Tasfiyeler sonrası Türk ordusu.. tablo, üzerinde durulmayı hak ediyor…

  • 7.02.2017 00:00

  Türkiye’de en netameli konular sayılsa, ilk sıralarda yer bulacaklar arasına, herhalde sivil-asker ilişkileri girer.

Sonuncusu hain bir girişim halinde kalmış tam 5 askeri müdahale yaşanmış bir ülkede en ihmal edilmeyecek konu budur da ondan…

Askerlerin sadece yüzde 1’i AKP çizgisinde

Peki, gerçek bu olduğu halde, Hürriyet yazarı Verda Özer tarafından konuyu ‘içeriden’ de bilen bir araştırmacıya dayanarak verilen ve Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) 15 Temmuz (2016) sonrası durumuna ışık tutan bilgiler neden hemen hiç yankı bulmadı?

Şu bilgiler sözgelimi:

Gürcan, ordunun yüzde 85’inin ‘ultra-laik’ olduğunu söylüyor. Bu tanımı dolduran ise ‘dindarlık’ anlayışı. Bunu da anketinde 4 kriter üzerinden sorgulamış: Oruç tutma, ahiret inancı, faiz algısı ve din-bilim ilişkisi. Bu yüzde 85’lik kesim, dinin kamuda görünür olmasına özellikle karşı. Alt rütbelere indikçe laiklik hassasiyeti zayıflıyor. / Gürcan’a göre Kemalist, NATO’cu, Avrasyacı, ülkücü gibi tüm kategoriler bu yüzde 85’in içinde. Yani hepsi Atatürkçü ve ultra-laik; sadece kimi merkez sağa, kimi ise merkez sola daha yakın.”

Son anayasa değişikliği referandumunda Ankara Oran’daki subay lojmanlarında kullanılan oyların yüzde 70’i “Hayır” çıkmış…

Araştırmanın sahibi Metin Gürcan için, Hürriyet yazarı, şu bilgileri veriyor:

Gürcan eski bir asker ve Sabancı Üniversitesi’ne bağlı İstanbul Politikalar Merkezi’nde (IPC) araştırmacı. Doktorasını da ‘TSK’nın kurumsal dönüşümü’ üzerine yapmış. / Gürcan, doktora tezi sırasında ordu içinde geniş çaplı bir anket yapmış.” 

FETÖ’ye karşı mücadelesi sebebiyle Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a TSK saflarında ilginin arttığını da bu vesileyle öğreniyoruz; şimdilerde destek yüzde 30 kadarmış, ancak araştırmacının ‘içselleştirilmiş reisçilik’ diye tanımladığı türden destek ‘çok çok çok düşük’imiş…

Verda Özer, araştırmacı Metin Gürcan’dan naklen, “(TSK’da) AK Parti’yi destekleyen kesimin hakikaten yüzde 1 civarında olduğu ortaya çıkıyor” da diyor.

Ordu içindeki yüksek rütbeliler arasında bulunan ‘FETÖ bağlantılı’ denilebilecek subaylar ‘başarı ile’ temizlenmiş; hâlâ bağlantısı bulunanlar binbaşı ve daha alt rütbeliler imiş…

Hürriyet yazarının ‘milli güvenlik uzmanımız’ diye tanıttığı Metin Gürcan aralarında ‘FETÖ’cü’denilenlerin de yer aldığı, ideolojiden çok kariyer hesapları yapan yüzde 15’lik bir gruptan ‘radikaller’ diye söz ediyor.

Bu tespitler neden önemli?

Gözleri açık tutmayı gerektiren bazı alâmetleri bulunduğu, “Geliyorum” dediği sonradan öğrenilmiş olsa bile, 15 Temmuz hain darbe girişimine habersiz yakalanıldığı için, her an her şeyin olabileceği düşünülen bir ülke Türkiye.

Kulakların en hassas olduğu sözcük de ‘darbe’ sözcüğü…

TSK menşeli bazı isimler “Darbe ihtimali ortadan kalkmış değil, FETÖ yeni bir kalkışmaya girişebilir” görüşünü sıklıkla dile getiriyorlar. En son, eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ da, bir TV programında, “Böyle bir ihtimal artık söz konusu değildir diyemem”anlamına gelen sözler sarf etti.

Daha da önemlisi, etkili siyasi çevreler de, o görüşe yakın durduklarını belli eden politik bir çizgideler.

“FETÖ yeniden vurabilir” görüşü bazı çevrelerde bayağı hâkim görüş…

Metin Gürcan’ın araştırmasının bulguları bu görüşü pek desteklemiyor ama.

Her seferinde farklı bir girişim

Bu vesileyle bir başka ihtimale dikkat çekmek isterim:

‘FETÖ’ genel başlığı altına giren yapıya mal edilen, hükümet ve Tayyip Erdoğan karşıtı girişimler her seferinde farklı biçimde sergilendi.

Hatırlayalım:

Önce (7 Şubat 2012) MİT’in üst düzey yetkililerinin, daha sonra (17/25 Aralık 2013) siyasi iktidara destek veren işadamlarının polis-yargı işbirliği ile üzerlerine gidildi.

Medya destekli polis-yargı işbirliği girişimleri başarılı olamayınca, askerler devreye sokularak, 15 Temmuz 2016 darbe girişimi sahneye konuldu.

Dikkat edilirse, ‘FETÖ’, her seferinde farklı bir yöntem izliyor.

Asker müdahalesi de başarılı olamayınca.. alınan tedbirlerle bir daha 15 Temmuz’da yaşananların tekrarı daha da zorlaştığına göre.. eğer bir hamle daha yapacaksa FETÖ.. bunu bir başka yöntem kullanarak gerçekleştirmesini beklemek daha akıllıca olmaz mı? Özellikle de TSK saflarında gerçekleştirilen geniş çaplı tasfiyelerden sonra?

“Yeni bir darbe olacak” diyenlere de kulak verilsin ve tedbirler alınsın.. ancak hükümet çevreleri bir sonraki hamlenin farklı yönden gelebileceği ihtimalini de göz ardı etmemeli.

Sessizce geçiştirildi Hürriyet’te çıkan Verda Özer imzalı yazıda görüşlerine yer verilen Metin Gürcan’ın tespitleri; oysa üzerinde derinlemesine düşünülmeyi hak ediyor…

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums