Ekonomide Macar Modeli 

Ekonomide Macar Modeli 
11.04.2022 - 08:09
Kaynak: Haber Merkezi
976

Külyutmaz iktisatçı olarak da bilinen  Esfender Korkmaz, pazar günkü gazete köşesindeki yazısında, iktidarın önümüzdeki günlerde uygulamayı düşündüğü bazı gıdalarda 'fiyat sabitleme' konusunu işledi. 

Korkmaz yazısında AKP'nin krizle başedemeğini, bu nedenle de panik yaşadığı tespitinde bulunuyor. İktisat tarihinde ve bu günkü dünyada genel kabul görmüş, denenmiş iktisat politikaları dışında yöntemler denediğini ama sürekli başarısız olduğunu söylüyor. 

AKP'nin son günlerde enflasyona karşı bir önlem olarak düşünülen 'fiyat dondurma' uygulanmasını Macaristan'da 3 Nisan seçimleri için getirilen bir Macar Popülizm modelinin bir benzeri vurgusunda bulundu. 

Korkmaz yazısının devamı şunları yazdı:

'Otokratik Başbakan Viktor Orban hükümet kararnamesi ile, 3 Nisan 2022 seçimleri nedeniyle; ''1 Şubat Salı gününden 1 Mayıs 2022'ye kadar üç ay süre ile" tüm süper marketlerin ve hatta en küçük marketlerin kapılarına mavi zemin üzerine aşağıdaki yazıların olduğu afişlerin asılmasını zorunlu tuttu; 

''Değerli müşterilerimiz! Hükümet temel gıda maddelerinin fiyatlarını dondurma kararı aldı. Buna dayalı olarak üç ay süre ile altı temel gıda maddesinin fiyatları 15 Ekim 2021 fiyatlarına sabitlenmiştir.'' 

Afişte aşağıdaki kalemler yer aldı: 

- Kristal şeker,
- Un,
- Rafine ayçiçeği yağı,
- Et,
- Tavuk,
- Süt 

Şartlar  ve sonuçları; 

1. Satışlarda kota uygulanacak. Söz gelimi, "Müşteri başına maksimum 10 kilo şeker ve 10 litre yağ" kotası getirildi. 

2. "Macar tüketiciye ayda 200 forint (56 euro) tasarruf sağladığı hesap ediliyor.'' Macaristan'da tüketici memnun. 

3. Uygulamaya uymayanlar "Altı aylık kapatma ve 8.400 Euro'ya kadar para cezası" verilecek. 

4. Sabit fiyat nedeni ile ortaya çıkacak zararları satıcılar çekecek. Macaristan'da 2022 ilk çeyrek TÜFE artışı yüzde 2,3 oldu. Demek ki, satıcıların en fazla üç aylık enflasyon kadar, yani yüzde 2,3 oranında kardan kaybı olacaktır. Bu nedenle satıcılar fazla itiraz etmediler. 

Aynı çeyrekte Türkiye'de enflasyon yüzde 22,80 oldu. Bu kadar farkı vermeye devlet bütçesi yetmez. Kaldı ki, Bütçeden destek, vergi verenden temel gıda maddelerini tüketenlere haksız gelir aktarması olacaktır. Eğer devlet çalışanlarda ücret artışı yaparsa, bundan dolayı haksız transfer doğmaz. Çünkü kamu hizmetlerinde verimlilik artar. Bu da halka yansır. Ama yağ yiyenlere ben vergimle neden destek olayım? 

Dahası fiyat kontrolü doğrudan karaborsa yaratır. Üretici üretimi daraltır. Ekonomide daralma olur. 

Bütçeden verilecek desteğin bir kısmının, siyasi iktidar tarafından devlet malı anlayışından çarçur edileceği de şimdiden  bellidir. 

 5. AKP iktidarı, Et Balık Kurumu ve şeker fabrikaları gibi piyasada spekülasyonu ve fiyat istismarını önleyen kurumları  özelleştirdi. Devlet tekellerini özel tekeller haline getirdi. Şimdi yarattığı enflasyon için yasaklar getiriyor. Ekonomik buhranı derinleştiriyor.


Editör: M. AKAY
Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums