Kamu ve özel kuruluşların son dört ayda kırmızı et fiyatlarını yükseltiler. Konuyla ilgili uzmanlar bu durumun sürdürülebilirliği olmadığını, iktidarın bir an önce kalıcı çözüm bulması gerektiği eleştirisine bulundular.
Etin bu denli artışının merkezi bütçe politikasının yol açtığı sorunlara palyatif önlemler alınması neden olduğu belirtiliyor. Döviz açığının giderilmesi amaçlı yapılan bilinçsiz ihracat iç piyasada temel gıdaların fiyat artışını tetikliyor.
Tarım uzmanı Ali Ekber Yıldırım kendi sosyal hesabından, 'ne kadar et ürettiğimizi bilmiyoruz.', 'Üretimi bilmeden et piyasasını yönetebilir misiniz?', sorusunu haklı olarak soruyor.
Ekber ayrıca 'TÜİK, 20 Şubat 2020’de 2019’un kırmızı et üretimini 1.2 milyon ton açıkladı. Veriler 2 yıldır açıklanmıyor, arttı mı azaldı mı bilmiyoruz.', dedi. Kamunun şeffaf yönetilmemesi, verilerin paylaşılmaması sağlıklı tarım politikaları için gerekli bir ilke. 'Tüketimin %30 azaldığı söyleniyor, neye göre?', diye soran Ekber, iktidarın Tarım politikalarında öngörülebilirliği yitirdiğine işaret ediyor.
İstanbul CHP Milletvekili Özgür Karabat, sosyal medya hesabından kırmızı ete gelen fiat artışlarının iktidarın bilinçli tercihin olduğunu iddia etti.
Karabat; 'Katar’a 2.5 milyon küçükbaş hayvan nasıl satıldı? Bunların bir kısmı canlı olarak Katar’a gönderildi, halen de gönderiliyor. Bir kısmı da burada kesilip karkas hale getirilip gönderiliyor.
Şimdi başka bir veriyi burada ilk kez açıklayalım.
Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin verilerine göre, kesilmiş hayvandan yapılan “hayvansal ürün” ihracatı Ocak-Şubat 2022 aylarında 216 milyon dolar oldu. Bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 321 oranında arttı. Geçen yıl 51 milyon dolarlık ihracat yapılmıştı!
Ama esas bomba rakam 2021’in Aralık ayına ait. Tek bir ayda 130 milyon dolarlık hayvansal ürün ihracatı yapmışız. 2020’nin Aralık ayında bu rakam sadece 29 milyon dolardı.
Aralık, Ocak, Şubat aylarında hem canlı, hem de kesilmiş olarak yaklaşık 400 milyon dolarlık ihracat yapıldı. Geçen yılın aynı döneminde bu rakam 90 milyon dolardı. 2021’in tamamında yapılan hayvansal ürün ihracatı 1 milyar 219 milyon dolar! 2020’de bu rakam 318 milyon dolardı.
Canlı hayvan ihracatı 2021’de 107 milyon dolar, 2020’de 38 milyon dolardı.
Bu veriler bize neyi gösteriyor?
Türkiye’de pahalılık varken, sadece ihracat rakamları artsın diye hayvansal ürünler iç piyasaya uygun fiyata verilmek yerine yurtdışına satıldı.
Biz ülkemizin kalkınması için katma değeri yüksek sanayi ürünleri ihracatının olması gerektiğini söylüyor ve bu alanda projeler geliştiriyoruz. Ancak AKP vatandaş yeterli beslenemezken kısıtlı gıda ürünlerimizi ihraç ediyor.
Takdir kamuoyunun.', diye önemli bir noktaya değinir. İktidarın bütçe açığını kapatmak için iç piyasanın ihtiyaçlarını görmezden gelip temel ihtiyaç ürünü kırmızı etin ihracat kalemi yapılması et fiyatlarının artışında önemli bir etki oluşturdu.
Editör:
M. AKAY