Biz uyurken dün gece neler oldu neler…

  • 10.04.2018 00:00

 ABD’nin batısına doğru gidildikçe büyüse ve 11 saate kadar çıksa bile, New York ve Washington ile ülkemiz arasında şimdilerde yedi saat fark var (Bizde saat yaz-kış değişmediği için zaman farkı bazen 8 saate çıkabiliyor).

Türkiye’de bizler uykuya çekilirken, Amerikalılar günün en hareketli saatlerini yaşıyorlar.

Bereketsiz hareket

Dünün bu bakımdan en hareketli günlerden biri olduğu anlaşılıyor.

Birleşmiş Milletler’in bulunduğu New York’ta Suriye konusunda müthiş tartışmalar yaşanmış, üç ülkenin –ABD, İngiltere ve Fransa’nın– temsilcileri, ABD’nin Rusya’ya karşı restleşmesini daha da belirgin hale getirmek için, BM Güvenlik Konseyi toplantısını terk etmişler…

Washington’da, Beyaz Saray, Suriye rejimi ile ona destek çıkan ülkeleri (bunu sizler Rusya ve İran olarak anlayın) açıkça tehdit eden ve askeri müdahaleden söz eden çıkışlar yapmış… Başkan Donald Trump“Gün bitmeden askeri müdahale konusunda bir karar vereceğim” açıklamasıyla yürekleri hoplatırken, günün sonunda vadeyi uzatarak “Askeri bir çok seçeneğimiz var, size yakında haberlerimiz olacak” diye kestirip atmış…

Galiba bu tür gelişmeleri beklediği için, Rusya da, reste restle mukabele etmiş gecenin bir vaktinde. ABD ve müttefiklerinin tepkilerinin temelinin çürük olduğunu ileri sürerek…

Suriye ise, bir gün önce Tayfur’daki askeri üssüne İsrail uçaklarının saldırısına meydan okumakla meşgul olmuş aynı saatlerde; o saldırıda iki askeri hayatını kaybettiği için İran da Suriye’nin protestolarına katılmış…

İç-savaş ve faturası

Olan bitenin temelinde Guta’ya Suriye rejiminin son saldırısı yatıyor.

Guta Suriye’de Şam’ın hemen yanı başındaki bir yerleşim yeri. Özelliği, Guta’nın önemli bir bölümünün rejim karşıtı güçlerin elinde bulunması. Beşşar Esad, rejimine karşı çıkanların başkentinin hemen yanı başındaki bir bölgeye hakim olmasını hazmedemiyor ve ara ara oraya çok şiddetli saldırılar yapıyor, yaptırıyor.

Kimyasal silah kullandığı da iddia ediliyor.

Guta’daki son saldırıdan yürek yakan görüntüler..

Önceki gün en şiddetli saldırılardan birini gerçekleştirdi Suriye rejimi. Aralarında çocukların da bulunduğu 50 kadar kişinin hayatını kaybettiği, binden fazla kişinin yaralandığı saldırıda bu defa da kimyasal silah kullanıldığı iddiası var.

Rusya’nın, Esad’ın yanında yer alarak, “Bu iddia yalan, saldırıda kimyasal silah kullanılmadı” demesi sonucu değiştirmiyor; ölüler ve yaralılar rejimin hunharlığının en son tablosunu teşkil etmekte.

Suriye’deki iç savaşta ölenlerin sayısı yüzbinlerle ifade ediliyor.

[BM Suriye temsilcisine göre, rakam en az 400 bin; 5.5 milyon insan ülkeyi terk etmiş, 6 milyondan fazlası da her zaman yaşadıkları yerlerinden uzaklaşmış bulunuyor.]

Biz uyurken olanlar ne anlama geliyor?

En son bildiğimiz, Trump’ın durduk yerde “Amerikan askerleri Suriye’den çekilecek” mesajı verdiğiydi.

Fransa’nın çekilecek Amerikan askerlerinin yerini almak üzere Suriye’deki askeri varlığını artırma niyeti olduğuna dair spekülasyonlar yapılıyordu.

İngiltere ise sanki Suriye ile ilgilenmez gibiydi.

Rusya ile İran iç-savaşın sonuna yaklaşıldığı görüntüsü üzerine ‘Esad’lı çözüm’ anlamı taşıyan formülü hayata geçirmek üzere çaba gösteriyorlardı.

Türkiye ise kendi sınır güvenliğini sağlamak üzere askerleriyle sınırının ötesinde operasyonlar gerçekleştiriyordu.

Karma karışık bir durum.

Uluslararası güvenlik endişesi

Gecede yaşananlar ortamı daha da içinden çıkılmaz hale getireceğe benziyor.

Herhalde bu yüzden olacak, BMGK toplantısına Cenevre’den görüntülü katılan BM Suriye özel temsilcisi Staffan de Mistura şu açıklamayı yapmış dün gece:

“Bölgesel ve küresel güçlerin yıkıcı ve hayal ötesi sonuçlara sebep olacak çıkar çatışmaları yüzünden, bölgesel, ulusal ve Suriye’nin güvenliğiyle sınırlı kalmış endişelerim, ilk kez, yerini uluslararası güvenlikten duymaya başladığım endişeye bıraktı.”

Doğrusu benim de endişem bu.

Suriye’deki yangın etraftaki diğer ülkelere de yaygınlaştırılmak isteniyor gibime geliyor.

Birinci Dünya Savaşı Avusturya-Macaristan veliahtının suikasta uğramasından tam 37 gün sonra ateşlenen ilk silahla başlamıştı.

Günümüzde sebeple sonuç arasında o kadar uzun bir süre gerekmiyor.

İlgili ülkelerde savaş planları uygulamaya konulmak üzere bir kıvılcım beklenerek hazır tutuluyor.

Suriye iç-savaşı o ülkeyi yeterince tahrip, insanlarını perişan etti; dikkatleri bir başka ülkeye çevirmenin zamanı gelmiş olabilir.

Washington’da her an elini silaha götürebilecek bir yönetimin varlığı dünyamızı patlamaya hazır bir bombaya dönüştürmüş bulunuyor.

Dün gece, FBI, Trump’ın şahsi avukatının bürosunu basıp bütün belgelerine el koydu; böylece ABD başkanının dikkat dağıtıcı bir eyleme her zamankinden daha fazla ihtiyacı olabileceği bir döneme girilmiş oldu.

Ne geceymiş ama…

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums