AK Parti’de köklü değişim beklentisi var, var da bu bana kolay değil gibi geliyor…

  • 12.09.2019 00:00

 Yazılanlara bakarsanız, Ak Parti genel merkez yönetiminde, il ve ilçe başkanlıklarında ve en önemlisi hükümette köklü değişiklikler yapılacak. Medyada sadece kimlerin görevden alınacağına dair haberler çıkmıyor, gidecek olanların yerine gelebilecek isimler üzerinde de ‘toto’ oynanıyor…

‘Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi’ adıyla uygulanmakta olan yeni sistemde bunların hepsi çok kolay. Cumhurbaşkanı istediği kişiyi bakan yapabilir, istediği bakanı da istediği zaman görevden alabilir.

ABD’de bakan düzeyinde bir görev olan ‘ulusal güvenlik danışmanlığı’nın son görevlisi John Bolton bir günde kendisini boşlukta buldu. Donald Trump’ın görevden aldığı üçüncü ulusal güvenlik danışmanıydı BoltonTrump Beyaz Saray’da bulunduğu kısa süre içerisinde birkaç bakanını daha değiştirmişti zaten.

Başkanlık sistemlerinde hükümette değişiklik yapmak çok kolay.

Yeni sistemde parti teşkilatlarında ve yönetiminde değişiklik gerçekleştirmek de bakan değişikliği yapmaktan daha zor değil. Bizdeki sistemde cumhurbaşkanı seçilen kişi parti genel başkanlığını da uhdesinde bulundurabiliyor. Tayyip Erdoğan hem cumhurbaşkanı, hem de AK Parti genel başkanı. AK Parti genel başkanı sıfatıyla istediği yöneticiyi, il ve ilçe başkanını görevden alabilir.

Medyanın beklentisini gerçekleştirmek, görüldüğü üzere, bir günlük iş.

Değişim bekleniyor ama…

Beklenen türden köklü bir değişim söz konusu mu acaba?

AK Parti’ye yakın bilinen, AK Partililerin itibar ettiği gazetelerde köşeleri bulunan muteber yazarlara göre beklenen değişiklik her an gerçekleşebilir. ‘İsim toto’ oynayanlar zaten aynı kişiler. Dolayısıyla, verdikleri habere itibar etmemiz gerekiyor.

Zaten, köklü değişiklikleri gerçekleştirebilecek yetkilere sahip AK Parti genel başkanı da olan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın özellikle tekrarlanan İstanbul seçimi sonrasında yaptığı konuşmalar da, aynı beklentileri teyit ediyor.

Öyleyse neden bana bu haberler makul gelmiyor?

Şundan: AK Parti’nin karşı karşıya olduğu sorun görevde bulunan isimlerin değişmesiyle ortadan kalkacak türden değil. Tersine, eğer bu yola gidilecek olur ve şimdi görevde olan il, ilçe ve genel merkez parti yöneticileri ile bakanlar kurulunda yer alan isimler rotasyona uğratılırsa, sorun biraz daha kökleşebilir.

En başta, isimlerin değişmesi AK Parti’nin karşı karşıya bulunduğu temel sorunu ortadan kaldırmayacağı için, rotasyon sonrasında da durumda iyiye gidiş görülmeyeceğinden, daha önce temel sorunun farkında olmayanlar da “Ne oluyoruz?” demeye başlayacaklardır.

Hükümete bu gözle biraz daha yakından bakalım.

Kendi hesabıma, hükümette bakan olarak atanmış olanların en az yarısının ismini bilmediğimi itiraf etmek zorundayım. Gazetelere göz gezdirirken her biri icraatlarıyla karşıma çıkmıyor değil, çıkıyor, ancak hiçbirinin arkasında kişisel bir güç bulunmadığını bildiğim için, ne yaptıklarına, neyi başarıp başarmadıklarına önem vermek içimden gelmiyor.

Yeni sistemde bakanlar eski dönemin müsteşarları gibi. Seçilmiş kişi değiller ve eskinin müsteşarları gibi atanmaktalar.

İçlerinden birkaçını veya hepsini görevden alsanız durum değişecek mi?

Yerlerine getirileceklerin onlardan hangi alanda üstünlüğü olacak?

Turizm bakanı başarılı bir turizm şirketinin sahibi. Milli eğitim bakanı velilerin çocuklarını kabul etsin diye kapısında kuyruk oldukları bir özel okulun sahibi. Ticaret bakanı ABD ile ekonomik ilişkilerde payı bulunan biri… [Hiçbirinin isimlerini sormayın, bilmiyorum çünkü.]

Onların yerine getirilebileceklerin özellikleri ne olabilir?

Mahir Ünal mı değişecek, Berat Albayrak mı?

Eski sistemde bakanlar genellikle seçilmişler arasından tercih edildikleri için kişisel olarak da bir güce sahiptiler ve siyasi hesap verme işlemine tabiydiler; bugünün bakanlarının bu iki özelliği de yok. Kendilerini atayan cumhurbaşkanına karşı hesap vermekle yükümlü kişiler onlar.

Bütün bu tablo içerisinde kimsenin açıkça telaffuz edemediği, ancak herkesin zihninde bulunduğu fark edilen bir kişi var: Hazine bakanı Berat Albayrak… Ekonominin bütününden sorumlu olduğu ve ekonomi de son zamanlarda alarm sinyalleri verdiği için bazı muhitler ‘hükümette değişiklik’ faslı açıldığında aslında onun koltuğunu kaybetmesi veya hiç değilse farklı bir koltuğa geçmesi ümidini taşıyorlar.

Kusura bakılmasın, ama bana bu da olabilir bir şey görünmüyor.

Parti yönetiminden Mahir Ünal veya Ömer Çelik mi değiştirilecek?

Zaten yeni atanmış İstanbul, Ankara ve İzmir il başkanları mı görevden alınacak?

AK Parti’de ve yakınlarında, il, ilçe, genel merkez teşkilatlarında, hatta hükümette değişiklik olsun ve kendilerine yer açılsın diye bekleyenler, medyada dostlarını önemli makamlarda görmeyi arzu edenler mutlaka vardır. Ya da çeşitli görevlerde bulunanları beğenmedikleri için değişmesine gün sayanlar da… Ancak, boşuna bekliyorlarmış gibi geliyor bana.

Gerçekten köklü bir değişiklik için düğmeye basıldığı ve taşlar yerinden oynamaya başladığında, ‘temel sorun’ kendini daha fazla belli edeceği için, AK Parti’nin işi işte o zaman daha da zorlaşır.

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums