GÖRÜNÜM

  • 5.02.2015 00:00

 Türkiye, gelişmesi orta düzeyde bir Ortadoğu ülkesi. Bir süredir bu eşiği aşmaya çalışıyor. Bir istikrar da yakalamıştı ama sürdüremedi. Dünya rekabet dünyası. Bir yandan dünyaya ayak uyduracaksın, bir yandan da gelişmeni hızlandırmaya çalışacaksın. Zor iş.

Bazıları olaya bu açıdan bakmıyor. Rekabet açısından bakıyor. Kendilerini ülke ile özdeşleştirmek yerine kendi çıkarlarını öne alan bir değerlendirme ile bakıyor. Dolayısıyla kendilerinden olmadığını düşündükleri bir iktidarın değişmesini istediler. Birkaç senedir yoğun bir mücadele sürdü ve AK Parti iktidarı parlamento çoğunluğunu kaybetti.

Ama yerine konabilecek bir şey yok. CHP nin ‘muhalefet bloğu’ önerisi rağbet görmedi, hayatın gerçekliği karşısında kayboldu gitti. Bu blok, yeni bir durum yaratmak için değil de var olanı bozmak için varmış sadece.

Seçimlerin üzerinden neredeyse iki ay geçti. Ülke ‘müstafi’ bir hükümet tarafından yönetiliyor. Yenisi gelecek mi belli değil. Üstelik zayıf ihtimal. Bu durum Türkiye’yi bir siyasi durgunluğa itti. Belirsizlik ortamında savaşçı düşünce güç kazandı. Kan, yeniden akmaya başladı. AK Partinin de bu durumdan suçu olmadığını söylemek zor. Madem çözüm süreci senin projendi, bu kadar kolay feda etmeyecektin. Zaten de edemiyor. Ama sakatlanmasında payı çok.

PKK ye gelince; Onu barışa ve silahların bırakılmasına ikna etmek mümkün olmadı. Apo, örgütünü ikna etmek için çok çaba harcadı ama başarılı olamadı. PKK-HDP çizgisi onun düşüncelerini anlamadı. Onlar barışa hep, olamayacakmış gözle baktılar. Nasılsa savaş olacaktı madem, barışı güçlendirmek yerine savaşa hazırlanmakla zaman geçirdiler. Bu hem eylem, hem de söylem olarak yapıldı. Çakralar savaş ihtimaline hep açık bırakıldı. O kapı hiç kapatılmadı. Zamanı geldiğine inandıkları bir zamanda da Kandil düğmeye bastı. Bu zaman, barış yapıp uzlaşmak yerine daha yeni hedeflerin ulaşılabilir hale geldiğine inanmalarıdır. Şimdi arzulanan bir ortamda değiliz artık.

Türkiye’nin en önemli sorunu sarsılan birliğini yeniden sağlayabilmek. Bu olmadan toplumsal gelişmede yol almak zor. Bununla cebelleşip duracak. Halbuki bu birliğin sağlanmasında bu toplumun her kesiminin yararı var. Birlikten kastım herkesin aynı düşünmesi değil. Barış ortamında siyasi mücadele yürütülmesinde mutabakat sağlanması. İşte bu çözülmeden ne koalisyon kurulabilir, ne de toplumsal yumuşama sağlanabilir. Türkiye şimdi böylesi bir süreçten geçiyor.

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums