PKK'nın tasfiyesi

  • 18.02.2013 00:00

 Barışı ne kadar istersek isteyelim, eğer çözümü doğru formüle edemezsek ona ulaşmamız mümkün olmayabilir.

Evet, hepimiz üslubumuza dikkat edeceğiz, süreci tıkayıcı, tarafları kışkırtıcı ifadelerden ve üsluptan kaçınacağız. Ama bunu yaparken, çözümün dayanması gereken ana ilkelerde bulanıklık da yaratmayacağız.

Bu uzun giriş, Sırrı Sakık'ın son konuşmasında kullandığı bir ifade ile ilgili.

"Eğer gerçekten siyasal iktidar 90 yıllık Kürt sorununu çözmek için bu müzakereleri sürdürüyorsa, doğru yoldadır. Ama Kürt sorununu çözmek yerine PKK'yı çözmeye çalışıyorsa, PKK'yı tasfiye etmeye çalışıyorsa yanlış yoldadır'' diyor Sırrı Sakık...

Sözcüklerden korkmadan

Bu sorunu çözmek istiyorsak tabu haline gelmiş kimi sözcüklerle yüzleşmemiz gerektiğini artık anlamış olmamız gerekir. Biz yıllarca Kürt, Kürdistan, özerklik ya da federasyon sözcüklerini kullanması yasaklanmış bir kuşağız. Sonunda sözcüklerden korkarak, olup bitene adını koymaya çekinerek daha fazla ilerleyemeyeceğimiz bir noktaya vardık. O yüzden, kimilerine biraz provokatif gibi gelse de önümüzde uzanan sürecin PKK'nın tasfiyesi süreci olması gerektiğini görmek, kabullenmek ve bu sözcükten de korkmamak gerektiğini düşünüyorum.

Bugün çözüm sürecinin temel şartı PKK'nın silah bırakması değil mi? İşte PKK'nın tasfiyesi de budur; yani şiddet kullanmaktan temelli vazgeçmesi... Zira PKK'yı karakterize eden şey şiddettir ve silah bırakmış bir PKK, adı ne olursa olsun, artık PKK olmaktan çıkmış demektir. 

Silahlar bırakıldıktan sonra siyaset arenasında yerini alacak olan Kürt siyasi hareketi içinde muhtemeldir ki geçmişte PKK'lı olan birçok insan bulunacaktır. Bu kişiler muhtemelen PKK'nın öteden beri savunduğu kimi siyasi projeleri de savunacaktır. Ama bu hiçbir şeyi değiştirmez; bu durum PKK'nın varlığını sürdürdüğü anlamına gelmez. Çünkü PKK'yı PKK yapan şey savunduğu fikirler değil, hedefine ulaşmak için seçtiği yoldur; yani şiddettir. Şiddet ortadan kalktığında PKK da ortadan kalkmış, yeni bir durum doğmuştur.
Gelecekte PKK'nın bazı kadrolarının siyaset arenasında olması, PKK'nın siyaset arenasına taşınması anlamı taşımaz. Zira PKK'nın bugünkü örgütlenme yapısı, bugünkü hiyerarşisi, bugünkü militan profili siyasete göre değil, askeri mücadeleye göre oluşmuştur. Yeni durumda aynı fikirlerle karşı karşıya kalsak bile aynı örgütle karşı karşıya olmayacağız.

Farklı ruh hallerinin gözetilmesi

Peki ben neden, PKK'lılar ve taraftarları için rencide edici olabilecek olan "tasfiye" ifadesini kullanmakta ısrar ediyorum?

Birincisi, gerçeği ifade ettiğini düşündüğüm için... Ama daha önemlisi, eğer çözüm sürecinin ilerlemesini istiyorsak sadece PKK'lıların duyarlılıklarını değil; PKK yüzünden acı çekmiş, zarara uğramış, sevdiklerini kurban vermiş milyonların duyarlılıklarını da dikkate almamız gerektiğini düşündüğüm için...

Görmek zorundayız ki, PKK'lılar "PKK'nın tasfiyesi" sözcüğünden ne kadar rencide oluyorsa, PKK'nın kurbanları ve karşıtları da "PKK'nın siyasallaşması" sözcüğünden o kadar rencide oluyor. Onların da bu ülkeye bu kadar acı çektiren, bu kadar kötülük yapan bir örgütün varlığını aynen sürdürüp siyasete transfer olması anlamı çıkan bu ifadeyi duyunca tüyleri diken diken oluyor. Ölümleri durdurmak için affetmeye razılar; ama varılacak barışın PKK'nın zaferi olarak sunulmasına razı değiller
.

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums