Ceylanpınar'da ne oldu?

  • 25.07.2014 00:00

 Şanlıurfa’nın Ceylanpınar İlçesi Altın Köyü’nde yaşamını yitiren 3 askeri kimin vurduğu meselesi arapsaçına dönüştü.Olayın olduğu günden bu yana üç farklı kaynaktan üç farklı açıklama gelmesi haliyle kafalarımızı epey karıştırdı.


İlk açıklamayı yapan Şanlıurfa Valisi İzzettin Küçük, kaçakçılarla askerler arasında çatışma çıktığını söylemişti. Valiye göre, yaklaşık 15 kişilik kaçakçı grubunun sınırı geçerken askerlerin ’dur’ ihtarı üzerine açtığı ilk ateş sırasında 2 askerimiz şehit olmuş, 1 askerimiz de yaralanmıştı.

Ne var ki Küçük’ün açıklamasından bir gün sonra Genelkurmay internet sitesinden yapılan resmi duyuruda Şanlıurfa'daki saldırıyı PKK/PYD'nin gerçekleştirdiği bildirildi. Açıklamada "en az 6 PKK/PYD'linin de öldürüldüğü" belirtildi.

Genelkurmay'ın açıklamasının ardından bir açıklama da YPG’den geldi. Ceylanpınar’ın karşısındaki Serêkaniyê kentindeki YPG Komutanlığı, Genelkurmay’ın açıklamasının doğru olmadığını, YPG’den Türkiye'ye yönelik herhangi bir saldırı gerçekleştirmediklerini, ayrıca yaralı veya yaşamını yitiren bir YPG'li olmadığını iddia ediyordu.

Bu arada Fırat Haber Ajansı Gazeteci Seyit Evran'a dayandırarak bir haber servis etti. Haberde, saldırının IŞİD tarafından düzenlendiği ve örgütün bu olayı resmen üstlendiği veriliyordu.
 
Özgür Gündem’in yayını
 
Bütün bu çelişkili açıklamalar sürerken, Özgür Gündem dün son derece sert bir manşetle çıktı. TSK’ya ve hükümete “Asker IŞİD’le aynı mevzide” gibi ağır bir suçlama yönelten gazete AKP hükümeti ve TSK’nın, IŞİD’e lojistik ve Heron desteğini bir adım ileri götürdüğünü; TSK’nın, Kobanê’yi düşürmeye çalışan IŞİD katilleriyle aynı safa geçerek YPG güçlerine ateş açtığını ileri sürüyor ve şöyle diyordu: “IŞİD’in takviye gücü gibi hareket eden AKP hükümeti ve asker, Heronlar’la istihbarat sağladığı IŞİD’le aynı safta yer aldı. Önceki gün Riha sınırında yaşanan çatışmayı YPG güçlerine yıkmaya çalışan TSK, bu bahaneyle Serêkaniyê’deki YPG mevzilerine ateş açtı.”
 
Bulanık hava
 
Görüldüğü gibi, orada karışık bir şeyler oluyor ve biz ne olup bittiğini anlayamıyoruz. Olayın yaşandığı günden bu yana, üç farklı merciden 3 farklı açıklama yapılması midemizi bulandırıyor. Malum, kurt puslu havayı sever ve biz geçmişte de gördük ki, bu bölgede hava ne zaman bulandıysa, derin güçler kontrolü sağladı ve bölge halkının başına korkunç çoraplar örüldü.

Acaba şu anda da yeni çoraplar mı örülüyor? Çözüm sürecine düşman bazı mihraklar Türkiye hükümeti ile Suriye’deki Kürt oluşumunun arasını açmak için provokasyon mu yapıyor? YPG Türkiye’ye neden saldırsın? Suriye Kürdistanı’nı kurmaya çalışanlar bir yandan IŞİD’le savaşırken bir yandan da Türkiye’ye saldırmaktan nasıl bir fayda umabilir?
 
Politika bulanık olunca…
 
Bana kalırsa bu somut olayda ortaya çıkan bulanıklık esas olarak hükümetin Suriye Kürdistanı ile ilgili politikasının bulanıklığından kaynaklanıyor.

Bu hep böyle olur. Ne zaman siyaset net bir tutum belirlemez ve flu alanlar bırakırsa, provokasyon ya da manipülasyon için fırsat kollayanlar o alanda at oynatmaya başlar. Siyaset ne kadar net olursa, “kendi hesabı olanlar” o kadar çaresiz kalır, elleri kolları bağlanır.

O yüzden netlik bekliyoruz. Hem Ceylanpınar’da olup bitenler hakkında ama daha önemlisi, hükümetin Suriye Kürdistanı politikası hakkında…

Şu anda Türkiye’nin Suriye Kürdistanı ile ilgili olarak izlemesi gereken siyaset, geçmişten gelen takıntılarını bir yana bırakmak;  bu oluşumu tehdit olarak değerlendirmek değil dost bir tutumla süreci etkilemeye çalışmak olmalıdır.

Her üç parçada Kürtler’in desteğini kazanan bir Türkiye’nin bölgede ve dünyada çok daha önemli bir güce sahip olacağını görmek için dış politika uzmanı olmak gerekmiyor. Fobilerden biraz kurtulmak yeterli.

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Resmi İlanlar

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums