CHP'nin Silivri çağrısı

  • 10.12.2012 00:00

 CHP günlerdir "partilileri ve tüm yurttaşları" 13 Aralık günü Silivri'ye çağırıyor.


O gün Ergenekon Davası'nda savcı esas hakkında mütalaasını okuyacak ve CHP, o gün yine malum koalisyonla birlikte (İşçi Partisi, Atatürkçü Düşünce Derneği, TGB, Ankara Barosu ve benzerleri) "Silivri toplama kamplarındaki engizisyon intikamcılığına" karşı gövde gösterisi yapacak.

CHP'nin 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı ve 10 Kasım Anıtkabir yürüyüşlerinden aldığı sonuçtan -ki bu sonucu hükümetin hatalı politikasına borçludur- çok hoşnut kaldığı belli. O kitle gösterileriyle AK Parti'ye karşı ciddi puan topladığını düşünüyor. Şimdi o hevesle aynı şeyi bir kez daha tekrarlamak istiyor.

Ama yanıldığı önemli bir nokta var: "Cumhuriyete ve Atatürk'e sahip çıkmak" Ergenekoncular'a sahip çıkmaya benzemez. CHP o gösterilerde AK Parti düşmanlığını kışkırtmayı becerdiyse, bu Atatürk ve Cumhuriyet gibi simgeleri kullanabildiği içindi. Ama söz konusu olan, alenen ve resmen darbecilerin yanında saf tutmak olduğu zaman, bu hesabın geri tepeceğini, kaybedenin kendisi olacağını bilmelidir.

Dünya sosyal demokratları sizden utanacak

CHP, darbelerle hesaplaşan ülkelerde, o hesaplaşmaya karşı çıkan ve darbecilerin yanında saf tutan tek sosyal demokrat parti olarak tarihe geçecek.

Yakın tarihte darbelerle ve darbecilerle hesaplaşan ülkelere şöyle bir bakalım: İspanya, Şili, Portekiz, Yunanistan uzun yıllar askeri yönetim altında yaşadı. Bu dönemler büyük bir hesaplaşmayla sona erdi. Bu ülkeler askeri yönetimleri ve o yönetimlerin kurduğu rejimi temizlerken bu temizliğin başını o ülkelerdeki sol ve sosyal demokrat partiler çekti.

Ama bakıyoruz, bizdeki "sosyal demokrat" parti darbeler döneminden çıkış sürecinde darbecilerle hesaplaşılmasına, darbeler döneminin bütün izlerinin silinmesine önayak olmak bir yana, darbeci generallerin ve işbirlikçilerinin yargılandığı mahkemenin önünde toplanarak kendini onlara siper ediyor.

Adil yargı bahanesi

CHP, demokrasiye ihanetten başka bir şey olmayan bu politik tercihi maskelemek için Ergenekon ve Balyoz davalarında ortaya atılan birtakım hukuksuzluk iddialarını ve yargılama usulüne ilişkin problemleri öne sürüyor, "Adil yargılama" sloganıyla ortaya çıkıyor.

Bugün, söz konusu davalarla ilgili yargı süreçlerinde ortaya çıkan kuşkulara işaret edenler, gerek yasalardan gerekse uygulamadan kaynaklanan zaafları eleştirenler sadece CHP'liler değil. Birçok demokrat ve özgürlükçü kalem de benzer eleştirileri getiriyor bu davalarla ilgili olarak. Ama onlar bunu, bu davanın özdeki haklılığını gözlerden gizlemek için yapmıyor.

Bu davaların özü nedir? Ordu üst yönetiminin bir kesiminin örgütlenerek AK Parti hükümetine karşı darbe hazırlığı yaptığı ve darbe ortamını yaratmak için çok sayıda suç işlediği...

CHP şimdiye kadar, bu özü bir kere bile kabul etmedi. İddianamelerde yer alan darbe teşebbüsünü de, bu teşebbüse zemin hazırlamak üzere işlenen suçları da "hayal mahsulü" olarak göstermeye çalıştı. Zaten davadaki temel iddiayı kabul etmiş olsaydı, Silivri eyleminde İşçi Partisi gibi güçlerle müttefik olamazdı.

Ne diyor İşçi Partisi: "Ergenekon davası TSK'nın tasfiye edilerek, Türkiye'nin bölünmesi, adım adım Kürt'ümüzü Barzani'ye teslim etme operasyonudur. Türk milletini parçalama, Türkiye'yi NATO'nun çiftliği haline getirme davasıdır" diyor. Yani, olayı bütünüyle bir ABD komplosu olarak değerlendiriyor.
Bu davanın özünü savunan (yani darbecilerin yargılanmasından yana olan) ama davanın daha sağlıklı yürümesini isteyen bir parti, bu değerlendirmeyi yapan bir güçle ittifak içinde olabilir mi?

Yeni CHP olunacaksa...

Şurası açık ki, eğer Kılıçdaroğlu yönetimi "Yeni CHP" gibi bir iddiayı sürdürmek istiyorsa, CHP'deki yenilenmenin birinci şartının darbe muhipliğinden vazgeçmek olduğunu da anlamak zorunda.

CHP tarihinde bir kere darbecilerden uzak durdu ve onun da mükafatını aldı. CHP 1973 seçimlerinde en fazla oyu alan parti olmasını, Ecevit'in 1971 darbesine açıkça karşı çıkan 12 Mart'tan çıkış sürecinde demokrasi ve özgürlük mücadelesinin başını çeken çizgisine borçludur.

Silivri'nin kapısında darbeci generallere siper olunarak ne yeni olunabilir ne de sosyal demokrat.
Kılıçdaroğlu artık bir tercih yapsa iyi olacak..
.

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums