İslam'ın iç savaşı ve silah tüccarları

  • 23.01.2016 00:00

 Teknik olarak bugün en azından Ortadoğu'ya bakarak İslam dünyası bir iç savaş içindedir diyebiliriz.

Müslümanların birbirini öldürme konusunda kararlılığı bu iç savaşın Yemen, Suriye, Irak gibi cephelerinde büyük miktarda silah kullanımı sonucunu doğuruyor. Doğal olarak da bu kadar Müslüman birbirini öldürmek için can atınca silah tüccarları ve silah üreten firmalar için İslam'ın iç savaşı bir “fırsat alanı” haline geliyor.

Çeşitli hesaplamalara göre sadece 2015 yılında Ortadoğu ülkeleri silah için 18 milyar Amerikan Doları harcadılar. Halkların bir kısmının su bulamadığı, doğru dürüst eğitim alamadığı, ekonomik sorunların ayyuka çıktığı Ortadoğu'da Müslümanların “birbirini öldürmek için” bu kadar para harcaması elbette şok edici bir durum!

Suudi Arabistan, Irak, İran, Cezayir, Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkeler silah alma yarışında neredeyse rekor üstüne rekor kırıyor. Mesela Fransa, kendi yaptığı savaş uçaklarını Birleşik Arap Emirlikleri'ne satıyor, gelişmiş Rus silahları ise Irak'tan İran'a bütün bölgeye satılıyor. Elbette bu rekor yarışında Suudi Arabistan en önde. Mesela petrol fiyatları düştüğü için zor duruma girdiği konuşulan bu ülkenin Rusya ile geçen hafta 10 milyar dolarlık bir silah alım anlaşması imzaladığı haberi gündeme düştü. Habere göre Suudi Arabistan, içinde Rus yapımı İskender-E füzeleri de olan çok sayıda silahı satın almak istiyor. Silah alma konusunda Suudi Arabistan'ın gösterdiği performansı ve isteği anlatacak bir siyasal teori yok! Çok belli ki Suudi devlet seçkinleri “büyük bir riskin yaklaştığını” düşünüyor.

Aslında Ortadoğu silah pazarını genelde Batılı (ve daha çok NATO) ülkeleri etkisi altına almıştır. Ancak Rusya son dönemde etkisini artırıyor. Yüz binlerce çalışanı olan Rusya'nın önemli silah üreticisi Almaz-Antey özellikle Ortadoğu pazarına yoğun ilgi gösteriyor.

AB ülkelerinin Arap İsyanları başladıktan sonraki 2012 yılında bölgeye 9,8 milyar Euro tutan silah sattığını biliyoruz. Bu rakam bir önceki yıla göre yüzde 22 artmış. Biraz da “komplo teorisi sosuyla” yazacak olursak sadece 2010 yılında AB ülkelerinin Suudi Arabistan'a sattığı silahların toplam fiyatı 3,3 milyar dolar kadarlık bir faturaya tekabül etmişti. O nedenle bazıları “önce silahları sattılar şimdi kullandırıyorlar” demektedir.

Uluslararası ilişkiler acımasız ilkeler üzerinde kurulmuştur. O nedenle silah alım satımına kimse şaşırmaz. Ancak burada garip olan birkaç nokta var: Birincisi Müslümanlar, sabah akşam eleştirdikleri Batılılardan silah alıp diğer Müslümanları öldürüyor. Dramatik olan ise Müslümanların birbirini öldürmesinden bunalan bir grup Müslüman ise göçmen olarak Batılı ülkelere sığınmaya çalışıyor. İstatistiklere göre maalesef bir Müslüman ülkede yaşıyorsanız diğer Müslüman tarafından öldürülme ihtimaliniz bulunuyor. Zaten hayatta kaldıysanız da muhtemelen “hain”, “İsrail işbirlikçisi” gibi bir etiketle yaşamaya razı oldunuz demektir!

Bu sıkıcı reel politik yazıya tefsire ait bir konu ile son vermek istiyorum: Kur'an-ı Kerim'e göre insanların diğer insanlara yönelik yapabileceği en büyük kötülük “adam öldürmektir”. Kur'an'a göre o nedenle “bir insanı öldüren bütün insanlığı öldürmüş gibidir.” Şimdi düşünün içinde böyle sert bir hüküm olan Kutsal Kitaba inanan Müslümanlar birbirini öldürmek işinde o kadar ileri gitmişler ki Batılı silah üreticilerinin ana müşterisi haline gelmişler! O zaman insan merak ediyor: Neden Müslümanlar internetten örgütlenip “on bin defa hatim okuyoruz siz de bir tane alın” diye kampanya yapıyor? Sorun silah tüccarlarında mı yoksa anlamadan binlerce defa Kur'an'ı okuyan Müslümanlarda mı?

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums