Uçmakdere’ye Midye Çiftliği Yapacaklar

Bölge halkı ve köylüler ise içinde sit alanı, tabiat parkı ve endemik bitkileri barındıran bölgeye midye çiftliği kurulmasına karşı çıkıyor. 

Uçmakdere’ye Midye Çiftliği Yapacaklar
29.04.2022 - 00:21
Kaynak: Haber Merkezi
873

Tekirdağ Şarköy'e bağlı Uçmakdere'ye midye çiftliği kurulmasına halk tepki gösterdi. Mahalle muhtarı Burhan Elmas "Burası doğa harikası bir yer, ıhlamur ve ada çayı kokar. Onun kokusunun yerini midye çiftliğinden gelecek kokuların almasını istemiyoruz" dedi.

Şarköyün Sesi gazetesi yazı işleri müdürü Yakup Önal, bianet'te Tarım ve Orman Bakanlığı’nın "müsilajla mücadele kapsamında" Marmara Denizi’nde mevcut 9 çiftliğe ek olarak kurmak istediği 35 midye çiftliğinin 2’si Tekirdağ Şarköy’de içinde sit alanı ve tabiat parkının bulunduğu yamaç paraşütüyle ünlü Uçmakdere’de yapılacağını yazdı.

Haberin devamında:

Muhtar Elmas: Bu doğa harikasına kıyılmasın

Heyet içerisindeki Mahalle Muhtarı Burhan Elmas midye çiftliği kurulmasına tepki gösterdi. Elmas şunları söyledi:

“Burası Marmara kıyıları içinde ender güzellikte bir yer. Dünyanın birçok yerinden doğası için gelen turistler var. Burada yamaç paraşütü yapılır, deniz içindeki dalyanları ile fotoğrafçıların gözdesi bir yerdir. Karşımızda Marmara Adası, Uçmakdere’nin plajı kamp alanları her zaman doğaseverlerin ilgisi altında. Buraya Bakanlıktan alınan izinle hem de köyümüzün merkez diyeceğimiz Dumdum Çeşmesinin olduğu yerden Karabatak mevkiine kadar olan bölgede 50 dönümü kapsayacak şekilde midye çiftliği kurulacağını öğrendik. Köyümdeki yurttaşların da tepkisi büyük oldu.

“Biz Şarköy’ün en az nüfusuna sahip köyüyüz. Vatandaşlarımızın verdiği 190 imzası Tekirdağ Valiliğine götürdüm. Vali yardımcısı ilgilendi, İl Tarım Müdürlüğüne havale etti. İl Tarım Müdürü Oktay Öcal ile görüştüm. Bakanlığa dilekçemizi ileteceğini söyledi. AKP Tekirdağ Milletvekili Mustafa Yel, dalyanlarımızın kaldırılma tehlikesiyle karşı karşıya kaldığımızda ilgilendi, engelledi. Kendisi bu bölgenin çocuğu olarak Uçmakdere’ye midye çiftliği kurulmaması için destek olmasını bekliyoruz. Tüm çabalarımıza rağmen engelleyemezsek çok üzülürüz. Burası doğa harikası bir yer, ıhlamur ve ada çayı kokar. Mısır Çarşısı esnafı ıhlamur ve ada çayını bizden alır. Onun kokusunun yerini midye çiftliğinden gelecek kokuların almasını istemiyoruz. Bu doğa harikasına kıyılmasın."

Yaşar: en çok balıkçıları etkileyecek

Şarköy Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Yaşar Karayer de midye çiftliğinin ilçe merkezine yakın bir yere kurulmak istendiğine sivil toplum kuruluşları ile birlikte eylem yaparak durdurduklarını anlattı.

Karayer “Marmara Denizi müsilaj sorunu yaşarken bir de midye çiftlikleri ile mücadele ediyoruz. Balıkçı esnafı olarak zor durumdayız. Midye çiftliği en çok da olumsuz olarak bizi etkileyecek” dedi.

Aygun'dan 'Ergene' hatırlatması

CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun konuyu TBMM’nde de gündeme getireceğini ifade ederek “Marmara Denizi eylem planında, koruma olarak ilan edildi. Ama bugün gene görüyoruz ki biz hayaller peşinde koşuyoruz. Almış olduğumuz kararları maalesef uygulayamıyoruz. Bahanesi de çok basit. Diyorlar ki midye çiftlikleri deniz suyunu filtre ederek temizleyecek. İyi güzel temizleyecek de Marmara Denizi’ne derin deşarjla Ergene'yle bütün etrafındaki illerden gelen ağır metalleri basıyorsun. Marmara Denizi'ni oksijenden tükettiniz, bitirdiniz ve ağır metallerle doldurdunuz. Kültür var, doğa var, sit alanı ve böyle bir harika olan bölgeyi midye çiftliğiyle doldurmak istiyorlar. Yani talan etmek istiyorlar. Artık yeter diyoruz. Doğamıza sahip çıkalım ve sit alanlarımızı koruyalım” diye konuştu.

Bölge halkı ve köylüler ise içinde sit alanı, tabiat parkı ve endemik bitkileri barındıran bölgeye midye çiftliği kurulmasına karşı çıkıyor. 

Bugün CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Argun, Şarköy Belediye Başkanı Alpay Var, Tekirdağ Su Ürünleri Birlik Başkanı Yaşar Karayer, Uçmakdere Muhtarı Burhan Yılmaz, Uçmakdere Kültür Turizm Derneği Başkanı Baki Yıldırım bölge sakinleriyle birlikte midye çiftliği yapılmak istenen alanda inceleme yaptı.


Editör: M. AKAY
Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums