Callinicos Kriz ve Savaş Hakkında  Konuştu

Callinicos Kriz ve Savaş Hakkında  Konuştu
20.04.2022 - 00:02
Güncelleme 23.04.2022 - 15:58
Kaynak: Haber Merkezi
1025

Alex Callinicos, Türkiye’de yapılan politik bir toplantıya Zoom üzerinden katılarak Rusya-Ukrayna savaşını, boyutlarını ve dünya kapitalizm ilişkisini değerlendirdi.

Callinicos, yaşadığımız dönemi 'felaket çağı' olarak tariflerken, kapitalizmi tek bir krizle tanımlanamayacağını, çoklu krizler yaşandığına vurgu yaptı.

Callinicos, pek çok krizin iç içe geçtiği bir dönem yaşanmakta  olduğunu, her şeyden önce ekolojik bir kriz tespitinde bulundu. Doğanın imhası, doğanın endüstrileşmesiyle başladığını ve bizi yok edecek sonuçlar yarattığı tespitinde bulundu. Yaşanan pandemi de bu sonuçlardan biri.

İkinci olarak 2007'den beri global düzeyde yaşanan ekonomik kriz ve sonuçlarıyla karşı karşıya kaldığımızı söyledi.

Üçüncü olarak da jeopolitik krizden söz etti. Farklı emperyalist grupların birbirleriyle rekabet etmesinin bir sonucu yaşanan krizden.

ABD ve Çin arasında yaşanan rekabetin uzun süredir devam eden bir gerilim olduğuna işaret eden Callinicos, Amerika, Çin'i büyümekte olan bir tehdit olarak gördü. Oysa bugün Rusya’nın Ukrayna işgaliyle başlayan gerilim aynı çerçevede Rusya ile Çin arasındaki rekabet bağlamında okunmalıdır, dedi. Bu tip güçler arası rekabetler bölgesel düzeyde de yaşandığını, örnek olarak Türkiye Ortadoğu’da hakimiyet sağlamaya çalışmasını gösterdi.

Callinicos göre, dördüncü olarak da siyasi ve ideolojik kriz içinde bulunduğumuzu, bunun en net ifadesini aşırı sağın son dönemdeki yükselişine bağladı.

Bu çoklu krizler Ukrayna'daki savaş bağlamında yoğunlaşmış biçimde ifadesini bulduğunu, tanık olduğumuz savaşın iki yönüne dikkat çeken Callinicos, birincisi Rusya'nın işgaline karşı çıkan halkın olduğu ve ulusal güvenliklerini korumaya çalıştıklarını, bu da insanların doğal hakkı kendi güvenliklerini düşünmeleri, dedi.

İkincisi bu savaşı tarif ederken farklı emperyalist kutuplar arasında yaşanması. Ortada ABD ile Vietnam arasındaki savaşla bir tutulmaması gerektiğini belirti. Vietnam'da, Rusya'nın silah desteği olduğunu ama ulusal kurtuluş mücadelesi verildiğini ve mücadelenin önderliği farklı bir kombinasyon söz konusuydu.

Callijicos, Rusya-Ukrayna savaşını dünyanın büyük güçleri arasında yaşandığını, Amerika'nın liderlik ettiği, yanında Avrupa devletlerini aldığı ve Japonya gibi devletleri de içinde bulunduğu blokla görece daha zayıf olan Rusya arasında yaşanan bir savaş olarak tanımladı. Sahada Ukrayna ve Rusya güçleri görünse de batı emperyalist blok sürekli silah yardımı yaptığını, bir tür vekalet savaşı diyebiliriz, dedi. Ukrayna savaşını önderliğini yürüten liderliğinin batıyla içiçe geçmiş durumuna degindi.

Rusya-Ukrayna savaşı birkaç yönlü sonuçlar doğurduğunu, her şeyden önce sivil hayatların ölümü, uzun sürecek acıların yaşanmasına yol açtığını anlattı. Daha önce yaşanan krizlerin savaşla birlikte derinleşip yaygınlaştığına vurgu yaparak enerji krizinin, gıda krizinin, enflasyonun yükselmesini savaşla birlikte daha da şiddetlendiğine tanık olunduğunu belirtti.

Videonun tamamına aşağıdaki linkten ulaşabilir:
https://youtu.be/gmQHBEcQ1rE


Editör: M. AKAY
Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums