Bill Clinton da bunu yaptı ya… Yazdığı romanda Türkiye’nin adı sıkça geçiyor…

  • 10.06.2018 00:00

  Barack Obama bizi sevdi, ABD başkanı seçildikten sonra çıktığı ilk yurtdışı gezilerinden birini Türkiye’ye yaptı, gittiği başka yerlerde de bizi övdü; ama yöneticilerimiz Obama‘yı sevemedi…

Donald Trump ABD’de başkan seçildi diye bütün dünya rahatsızlandı, bir bizim yöneticilerimiz Trump‘a umut bağladı, ama galiba artık ondan da sıtkımız sıyrılmak üzere…

1999’da ülkemize uzun bir ziyarette bulunan Clinton öyle mi ya! Onu Beyaz Saray’da bulunduğu sırada Türkiye olarak sevmiş, başı Monica‘yla derde girdiğinde yerinden edilecek diye en çok bu ülkedeki insanlar üzülmüştü. Şimdi ise…

Romancı Clinton 

Şimdi ise, ABD’nin eski başkanı Clinton bir gerilim romanına imzasını verdi, o romanda en merkezi konumdaki ‘terörist’ bir Türk ve ismi de Süleyman Cindoruk

Hem Süleyman, hem de Cindoruk

Çok taze yayınlanmış romanın adı ‘The President is Missing’(Başkan Kayıp). Gerilim romanlarının bilinen ismi James Patterson‘la birlikte yazmışlar romanı; eski bir başkanın katkısıyla yazıldığı için esas kahramanı devlet başkanı olan romandaki Beyaz Saray’la, başkan ve çevresiyle ilgili ayrıntılar kitaba inandırıcılık katıyor.

ABD başkanları Beyaz Saray’da ancak iki dönem kalabiliyorlar; ikinci dönem bitince kenara çekilmek zorundalar. Görev sonrasında ne yapacaklarını bilemez hale geldikleri fark ediliyor. Oğul Bush kendini resme verdi, portre çalışmaları yapıyor. Obama ve eşi Michelle geçen hafta Netflix‘le televizyon programı ve film hazırlama amaçlı milyonlarca dolarlık bir projeye imza attılar. Clinton da çok satacağı belli ve çok kolay okunan sürükleyici bir romanla okur karşısına çıktı…

Hepsi kendilerine yakışan işler yapıyorlar.

Bill Clinton kitap hastası biliniyor; güncel siyasi ve akademik kitaplar yanında gerilim ve polisiye romanlar ağırlıklı okuyor. Kendisiyle yapılan röportajlarda “Neler okuyorsunuz?”sorularına verdiği cevaplarda en az üç-dört gerilim romanı ismi de bulunuyor.

James Patterson da değer verdiği romancılardan biriydi.

Patterson‘un bütün dünyada 300 milyondan fazla satmış romanlarını ben de severek okuyorum.

‘Başkan Kayboldu’ romanı ABD’nin güvenliğini tehdit eden bir terör eylemi ile bir karışık siyasi suikast hazırlığı etrafında geçiyor.

İlk başta, Meclis önüne hesap vermeye çıkması beklenirken, romandaki başkan Jonathan Lincoln Duncan‘ın, Beyaz Saray’da düzenlediği prova ile kendisini hesaba çektirmesine dair bölümlerle karşılaşıyoruz ve ‘The Sons of Jihad’ (Cihad’ın Çocukları) terör örgütü ve onun lideri Süleyman Cindoruk ismiyle orada karşılaşıyoruz.

Daha doğrusu romanda geçen biçimiyle ‘Suliman Cindoruk’ ile…

Örgütün ismi akla ‘İslami’ bir yapılanmayı getiriyor, ama Duncan bunu “Türkiye’de doğmuş bir Müslüman değil mi?” sorusuyla gündeme getirene şu cevabı veriyor: “Türkiye doğumlu olduğu doğru, ama Müslüman değil. Avrupa’nın merkezi ile güneydoğusundaki Batı etkisine karşı çıkan laik ve aşırı milliyetçi biri o; davet ettiği cihadın da dinle bir ilgisi yok.”

Sonlara doğru Süleyman‘ın Türkiye’nin güneydoğu bölgesinden olduğunu da öğreniyoruz.

Modaya roman da girmiş oldu

Türkiye’yi ve yöneticilerini suçlayıcı filmler ve diziler şu sırada moda; bunu son aylarda gösterime giren bir film (The Promise) ve bazı diziler (Designated Survivor ile Madame Secretary) vesilesiyle daha önce gündeme taşımıştım.

Artık romanlarda da varız.

Cezayir, Suudi Arabistan ve Rusya -evet Trump‘ın Rusya’sı da- bu romanda ABD’yi ve dünya dengelerini hedef alan kumpasın ortakları olarak yer alıyorlar.

Romanın kötü kişisini Türkiye’den seçen iki yazardan hangisi acaba? James Patterson mu, Bill Clinton mu?

Kendi görüşümü yazayım: Patterson bunu yapmış, Clinton ses çıkarmamış olmalı. Romanın birkaç yerinde Süleyman‘ın ‘din’ ile ilgisi bulunmadığı, bir yerinde de ‘Türkiye devletiyle ilişkisiz’ olduğu ayrıntısını ekleyen de Clinton‘dur gibime geliyor.

Yoksa tersi midir?

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Resmi İlanlar

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums