınan önlemlere uymada istenilen düzeye gelinemediği kaydedilen açıklamada, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın AVM’deki kalabalığa tepki gösterdiği paylaşımına da yer verildi. “Bunca uyarıya eğitime karşın fiziksel mesafe ve maske takma konusunda bile hedeflenen seviyeye ulaşılamamışken AVM’lerde; afiş asılması, el antiseptiği bulundurulması, giriş ve çıkışların kişilerin birbirleriyle temasını engelleyecek şekilde düzenlenmesi, tuvalet, mescit gibi ortak kullanım alanları, kapı kolları, tekerlekli sandalye gibi ortak kullanım araçları, asansör kullanımı gibi bir dizi önleme ve kısıtlamalara halkımızın uyum sağlaması zaman alacaktır” denildi ve havalandırma sistemlerindeki riske dikkat çekildi. 

AVM’YE AKIN: İİLK ÜÇ GÜNDE 3 MİLYON 400 BİN KİŞİ GİTTİ

Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği (AYD) Başkanı Hüseyin Altaş, 11 Mayıs’ta açılan Türkiye genelindeki toplam 420 AVM’yi ilk üç günde toplamda yaklaşık 3 milyon 400 bin kişinin ziyaret ettiğini açıkladı. Sözcü’ye konuşan Altaş, ziyaretçi sayısının ortalama dörtte birinin İstanbul’dan geldiğini söyledi. Altaş’ın paylaştığı bilgilere göre, ilk gün 1 milyon 226 bin, ikinci gün 1 milyon 100 bin olan AVM’lerdeki ziyaretçi sayısı üçüncü gün 1 milyon 180 bin oldu. Salgın öncesinde normal bir günde AVM’leri ortalama 6.5 milyon kişi ziyaret ediyordu. AVM’lerde mağazaların yaklaşık yüzde 40’ının açıldığını belirten Altaş, toplamda 150 bin çalışanın iş başı yaptığıni belirtti.

'2 GÜNDE 21 VAKA' ENDİŞESİ

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) sebebiyle ara verilen liglerin 12 Haziran’da başlamasına karar verilirken üst üste gelen pozitif vaka haberleri nedeniyle tartışmalar sürüyor. İlk olarak TFF 1. Lig ekiplerinden Büyükşehir Belediye Erzurumspor’da 11 kişinin Kovid-19 testi pozitif çıkarken dün öğle saatlerinde ise Beşiktaş ve Kasımpaşa’dan yeni vaka haberleri geldi.

Beşiktaş Kulübü’nün futbolcular, teknik heyet ve tesis çalışanlarına geçtiğimiz çarşamba günü ikinci kez yaptırdığı Kovid-19 testinin sonuçları açıklandı. Yapılan testler neticesinde, 8 kişide pozitif Kovid-19 test sonucu tespit edildi. Kulübün Sağlık Ekibi Danışmanı Dr. Tekin Kerem Ülkü’nün açıklaması şöyle; “13 Mayıs Çarşamba günü, BJK Nevzat Demir Tesisleri’nde, tüm futbolcularımız, teknik heyetimiz ve tesis çalışanlarımıza ikinci kez Kovid-19 testi yapılmıştır. Yapılan testler neticesinde, sekiz kişide pozitif Kovid-19 test sonucu tespit edilmiştir. Testi pozitif sonuçlanan kişilerin takip ve tedavi sürecine, ilgili prosedürler doğrultusunda derhal başlanmıştır.”

Siyah-Beyazlılar gün içinde bir açıklama daha yaparak “Başkanımız Ahmet Nur Çebi’nin gerçekleştirilen Kovid-19 testi pozitif sonuç vermiştir. Başkanımızın en kısa sürede sağlığına kavuşması için tedavi sürecine ilgili prosedürler doğrultusunda hemen başlanmıştır” ifadelerini kullandı.
Öte yandan Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) tarafından liglerin 12 Haziran’da başlanacağının açıklanmasının ardından Büyükşehir Belediye Erzurumspor da 8 Mayıs’ta topbaşı yaptı. Teknik direktör Mehmet Özdilek nezaretinde çalışmalara başlayan Mavi-Beyazlılara aynı gün Kovid-19 testi uygulandı. Negatif çıkan testlerin ardından çalışmalarını sürdüren kulüpte, geçtiğimiz çarşamba sabahı futbolcu ve çalışanlar ikinci kez testten geçirildi. 4 futbolcu, 1 teknik heyet, 1 A Takım personeli ve 5 kulüp çalışanı olmak üzere toplam 11 kişinin koronavirüs testi pozitif çıktı. Ayrıca Kasımpaşa’da da 2 kişinin testi pozitif çıktı. Yapılan açıklamada “Kasımpaşa olarak tüm futbolcularımız, teknik heyetimiz ve kulüp destek ekibimize her hafta rutin uyguladığımız Kovid-19 testlerin neticesinde, 2 kişide pozitif sonuç bulunmuştur” ifadelerine yer verildi. 

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums