Hanefiliğin Erozyonu ve IŞİD’in Türkiye Siyaseti

  • 1.05.2016 00:00

 IŞİD, Kilis’ten sonra Karkamış’a da saldırdı. Bütün bunlar olurken eş zamanlı olarak Bursa’da ‘IŞİD üyesi olma ihtimali bulunan’ bir terörist kentin kalabalık ve turistik bir noktasında intihar saldırısı eylemi yaptı.

Burada bazı noktaların altını çizmek gerekiyor :
Birincisi, Türk siyaseti ve kamuoyu tarihsel olarak “bu tip olaylardan dolayı” hiç bir zaman alarma geçmez. Küçümseme, tam algılayamama, “arkasında acaba hangi yabancı güç var?” şeklinde komplocu muğlaklaştırmalar ile vakit geçirmek daha çok tercih edilir. Ancak bu bağlamda yeni bir “sosyolojik dinamik” var. Türk toplumunun bir süredir “ulusal duygusal bütünlüğü” zedelenmiş halde. Hem IŞİD konusunda hem de Kürt sorunu bağlamında “Türkiye’nin doğusu ve batısı arasındaki duygudaşlık” epey zayıflamış durumda. Bu zayıflama ülkenin herhangi bir yerinde olup biten birinci sınıf krizi diğer yerler için önemsiz hale getiriyor. Daha vahimi her farklı grup, kendi “hayali cemaati” içine kapanıp olup biteni geçiştiriyor. Her “hayali cemaat” diğerlerinin başına gelen felaketi ya görmemezlikten geliyor yahut “bir hikmeti vardır” diye geçiştiriyor. Maalesef ve bu nedenle Türkiye her türlü saldırıya karşı “toplumsal olarak çok uygun” durumda! “Mahallede bir eve saldırı olunca, komşular perdeyi çekip görmemezlikten geliyor.”

İkinci nokta, IŞİD’in Türkiye’de bir taban oluşturacağı konusudur. Herkes bir ezber içinde “Türkiye başkadır IŞİD bir taban oluşturamaz” diyor. İsmail Saymaz’ın Hürriyet gazetesi için yazdığı haberde Türk Emniyet’inin raporuna göre “Selefilerin Türkiye’deki tabanlarının 10 bin-20 bini bulduğu, Tunus, Suudi Arabistan ve Ürdün’deki seviyeye çıktığı tehlikesine dikkat çekilen raporda, “Bu, ülkemiz açısından bir tehdit niteliği taşıdığı” belirtilmiş. Rapora göre Türkler, “evlenmek, şehit olmak bir İslam devletinde yaşamak” gibi nedenlere IŞİD gibi yapılara ilgi gösteriyor. 20 bine yaklaşan bir taban asla küçümsenemez! Üstelik bütün bu olup bitenlerin geçmişi yeni bir tarih olduğu için bu rakam çok şaşırtıcıdır ve ürkütücüdür!

Şunu açıkça yazmak gerekiyor ki Türkiye bir ölçüde IŞİD gibi örgütler için “uygun bir yumurtlama alanıdır”. Yerel TV kanallarından, dini mesaj veren pek çok yerel yapıya kadar pek çok yerde Türkiye’deki geleneksel Hanefi İslami yorumundan artık farklı Selefi bir din anlatılmaktadır. Eskiden Kuran kurslarında çocuklara Kuran okumak, namaz kılmak ve ahlak gibi bilgiler verilirken şimdi yoğun bir siyasi içerik de veriliyor. Türk toplumu geleneksel Hanefi yorumdan daha Selefi bir din yorumuna doğru küçük de olsa adımlar atıyor! Bu “adımlar” IŞİD gibi yapılar ve başka Selefi gruplar için büyük imkan alanları oluşturuyor!

“Hilafet, İslam devleti, halife…” gibi motiflerle örülü bir İslami kültürün içinde dini öğrenen çocukların ve gençlerin ise IŞİD gibi yapılara ilgi duymaması mümkün değildir. Bu bir insanın gözünün önünde limon sıkıp ağzının sulanmamasını istemek gibi bir şey olur! Türkiye’de hatırı sayılır bir kitle hiç farkında olmadan geleneksel Hanefi yorumdan çıkarak dinde daha selefi bir itikat ve amel anlayışına doğru kayıyor. Umarım herkes bunun türlü sonuçlarının nasıl olacağını şimdiden hesap ediyordur.

g.bacik@yenihayatgazetesi.com

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums