El bombası mı, müjde mi?

  • 11.02.2022 06:43

Kar yağdı, insanlar ülkenin en büyük metropolü İstanbul’da 23 saat yollarda kaldı. Perişanlık, sefalet ve rezalet…

Kar yağdı, insanlar Akdeniz bölgesinin bir ili olan Isparta’da 4 gün elektriksiz kaldı. Perişanlık, sefalet ve rezalet katlanarak yüzünü göstermeye devam etti.

İşsizlik, derin yoksulluk, adaletsizlik toplumu esir aldı… Belimizi büken değil adeta fiilen kıran zam furyası…

Ama siyaset çok kısa bir “es” verdikten hemen sonra “erken seçimi” kaldığı yerden konuşmaya başladı.

Devlet Bahçeli Pazar günü Kızılcahamam’da hem “seçimlere hazır olun, sahaya inin” talimatı verdi, hem “adayımız Erdoğan” dedi.

Bir de “oyuncaklı anlamları” olabilecek bir cümle kurdu:

“Nitekim Cumhurbaşkanı'nın en az üç dönem seçilebilmesi amacıyla gerekli yasal düzenlemenin yapılmasına var gücümüzle çalışır, bunu da başarırız.”

Hemen arkasından Mustafa Şentop sanki daha çok da Bahçeli’ye cevaben: “üçüncü kez değil, ikinci kez adaylık söz konusu, hukuki bir sorun yok” dedi.

Oysa Kemal Kılıçdaroğlu bir gün önce bir gazetecinin bu yönde sorduğu bir soruya, “Erdoğan aday olmak isterse biz hayır demeyiz” cevabını zaten vermişti.

Cumhur ittifakı kendi arasında Erdoğan’ın adaylığını tartışmaya başladı anlaşılan. Hatta örtülü polemiklere bismillah dedi.

Bahçeli üçüncü dönem için gerekli yasal düzenlemeden söz ediyor, Şentop hukuki sorun yok, makale yazacağım diyor…

Anayasa ne diyor peki?

Anayasa 116. maddesi çok net ve açık: “TBBM seçim yenileme kararı alırsa ikici döneminde olan bir Cumhurbaşkanı aday olabilir.”

Erdoğan halk tarafından kaç kez seçildi?

2014 yılında ve 2018 yılında olmak üzere iki kez halkın oyları ile seçildi.

Anayasa’nın 101. maddesinde yer alan “Cumhurbaşkanının 5 yıl için ve en fazla 2 kez seçilebileceği” düzenlemesi, 2017 yılı referandumu ile değişmiş bir madde değil.

Bir başka anlatımla Recep Tayyip Erdoğan, bu makama

ilk kez 10 Ağustos 2014’te yapılan halkoylamasıyla;

ikinci kez ise 24 Haziran 2018’de yapılan halkoylamasıyla seçildi. Böylece Anayasanın öngördüğü en fazla iki defa seçilme kuralı yaşandı, tüketildi.

Erdoğan Cumhurbaşkanlığının halen “ikinci” dönemindedir.

Erdoğan üçüncü döneme aday olabilir mi?

Erdoğan üçüncü kez aday olabilir ama ancak Anayasa’daki seçilme kuralı değişir ise… Ya da erken seçim olursa…

Nitekim CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da bir önceki söylediklerini daha genişletti:

"Eğer seçim normal zamanında yapılırsa Erdoğan üçüncü kez aday olamaz. Erken seçim olsun ve Erdoğan karşıma çıksın, onu sandıkta göndereyim. Siyasi olarak çağrım budur. Halkın zamanında seçimi bekleyecek hali kalmadı. Hemen erken seçim kararı alınmalı ve Erdoğan sandıkta gönderilmelidir".

Zaten ülkenin içinde yaşadığı yoksulluk türbülansı, enflasyonun ve durdurulmayan fiyat artışlarının yakıcı alevi, adaletsizlikten inleyen, yolsuzlukları, soygunları, talanları izleyen ülke halkının huzura, refaha, özgürlüğe hemen ihtiyacı var.

Siyasi iktidar ömrünü çoktan tükettiğine göre ister erken seçimde ister zamanında seçimde, ister Erdoğan’lı isterse Erdoğan’sız yarış sonunda gelmekte olan değişim sandıkta yaşanacaktır.

Şentop ikinci üçüncü dönem tartışmasına hiç girmesin. Anayasa var iken makale yazma zahmetine de katlanmasın…

Çünkü çok basit bir çare var; Kılıçdaroğlu’nun işaret ettiği “erken seçim” olanağı…

Muhalefetin de evet oyu vereceği oylamada “erken seçim” kararı alınsın ve erken seçime kalkan eller Recep Tayyip Erdoğan’ın da adaylığına da kalkmış olsun, anayasa tartışması da sona ersin…

Yoksa o Bahçeli’nin oyuncaklı cümlesi bazıları için “fitili çekilmiş bir el bombası”, her an patlatabilir.

Tabii o cümleyi böyle okuyanlar için de aynı zamanda “buraya kadar müjdesi”

Geliyor gelmekte olan…

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums