Karşıyım demek, sorunu çözmüyor!

  • 20.11.2016 00:00

 Esma Bayramiç (Çanakkale /Biga): “2005 yılında 15 yaşımdayken benden 3 yaş büyük olan Alpay Bayramiç'e aşık oldum. Alpay'ın ailesi, beni istedi ama yaşım küçük olduğu için ailem evliliğe izin vermeyince biz de kaçtık. Yaşım tutmadığı için imam nikahı kıydık.”

Bir süre sonra hamile kalan Esma, doğum için hastaneye gittiğinde doktor, durumu polise bildirdi. Alpay Bayramiç hakkında işlem başlatıldı. 15 yaşında anne olan Esma, yaşı dolunca, Alpay ile resmi nikah kıydı. Aradan geçen yıllar içinde çiftin 2 çocuğu daha oldu. 3 çocuklu çift, haklarında açılan kamu davasının sonuçlanmasıyla şaşkına döndü. Mahkeme, Alpay Bayramiç'e 8 yıl 4 ay hapis cezası verdi. Yapılan itiraza rağmen Yargıtay da cezayı onayladı. (yaşı: 26)

Konya'nın Ereğli ilçesinde üç çocuk annesi Emine Erbaş, 14 yaşında evlendiği için 10 yıl sonra sonuçlanan kamu davası sonucunda cezaevine konulan eşi, annesi ve kayınbabasının yeni yasayla birlikte hapisten çıkacağı günü bekliyor; “ benim eşim tecavüzcü değil, C.Başkanından rica ediyorum, bıraksınlar eşimi” diyor.

Müzeyyen Pova (Tekirdağ): "Evlendiğimizde ben 14, eşim 17 yaşındaydı. Eşimi küçük yaşta evlilikten ceza evine attılar. Ben ne yaparım? Çocuklarıma verecek 1 lira param yok. C.Başkanı  Erdoğan'a sesleniyorum. Kötü yollara mı düşelim. Eşime, 8 yıl sonra, 7 yıl ceza verdiler. Eşimle severek evlendik. Ben iki çocukla ne yaparım?” ( yaşı: 22)

Gizem Yıldırım:"Ben 14 yaşında eşimle evlendim. Eşim yeni askerden gelmişti. 7 senelik evliyiz. 3 tane çocuk olduktan sonra eşimi içeri attılar.  Eşim 10 sene 6 ay ceza aldı erken yaşta evlilikten dolayı. 6 sene sonra ceza geldi. 3 tane çocuğumla kaldım çok mağdur durumdayım. Kocamın içeriden çıkmasını istiyorum. Ben ne para ne de pul istiyorum. Yeter ki çocuklarımla benim başımızda olsun. Bakanım yok"  (yaşı:21)

Cankız Erol: "15 yaşında evlendim. Eşim 17 yaşındaydı. 6 yaşında ve 7 aylık iki çocuğum var. Eşimin çıkmasını istiyorum. Kaynanamın yanında kalıyorum. Maddi durumumuz yok. Ben eşimi istiyorum sadece. 6 senelik evliyim. 6 seneden sonra bize, 5 sene 6 ay ceza geldi" (yaşı:21)

Daha yüzlercesi olan bu örneklerde, ilk baktığım mağdurların şimdiki yaşlarıydı. İlginç olan; eşleri, yine bu hükümetin evlilik yaşını büyütmesi nedeniyle hapse girdiler. Keşke; yasa yapıcılar, bir yasayı yaparken çok boyutlu bakabilseler. Ancak, bizde bir gürültü kopuyor ki; önyargılardan sadede gelemiyoruz.  Tasarı, gündeme önce bir “tecavüzcüye af geliyor” diye lanse edildi. Fakat sonra, 3 bin civarında mağdur bir kitlenin talebi üzerine, bu çalışmaya ihtiyaç duyulduğu anlaşıldı. Hatta mağdur temsilcilerini muhalefette de dinleyerek, çözüm için onay vermişler.

Biz tüm bu tartışmaları bir yana bırakıp, bir defaya mahsus uygulanacak olan bu tasarının, eksiklerini ortaya koyalım. Bu konuda KADEM'in yaptığı açıklamaya benzer kaygıları taşıyorum.

Tasarıya bir göz atalım:

"1- Cebir, tehdit, hile veya iradeyi sakatlayan başka bir nedenle cinsel istismar suçunu işleyenler (tecavüzcüler), bu düzenlemeden yararlanamayacaktır. Tecavüzcüye evlilik yoluyla cezadan kurtulma imkanı kesinlikle getirilmemektedir.

2- Ailelerin gayrı resmi evlendirdiği, ancak Türk Medeni Kanununun öngördüğü evlilik yaşına gelmediği için resmi nikah yapamamış olanların resmi nikah ile evlenmeleri halinde; hakkında henüz hüküm verilmemişse hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına, hüküm verilmiş ise cezanın infazının ertelenmesine karar verme imkanı getirilmektedir.

3- Ayrıca evliliğin zaman aşımı süresi içinde failin kusuruyla sona ermesi halinde hükmün açıklanması veya cezanın infazına kaldığı yerden devam edilmesi öngörülmektedir."

Ayrıca 16 Kasım 2016'dan sonra bu suçu işleyenler, mağdurla evlenseler dahi ceza almaktan kurtulamayacaktır.”

İlk iki madde, yukarıdaki gibi yaşı büyük mağdurlar için sorun olmasa da küçükler için, denetimi ve anlaşılması zor olduğundan, başvuruların, psikologlar yardımıyla dikkate alınması gerekir. 3. Madde ise, tam da yukarıdaki mağdurları kapsıyor.

Daha net olup, istismara açık noktalar düzenlenerek, bir defaya mahsus bu sorun aşılabilir.

“Ben çocuk evliliklerine karşıyım!” deyince entelektüel görünebilirim ama bu, sorunu çözmüyor!

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums