Artık sonrasına bakalım

  • 19.06.2014 00:00

 Muhalefetin çatı adayını açıklamasından hemen sonra, Zaytung’un yayınladığı “Erdoğan balkon konuşması yapıyor” haberinden de anlaşılacağı gibi, cumhurbaşkanlığı seçimleriyle ilgili merak edilecek pek bir şey kalmadı.


Demek ki artık sonrasına bakabiliriz.

Sonrası dediğimizde ilk akla gelen, en şiddetli depremlerin yaşanacağı zemin CHP oluyor.
 
Fatura Kılıçdaroğlu’na çıkacak
 
CHP büyük sarsıntıyı pazartesi günü yaşadı. Artçı depremlerin ilk depremden daha şiddetli olmasına doğada pek rastlanmaz ama siyasette mümkün olduğunu biliyoruz.

CHP’nin “iç içe iki parti” tablosu yerel seçimlerde Mansur Yavaş’ın adaylığı yüzünden epey zorlanmış ama çatlamamıştı. Ne var ki, bu defa durum daha ciddi. Başkaldırı cumhurbaşkanlığı seçimlerinden önce de yaşanabilir. Nitekim daha ilk günden, ulusalcı kanadın bir başka aday çıkaracağı söylentilerini duymaya başladık. Bu olmasa bile, seçimlerden sonra çıkarılan çatı adayı yüzünden “Dimyat’a pirince giderken evdeki bulgurdan olmak” gibi bir tablo ortaya çıkar ve CHP kendi tabanından ciddi bir oy kaybı yaşarsa, parti içi kavganın çok şiddetleneceğini öngörebiliriz. Kılıçdaroğlu’nun İhsanoğlu’nun adını partide kimselere danışmadan, tam bir emrivakiyle dayatmış olması, muhtemel bir yenilginin faturasının da tamamen ona çıkarılmasına yol açacak ve başkanlık koltuğunu koruması epey zor olacaktır.
 
AK Parti’de başbakanlık problemi
 
Gelelim AK Parti’ye...

AK Parti’de gözler zaten çoktan seçim sonrasına dönmüş durumda. Parti aylardır harıl harıl Erdoğan Köşk’e çıktıktan sonra partinin ve hükümetin başına kimin geçeceğini konuşuyor.

Parti içinde ağırlığı olan birçok isim Gül’ün “Bu şartlarda olmaz” demesine rağmen Gül üzerinde ısrar ediyor ve sayıları da gün geçtikçe artıyor. Özellikle son dönemin aşırı gergin ortamından rahatsızlık duyan kesimler, Gül’ün sakin tutumunun, dengeci ve birleştirici üslubunun şu anda tam da AK Parti’nin ihtiyacı olan şey olduğunu düşünüyor.

Ne var ki bu seçimde asıl belirleyici faktör Erdoğan’ın ve Gül’ün kararları olacak. O da Erdoğan’ın kafasındaki cumhurbaşkanlığı modeline bağlı…

Erdoğan’ın; halk tarafından seçilen bir cumhurbaşkanı olduğu için kendisinden önceki cumhurbaşkanlarının kullanmamayı teamül haline getirdikleri anayasal yetkileri son sınırına kadar kullanabilecek bir meşruiyete sahip olacağı açık. Ama bu sınırları aşarak bazı AK Partililer’in ifade ettiği gibi fiili olarak icraatın başı olarak davranmayı düşünüyorsa, Gül de böyle bir pozisyona razı olmayacağını zaten açıkladığına göre, o zaman Erdoğan’ın ardında bıraktığı koltuk için bu role hazır, düşük profilli birini bulması gerekir.

Ne var ki böyle bir formülün taşıdığı sakıncaların hem parti yönetimi farkında hem de Erdoğan... 2015 seçimlerine ve 2023 hedeflerine düşük profilli bir başbakanla gitmek ne başbakanın ne de partiye emek vermiş kadroların içine siniyor.

Ayrıca bu formülün hayata geçirilmesi, anayasal sınırların sık sık zorlanmasını, yorumlarla esnetilmesini, emrivakiler yoluyla delinmesini zorunlu kılabilir ki, bu tablonun getireceği meşruiyet sorunları ve devlet krizi tehlikesi de cabası…

Bütün bu belirsizlikler önümüzdeki dönemin AK Parti için de zorlu bir dönem olacağını gösteriyor. Gül mü yoksa başka biri mi tartışması, parti içinde açık bir saflaşmaya kadar gider mi bilinmez ama daha şimdiden belli bir gerginlik doğurduğu açık. Son günlerde tanık olduğumuz karşılıklı laf atmaların parti içinde “Ak saçlılar-gençler” şeklinde bir saflaşma yaratacak kadar derinleşip derinleşmeyeceğini de önümüzdeki günlerde göreceğiz.

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums