Anayasa Mahkemesi'nin HSYK kararı

  • 13.04.2014 00:00

 Anayasa Mahkemesi son kararlarıyla siyasetin önemli tartışma konularından biri oldu. Hele bir de muhalefetin Yüksek Seçim Kurulu kararlarını Anayasa Mahkemesikanalıyla iptal ettirmek gibi bir niyeti var ki, eğer böyle bir işe kalkışırsa söz konusu tartışmanın iyice azacağı kesin.


Ancak bu tartışmayı, mahkemenin son aldığı HSYK kararından ayırmak gerek. Çünkü bu noktanın Anayasa Mahkemesi'nin tamamen kendi yetki alanında olduğu şüphe götürmez.
 
Adalet Bakanı'nın yetkileri tırpanlanacak
 
Bilindiği gibi, HSYK'nın yapısını değiştiren kanun büyük tepkiler çekmiş, bunun üzerine hükümet konuyu bir Anayasa değişikliğiyle çözmek üzere Meclis'teki diğer partilerle uzlaşma aramış, ama bu da mümkün olmayınca kendi teklifini Meclis'e getirmişti. Meclis'te teklif üzerinde bazı düzeltmeler yapıldı. Daha sonra gözler Cumhurbaşkanı Gül'e çevrildi. O dönemde Gül üzerinde yasayı Meclis'e geri göndermesi konusunda ciddi bir baskı oluştu.

Ne var ki, bu baskının amacı beğenilmeyen bir yasayı düzelttirmekten çok, ortaya çıkan Cemaat-hükümet çatışmasında onu taraf olmaya zorlamaktı. Gül, kimden yana olduğunu artık ortaya koymalıydı! Israrla istenen buydu...

Cumhurbaşkanı bu tuzağa düşmedi. Yasanın 12 maddesinde yer alan 15 noktayla ilgili endişe ve eleştirilerini Adalet Bakanı'na sözlü olarak bildirdi. Ama "Kendini Anayasa Mahkemesi yerine koymayacağını, tartışmalı noktalarda kararı Anayasa Mahkemesi'ne bırakmayı daha doğru bulduğunu" söyleyerek yasayı onayladı. Cumhurbaşkanı'nın işaret ettiği düzeltmeler hükümet tarafından yapıldı. Böylece yasa, Meclis'teki rötuşlardan sonra, bir kez daha düzeltilmiş oldu.
 
Kontrol mekanizmaları her şeye rağmen işliyor 
 
Tabii, CHP de yasayı Anayasa Mahkemesi'ne götürdü. Yüksek Mahkeme'nin kararı dün nihayet açıklandı. Yapılan itirazların bazıları kabul edilirken bazıları da reddedildi.

Sonuçta, CHP tarafından Anayasa Mahkemesi'ne götürülen yasa bu defa da Yüksek Mahkeme tarafından revizyondan geçirildi. Yapılan itirazın bazıları kabul, bazıları da reddedildi. Davayı esastan görüşerek karara bağlayan Anayasa Mahkemesi heyetinin kanunun Adalet Bakanı'na verilen yetkilerini düzenleyen hükümlerinin büyük çoğunluğunu iptal ettiğini, buna karşılık Adalet Akademisi ile ilgili bölümlerinin iptal istemini ise reddettiğini görüyoruz. Bundan sonra tartışma, yasanın çıkmasından sonra yapılan görev değişikliklerinin geri alınıp alınmayacağı noktasında cereyan edecek.

Ama asıl önemli nokta bu değil...
Açık söyleyeyim ki, bu yasanın serencamı bana iyimserlik aşılıyor. Çünkü içinden geçtiğimiz siyasi kriz şartlarına rağmen, kontrol mekanizmalarının işlediğini ortaya koyuyor. "Hukuk devletinin ortadan kalktığı" iddiaları doğru olsaydı, bu yasa tam üç defa, önce Meclis, sonra Cumhurbaşkanı ve şimdi de Anayasa Mahkemesi tarafından revizyondan geçirilebilir miydi?

Bir kez daha; hukuk içinde mücadele!

HSYK Yasası'nı çıkartmanın hükümet için neden önemli olduğu malum. Ben de birçok demokratgibi, yaşadığımız olayın meşru hükümete karşı yargı içindeki mevziler kullanılarak yürütülen siyasi bir operasyon olduğunu görüyorum, bu mevzilerin başında HSYK'nın geldiğinin farkındayım, bu mücadelede siyasete sahip çıkmanın birinci mesele olduğunun farkındayım ve bunu sık sık dile getirdim.

Ama öte yandan bir kez daha tekrarlamak istiyorum ki, bu dönemin geçici bir dönem olduğunu, olağan dışı dönemlerde olağan dışı uygulamalara başvurmanın mazur görülebileceğini, fırtına bitip ortalık sütliman olduğunda yeniden "hukukun üstünlüğüne" dönülebileceğini hayal eden arkadaşlar yanılıyorlar. Çünkü siyasetin, kendisini hedef alan bu siyasi operasyondan nasıl kurtulduğu, kurtulup kurtulamayacağı kadar önemlidir. Eğer iktidar bu operasyondan hukuka ve demokrasiye sarılarak çıkarsa hem kendisini kurtarır hem de Türkiye'nin önünü açmaya devam edebilir. Ama mücadele yöntemi olarak hukuk dışı araçları kullanmaya kalkışırsa o araçlar onu da dönüştürür ve tanınmaz hale getirir.

Meseleye böyle bakıldığında HSYK Yasası'nın antidemokratik yönlerinin Anayasa Mahkemesi tarafından engellenmesi demokrasimiz için de AK Parti'nin geleceği için de iyi bir şeydir. 

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums