Parantez meselesi

  • 6.02.2015 00:00

 Bugün şu parantez meselesine biraz daha yakından bakmak istiyorum. Malum, son dönemde sıkça kullanılan bir söylem bu... 

Parantezin açılma tarihi konusunda farklılıklar olsa da (kimileri 1839’da, kimileri 1925’te açıyor) Yeni Türkiye’nin tarihi bir parantezin kapanması anlamına geldiği konusunda bir konsensus var gibi.

Parantezin 1925’te açıldığını söyleyenler esas itibariyle “Yanlış Cumhuriyet” e işaret ediyor ve artık her türlü vesayetin geriletildiği, cumhuriyetin cumhuru istediği yönde dönüştürmeyi değil, cumhura hizmet etmeyi görev addettiği; siyaseti bürokrasinin değil seçilmişlerin belirlediği, daha genele olarak cumhuriyetin demokrasiyle birleştiği yeni bir rejimin kurulmakta olduğunu anlatmaya çalışıyorlar.

Parantezi 1830’larda açanlar ise yaşanan değişimi daha ziyade Batı medeniyetine karşı “yeni bir medeniyet projesinin inşası” olarak görme eğiliminde...

Kuruluşundan günümüze AK Parti'yi tanımlayacak ana kavramlardan birinin "yeni bir medeniyet tasavvuru arayışı" olduğu, bu hareketi tanıyan herkesin bildiği bir nokta. Ayrıca, Başbakan Davutoğlu’nun bu tasavvur üzerinde en fazla kafa yormuş ve entelektüel katkıyı yapmış isimlerden biri olduğunu biliyoruz.

Ama yine de,  “Yeni Türkiye ülkeye ve dünyaya bakışımızın kökten değişmesi demektir” gibi ifadeleri duyduğumda irkiliyorum. Bu tip cümlelerde “geçmişten köklü kopuş” fikrini görüyorum. Her türlü “köklü kopuş” ihtimali karşısında  duyduğum tedirginliğim doğal olarak depreşiyor.

İşte parantez sözcüğü de bu noktada antipatik bir sözcük haline geliyor benim için. Parantezin kapanışından sonraki hayatın sanki o parantez içi hiç yaşanmamış gibi kalınan yerden devam edeceğini ima ettiği için…

* * *

AK Parti’nin yüz ya da yüzelli yıllık bir tarihi dönem boyunca unutturulmaya çalışılan, yok sayılan, hatta en büyük tehdit olarak görülen medeniyetimizle, tarihimizle, kültürümüzle, geleneğimizle yeniden bağ kurmaya çalışmasından; yaşanılan yapay kesintiyi gidermek ve kendi geçmişiyle yeniden köprüler kurmak istemesinden daha doğal ve doğru bir şey yok. Ne var ki, bunu yaparken paranteze alınan o yılların öyle kolaylıkla  “undo” yapılabilecek yıllar olduğunu da sanmamak gerekiyor.

Çünkü yaşanmış tek bir gün bile toplumların hafızasından silinemez. 90 yıllık Cumhuriyet dönemi, hatasıyla sevabıyla artık bizim kültürümüzün, geleneğimizin bir parçası olmuştur. Tıpkı ondan öncesi gibi… Biz o 90 yılı yaşadık; o 90 yıllık tarih teker teker her birimizde mündemiç.  Bütün bu tecrübeyi, bilinci, duyarlılıkları  “parantezi kapattık” deyip unutamayız. İçimizdeki en Osmanlıcılar dahil hepimiz, şu anda yaptığımız laiklik tartışmalarını da, demokrasi tartışmalarını da, birlikte yaşama tartışmalarını da, başkanlık sistemi tartışmalarını da hem parantez öncesinin, hem de parantez içinde yaşadıklarımızın birikimiyle yapıyoruz.

Dolayısıyla yeni Türkiye’nin inşası süreci  bu 90 yılı da kapsayan, onun bütün kazançlarını da içeren; öte yandan o tarihe sorgulayıcı bir gözle bakan, eleştiren, bazı unsurlarını dışlayan ama kazanımlarını da bu medeniyet projesinin içine katarak yeni bir senteze ulaşmayı hedefleyen bir süreç olacaktır, olmak zorundadır.

Aksini düşünmek, Kemalistlerin yanılgısını tekrarlamak olur sadece. Cumhuriyeti kuranların geçmişin üstüne bir çizgi çekip tarihimizi 1923’ten başlatmaları, halkı kendi geçmişinden “korumaya” kalkmaları ne kadar beyhude bir çabaysa, bugün parantez içine alınan dönemi “sapma” gibi görüp yaşanmamış farzetmeye kalkmak da aynı derecede beyhude olur.

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Yorumlar (14)

  • Ad Soyad Giriniz...
    Ad Soyad Giriniz...
    14.08.2012 15:19

    bir daha bu adamın yazılarını yorumlamıcam . NERDE BENİM BİR ARA (1 BEKLEYEN YORUM) OLARAK BEKLEYEN YORUMUM. NEREYE UÇURDUNUZ. BU SİTENİN BİR YÖNETİCİSİ VEYA EDİTÖRÜ YOK MU? SİZLERİ GÖREVE ÇAĞIRIYORUM.BU NASIL İŞ. YAYINLAMAZSIN OLU BİTER. YORUMU ORTADAN KAYBETMEK NERDEN ÇIKTI. MEMUR-SEN YAYIN ORGANINA SAHİP ÇIK. SENDİKAYI YÖNETTİĞİNİZ GİBİ YÖNETMEYİN BURAYI DA.İŞİ EHLİNE VERİN. KENDİNİ MUHABİR ZANNEDEN BİRİNE OYUNCAK ETMEYİN GAZETEYİ.

  • Ad Soyad Giriniz...
    Ad Soyad Giriniz...
    14.08.2012 14:34

    öz manisalı arkadaş haklı çıktın. hem yazıyor hem kendi yazısına yorum yazıyor hem de beğenmediği yorumu yok ediyor. gerçi bu yazıyı da kime yazıyorsak. bekleyen yorumu yok eden bunu da yayınlamaz.

  • ENVER
    ENVER
    14.08.2012 09:37

    üniversitenin hemşireleri arasında sen bir anket yapsaydın tozcan hepsiyle oturup kalkıyorsun hani

  • erbey mer
    erbey mer
    13.08.2012 22:52

    tezcan kardeş cesur ve fütursuz yazıların bazen zevkle bazen de hayretle okunuyor,herşeye eyvallah ama jenerikteki fotoğrafın çok sevimsiz ve itici, daha farklı bakan bir fotoğrafla değişltirebilirsin,sadece bir öneri karar senin ,,

  • Ad Soyad Giriniz...
    Ad Soyad Giriniz...
    13.08.2012 17:31

    yazar,has düzceli ve düzceli rumuzlarıyla yorum yapanlarda aynı ifade "DANGALAKLAR". ANLADIK AYNI KİŞİSİNİZ DE. İNSAN OKURLARINA DANGALAKLAR DİYE HAKARET EDER Mİ?SEN BU KAFAYLA DEĞİL GAZETECİ...!!!!!?????

  • Ad Soyad Giriniz...
    Ad Soyad Giriniz...
    13.08.2012 17:03

    hadi tezcan el öpenlerin çok olsun.has düzceli el öpeyim derken sakın tezcan seni öpmesin dikkat et. bazı ustaları ve tezcan yakaladıklarında hiç kaçırmaz öperler. ona göre.

  • Öz Manisali
    Öz Manisali
    13.08.2012 16:49

    Duzceli ve Has Duzceli Rumuzlu Yorumlar Yazarin kendisine aittir. Yazar Ustasi Armitcudan bu konuda egitimlidir. Karsit bir yorum geldiginde hemen destekleyen yorum atarlar. Kendileri istedikleri gibi insanlari elestirirlersede kendilerini elestirenlere Dangalak diyecek kadar komplekslidirler.

  • Has Düzceli
    Has Düzceli
    13.08.2012 15:51

    Siz alışmışsınız kardeşim birilerinin yaptıklarını kaldıramamaya. Dankalaklığınız buradan kaynaklanıyor işte. Bizde bu adamı destekliyoruz. Bu adamla bir kere bile konuşmadım görüşmedim. Ama ilk gördüğüm yerde eğilip ellerinden öpeceğim. Hemde muhtemelen benden küçük olmasına rağmen. Dangalakların kafasına basıyor ya.

  • Ad Soyad Giriniz...
    Ad Soyad Giriniz...
    13.08.2012 15:35

    düzceli ile has düzceli kendi yazdığına kendin m i yorum yapıyorsun? dangalak sensin

  • Has Düzceli
    Has Düzceli
    13.08.2012 15:05

    Sanki hepiniz gelmişi geçmişi düzcede doğup büyüdü. Bu ne ya. Birileriniz göç edip geldiniz birilerinin çeçenistandan abhazyadan kovulup geldiniz. Bu adamda Manisadan gelmiş. Bırakın bu işleri dangalaklar. Acınız varsa başka yerden çıkarın. Millet memleket ayrımı yapmayın. Herkes kimin ne olduğunu biliyor..

  • Ad Soyad Giriniz...
    Ad Soyad Giriniz...
    13.08.2012 14:05

    Manisalı falan diye insanları lütfen rencide etmeyelim.İstanbulda kaç tane istanbullu var Allahaşkına,ben kendim 4 kuşak düzceliyim 1878 de gelinmiş düzce de yaşayan bir çok düzceli gibi...yorum yapmamız için milattan önceye falan mı gidelim hayret ya...Tezcan beyi tanırım...Düzcelidir de insandırda,onurlu dur da..yeter mi?

  • Ad Soyad Giriniz...
    Ad Soyad Giriniz...
    13.08.2012 11:28

    büyük bilge Manisalı Tezcan işbaşında

  • Ad Soyad Giriniz...
    Ad Soyad Giriniz...
    13.08.2012 11:13

    ADAMA BAK YA, KENDİNİ NE ZANNEDİYORSA BÜTÜN DÜZCEYE VE DÜZCELİLERE MEYDAN OKUYOR.DÜZCENİN BÜTÜN SİYASETÇİLERİNİ,KALBURÜSTÜ KİŞİLERİNİ YERİN DİBİNE SOKUYOR(FİKRET ALBAYRAK HARİÇ).

  • Düzceli
    Düzceli
    13.08.2012 10:46

    Acaba bunu üstüne alınan dangalak olur mu? Çok merak ediyorum ard arda gelecek yorumları.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums