Hangisi daha muhtemel: Erken bir seçim mi? Fabrika ayarlarına dönen bir AK Parti mi?

  • 5.02.2017 00:00

  Devletten maaş alanların kulakları her yılın Ocak ve Temmuz aylarının başlarında tek bir habere odaklıdır: Zam haberine…

Öğrendiğime göre, dün açıklanan yeni zamlı maaşlar, en iyimser beklentilerin bile üzerinde çıktı.

Memurlar ve emekliler sevinçli.

Yakınlarım arasında öyleleri var da ondan biliyorum. Yüzleri gülüyor.

[Bilginiz eksik kalmasın diye ekliyorum: Ne de olsa ben de emekliyim.]

“Erken veya baskın bir seçim bekliyorum”

“Ne iş?” sorusuna, bir ekonomist, “Evet, doğru, AK Parti’nin ülkeyi yönettiği 15 yıl boyunca hiç görmediğimiz bir şey bu” dedi ve ekledi: “Bir tek bu olsaydı belki beklentimi kendime saklardım; ancak birbiri ardına alınan başka ekonomik kararlara da bakarak söyleyebileceğim şudur: Kendimizi 2018 yılı bahar aylarında yapılacak bir seçime hazırlamalıyız.”

Aynı ekonomist, son iki yıl birbiri ardına yapılan seçimler yüzünden, ülkenin yorgun düştüğü görüşünde. “Buna rağmen, ekonomik tabloya bakarak, hükümetin önünde fazla bir seçenek olmadığını da görmemiz lâzım” diyen yine o.

CHP ‘mazlumların partisi’ mi oluyor?

Henüz bu sözleri hazmedememiş iken.. sabahın ilk ışıklarıyla köşelerine göz attığım yazarlar arasında.. en ilginç yorumlardan biri.. Ertuğrul Özkök imzasını taşıyordu: ‘CHP mazlumların partisi mi oluyor?’ başlıklı yazısı…

Bir arkadaşı Kemal Kılıçdaroğlu’nun ‘adalet’ yürüyüşüne 4 gün boyunca katılmış; Ertuğrul Özkök ile paylaştığı gözlemi şu: “CHP’nin tabanı değişiyor. Artık sadece öğretmen, memur partisi olmaktan çıkmış. Yoksul insanlar, kenarda kalanlar da CHP’ye geliyor.”

Hürriyet yazarı “Göreceğiz” ihtiyatıyla, arkadaşının gözlemini, Bu yürüyüş, aynı zamanda ‘CHP’nin dönüşüm yürüyüşü’ oldu” cümlesiyle özetliyor.

Kendisinin de kabullendiği sıfatı ‘pop sosyolog’ ya, orada da durmuyor ve yürüyüşte şekillenen ‘yeni CHP’ ile ilgili şu tespitleri de birbiri ardına sıralıyor Özkök:

Okuyalım:

Toplumun daha dindar kesimlerine karşı daha duyarlı.

– Tepkici değil, sakin.

– Bölücü değil, toplayıcı.

– Provokasyonlara gelmeyen.

– İnsanla teması hep ön planda tutan.

– Kutuplaştırıcı değil, tam aksine birleştirici bir üsluba özen gösteren.

– Büyüklük taslamayan, mütevazı davranan…

– AKP artık yeni varlıklı kesimi temsil ederken, toplumun yoksul kesimine seslenen.”

Okurken aklıma ilk gelen ünlü deyiş oldu: “Kırk yıllık Yâni olur mu Kâni” deyişi…

Hemen ardından da hükümetin son 15 yıl içerisinde memura en yüksek maaş zammı verdiği gerçeği aklıma geldi.

Hangisi: Erken seçim mi, CHP’ye karşı konuşlanma mı?

Görüşlerini yukarıda özetle aktardığım ekonomist, bu beklenmedik oranda yüksek maaş artışını ‘erken’ veya ‘baskın’ bir seçimin hazırlığı olarak yorumluyordu.

Ertuğrul Özkök’ün benimseyerek aktardığı arkadaşının gözlemi doğru ise, bu beklenmedik iyileştirme, seçim hazırlığı ile ilgili olmayabilir.

‘Neden?’ sorusu üzerinde birlikte düşünelim:

İktidar partisi, bir CHP milletvekilinin ‘haber kaynağı’ olduğu iddiasıyla yargı tarafından cezaya çarptırılıp derhal tutuklanmasının tetiklediği yürüyüşten hiç mutlu değil.

Parti sözcüleri her gün artan dozda, CHP’nin niyetini sorgulayan ve yol arkadaşlarını ‘FETÖ’ve ‘PKK’ olarak yaftalayan bir söylem tutturmuş görünüyor.

Görüntü böyle, ama gerçek bundan da öte bir değerlendirmeyle irtibatlı gibi…

AK Parti Kılıçdaroğlu’nun başlattığı uzun yürüyüşe hazırlıksız yakalanmış durumda. Önce, güçlük çıkarmak, hatta yasaklayıcı bir tavır almak isteği hakim göründü; bazı hukukçulara danışıldığını ve “Yapabilirsiniz” fetvası alındığını da biliyorum.

Sonunda öyle bir müdahalenin daha ciddi sonuçlara yol açabileceği fark edildiği ve yürüyüş boyunca yapılacak açıklamalarla CHP’yi köşeye sıkıştırma fırsatı da cazip geldiği için, önlemek yerine devamına karar verildi.

Hangi niyetle verilmiş olursa olsun doğru bir karardı bu.

Yürüyüş boyunca AK Parti mekanizması sürekli toplantı halinde. En son partinin il başkanları da Ankara’ya çağrıldı ve nabızları tutuldu.

Şu anda o toplantıların ürünü olan tavırlar sergileniyor AK Parti ve hükümet tarafından…

Memurlara –sonuçta sadece tok tutmaya yarasa da– nispeten okkalı zam da toplantılarda dile getirilen mülâhazalarla ilintili olabilir.

Hangisi daha doğru bir tespit: Kendimizi bir erken seçime mi hazırlamalıyız, yoksa yürüyüşün dönüştürdüğü söylenen ‘yeni CHP’ ile baş edebilmek için, temsil ettiği düşünülen kitlelere şirin görünmesini getirecek bir ince ayara kendisini tâbi tutarak ‘fabrika ayarları’na dönmesini sağlayacak bir manevra mı beklemeliyiz AK Parti’den?

Galiba kesin bir karara varabilmek için, 9 Temmuz’u ve yürüyüşün nasıl biteceğini görmemiz gerekiyor.

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums