İrlanda'da IRA'nın Siyasi Kanadı Olarak Bilinen Sinn Fein zaferi 

Sinn Fein, birleşik bir İrlanda'nın oluşturulmasını tartışmaya açma çağrısında bulundu.

İrlanda'da IRA'nın Siyasi Kanadı Olarak Bilinen Sinn Fein zaferi 
9.05.2022 - 09:03
Kaynak: Haber Merkezi
818

Kuzey İrlanda'nın Birleşik Krallık'tan bağımsızlığın ancak silahlı mücadele ile mümkün olduğunu savunan İrlanda Cumhuriyet Ordusu'nun (IRA) siyasi kanadı olarak bilinen Sinn Fein, Kuzey İrlanda tarihindeki ilk seçim zaferini kazandı. Sinn Fein, birleşik bir İrlanda'nın oluşturulmasını tartışmaya açma çağrısında bulundu.

VOA Türkçe'nin haberine göre; Sinn Fein, oyların yüzde 29'unu alırken, İngiltere yanlısı Demokratik Birlik Partisi (DUP) yüzde 21,3'te kaldı. Bu zaferle Sinn Fein, Stormont Meclisi'ndeki en büyük parti olacak. 

"Gerçek bir değişim"

Sinn Fein Başkanı Michelle O'Neill, seçimlere ilişkin ilk değerlendirmesinde, zaferin "gerçek bir değişim" anlamına geldiğini, söyledi. Michelle O'Neill "politikamız ve halkımız için belirleyici bir an. Bugün, hepimize adalet, eşitlik ve sosyal adalet temelinde bu toplumdaki ilişkileri yeniden tasavvur etme fırsatı sunduğuna inandığım yeni bir çağı başlatıyor" dedi.

DUP Başkanı Jeffrey Donaldson: Kararımızı netleştireceğiz

DUP lideri Jeffrey Donaldson ise parlamentoda ikinci sıraya düşseler de aynı görüşteki UUP ile beraber birlik yanlıların hala konumlarını koruduğunu söyledi: "Birlik yanlıları güçlü olmayı sürdürüyor. Meclis'teki en büyük tahsis bizde."

DUP lideri, yönetimi Sinn Fein'e devredip devretmeyeceklerine ilişkin bir soru üzerine "Parti yetkilileri bir araya gelecek, Hükümetin yapması gerekenleri elde etmek için ne yapmamız gerektiğini düşüneceğiz, kararımı önümüzdeki hafta başlarında netleştireceğim" dedi.

Bağımsızlık referandumu

Kuzey İrlanda’da seçim sonuçlarıyla beraber bağımsızlık referandumu da tartışılmaya başlandı. seçim sonrası süreç, Kuzey İrlanda’nın Birleşik Krallık’tan (İngiltere, İskoçya, Galler, Kuzey İrlanda) ayrılıp İrlanda Cumhuriyeti ile birleşmesi için bir fırsat olarak görülüyor.

En eski hareket

Sinn Féin, İrlanda’daki en eski siyasi harekettir. Adını İrlanda Galcesinde “Biz Kendimiz (We Ourselves)” anlamına gelen ifadeden aldı. 1905’te kurulduğundan beri İrlanda Cumhuriyetçiler, İrlanda halkının bir bütün olarak ulusal kendi kaderini tayin hakkını elde etme hakkı için çalıştı. Yaklaşık 100 yıl önce Arthur Griffith tarafından kurulan hareket, adını taşıyan bir dizi organizasyona dönüştü. Önceleri Gerry Adams ve Martin McGuinness tarafından yönetildi.

Sinn Féin hareketi sürdürülebilir sosyal ve ekonomik kalkınmaya dayalı yeni bir İrlanda’nın kurulmasını hedefledi. Ekonominin ve toplumun her düzeyinde gerçek demokrasi, katılım, eşitlik ve adalet; ve amaç ve eylem birliği ile kalıcı ve anlamlı bir barış için çaba sarfetti.

ABD’den açıklama

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, yaptığı yazılı açıklamada, Kuzey İrlanda’da 7. kez düzenlenen seçimleri değerlendirdi. Seçim sürecindeki siyasi ve ekonomik durumların, Kuzey İrlanda’nın farklı geleneklerini yansıtan iktidarda yetki paylaşımı anlaşmasının yararlarını ortaya koyduğunu belirten Price, “Kuzey İrlanda’nın siyasi liderlerini, Belfast/Hayırlı Cuma Anlaşması tarafından kurulan temel kurumlardan biri olan yetki paylaşımlı yönetimin yeniden kurulması için gerekli adımları atmaya davet ediyoruz” dedi. Ülkenin ekonomi, sağlık ve eğitim alanlarındaki sorunlarının en iyi bu şekilde çözülebileceğini belirten Price, ABD ve Kuzey İrlanda arasındaki “derin ve uzun süreli” ilişkiden dolayı da memnun olduklarını kaydetti.


Editör: M. AKAY
Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums