CHE GUEVARA

  • 26.02.2016 00:00

 Arjantinlidir. Bizim serüvenci ‘devrimcilerimizin’ hayallerini pek bir süsler. O ünlü resmindeki gibi yakışıklı ve karizmatik görünümlü değildir aslında. Ama kapitalizm o resmi, Che şapkasını falan metaya çevirmeyi başarmıştır.

Che, fikirlerinde samimidir. Ama bütün Latin Amerika devrimine inanması onu düşünsel olarak Troçkiye yaklaştırır. Küba devrimine katkısı büyüktür. Fakat Castro’nun devrimden sonra Küba’da kalıp yeni bir ülke inşasına katılması yönündeki önerilerini reddeder. Ne de olsa ‘profesyonel’ devrimcidir. Onun işi devrim, gerisine karışmaz. Devrim sonrası pasifistlerin işidir. Bizdeki tatlısu devrimcileri de bir bakıma bu düşüncededirler. Hayallerindeki ‘devrim’ gerçekleştikten sonra ne olacağı konusunda pek bir tasavvurları yoktur. Hoş; olsa ne olacak. Yirminci yüzyılın bütün o gösterişli proleter ve ulusal kurtuluş veya halk devrimlerinin nefesi yüzyılın sonuna doğru birden kesilmiştir.

Fakat buna rağmen bizde hala yirminci yüzyıl devrimlerine benzer bir devrim yapma özentisi vardır. Bunda, zamanında yapamamış olmanın uhdesinin payı büyüktür.

Che Küba’dan ayrıldıktan sonra devrim yapmak amacıyla çeşitli ülkeler dolaşır. Fakat o ülkeler devrime hazır değillerdir, çünkü Küba’nın şartları oralarda yoktur. Bu devrim dediğimiz şey de ısmarlama olmuyor işte. En son gittiği Bolivya’da ise bir çatışma sonucu öldürülür. Yanlışları bir kenara onurlu bir yaşamı olmuştur. Bir kere ‘kıytırık’ bir devrimci değildir.

Che öyle dağdan 15-16 yaşındaki çocukları ‘gidin devrim yapın’ diye ölüme gönderen biri olmamıştır. Bizzat kendisi savaşmıştır. Bir de suçsuz günahsız insanların öleceği eylemlere bulaşmamış, gerçek zalimlerin karşısına dikilmiştir.

Bizde ise kimisi dozerlerin önüne dikilip Danton, kimisi de 12 Mart katliamından kendini nasıl olduğu bilinmeyen bir şekilde kurtarıp Che rolüne soyunuyor. Ama onlar Kürdistan dağlarında değil, TC parlamentosundalar. PKK Başarılı olsa da Türkiye’den bir parça koparsa ( ki bununla yetinecek midir o da ayrı soru) acaba nereye gidecekler?

PKK Devletine mi yoksa Türkiye’de mi kalacaklar? Yoksa Checiliğe kapılıp İran, Irak, Afganistan falan oralara mı yelken açacaklar?

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums