Putin bugünleri 10 yıl önce anlatmıştı.. Münih’te.. Deniz Baykal’la birlikteydik..

  • 19.02.2017 00:00

 Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin’in bir konuşmasının tam metnine, Türkiye’de, Genelkurmay Başkanlığı’nın internet sitesinde yer verildiğini bilir misiniz?

Türkiye’de bugünkü referandumu zorunlu hale getirecek tartışmalar süregiderken ve siyasi tarihimize ‘e-muhtıra’ olarak geçecek askeri müdahaleden yalnızca iki ay önce…

Fakat önce o noktaya nasıl gelindiğini anlatmalıyım…

Münih Güvenlik Konferansı yolunda…

Havaalanına geldim, biniş kartımı da aldım ve yol arkadaşımı bekliyorum…

Nereden aklıma geldiyse.. vizeme bakma ihtiyacı duydum.. A o da ne, süresi birkaç gün önce bitmemiş mi?

Süklüm püklüm eve dönüldü.

Almanlar, sağolsunlar, ertesi gün vizemi yenilediler de 24 saat gecikmeyle Münih’e ulaştım.

Bu anlattığım olay tam 10 yıl önce yaşandı.

Deniz Baykal CHP genel başkanıydı ve ilk kez katılacağı Münih Güvenlik Konferansı’nda birlikte olmamı istemişti.

Gittim ve sonraki üç günü yalnız dünyanın öndegelen güvenlik uzmanlarını ve güvenlikten sorumlu siyaset adamlarını dinlemekle değil.. Almanya’daki CHP’liler ve Deniz Baykal’la da geçirdim.

Tarih 10 Şubat 2007’ydi…

Münih’te her yıl düzenlenen ‘Güvenlik Konferansı’na o yıl hükümetten Milli Savunma Bakanlığı koltuğunda oturan Vecdi Gönül katılmaktaydı.

Hürriyet’te bugün Münih sokaklarında yürüyen ‘Muhteşem Beşli’ fotoğrafını görünce.. hükümetin etkinliğe bu yıl olağanüstü önem verdiğini anladım: Başbakan Binali Yıldırım.. AB Bakanı Ömer Çelik.. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu.. Milli Savunma Bakanı Fikri Işık.. Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç..

Muhteşem Beşli..

Tam 5 kişi…

Ya CHP?

Acaba bu yıl CHP’den kimse çağrıldı mı konferansa?

Baykal ilgi odağıydı, ama Putin rol çaldı…

On yıl önce, Deniz Baykal’ın ABD’den gelenler ve Alman politikacılar tarafından büyük ilgiye mazhar olduğunu hatırlıyorum. O da bu ilgiyi ilk seçimde Bush’un yerine başkan adayı olması beklenen (aday oldu, ama seçimi Obama kazandı) John McCain’e Türkiye’nin tezlerini aktarma amaçlı kullandı.

İzlediğim konferansta rolü diğer politikacılardan çalan kişi Vladimir Putin’di.

Rusya’nın nasıl bir devlet, Putin’in nasıl bir devlet adamı olduğunu daha iyi anlamamız için, 10 yıl önce, Batılı devlet adamlarının önünde yaptığı konuşmaya bugün göz atmak yeterli.

Şu satırlar benim orada aldığım notlardan:

Putin, bazen adlarını da andığı Amerikalı konukların gözünün içine bakarak, ‘Bana kızsanız, köpürseniz de söylemek zorundayım: Bu iş böyle gelmiş, ama böyle gitmeyecek’ uyarısında bulundu.

“Böyle gitmez’ dediği ‘tek kutuplu dünya düzeni’ydi Putin’in… ‘İnsanlık tarihinde tek kutuplu güç zamanları olmuştur, dünyaya hegemonik açıdan yaklaşanlar çıkmıştır’ dedikten sonra, tek hâkimi olan, tek güç merkezli, karar-alıcı tek merkezi bulunan sistemin, hem başkalarına hem de kendi kendini tahribe yol açarak o tek güce zararı dokunacağı itirazında bulundu. Putin’e göre, tek kutuplu sistem sadece kabul edilemez değil, bugünün dünyasında imkânsızdır da.

“Yaşanan uluslararası ihtilâfların tek tek adlarını saymak yerine, Putin, günümüzde sorunları silâh kullanarak çözme hevesinin neye mal olduğuna işaret etmekle yetindi konuşmasında. ABD’nin uluslararası hukuku çiğneme zorbalığına ek olarak kendi hukukî normlarını evrensel hale getirme açgözlüğünün de altını çizdi. ‘Amerika her bakımdan ulusal sınırlarını taştı, öteki ülkelerin ekonomik, siyasi, kültürel ve eğitim politikalarına ağırlığını koymaya başladı; bundan kim hoşlanır, kim mutlu olur?’ sorusu salona yıldırım gibi düştü.

“Ardından gelen cümle daha da artırdı salondaki şaşkınlığı: ‘Global güvenlik mimarisi hakkında ciddi biçimde düşünmemiz gereken karar noktasına eriştiğimiz kanaatindeyim…”

Putin, konuşmasında, BM’yi ‘tek meşruiyet zemini’ diye sahiplenirken, NATO’nun genişlemesine ise “Kime karşı yapılıyor?” sorusuyla karşı çıktığını belli etti.

On yıl önce, Putin, Rusya adına bugünlerin mesajını vermiş… Ancak Donald Trump gibi birinin ABD’ye başkan olmasıyla gerçekleşebilecek yeni dünyanın…

Dönemin Genelkurmay Başkanı Org. Yaşar Büyükanıt da, Putin’in Münih’teki konuşmasının tam metnini, Genelkurmay internet sitesine koydurdu.

Baykal kabul etseydi…

Münih’teki ikinci günümde CHP lideri Deniz Baykal’la otelinde kahvaltı ediyoruz. Masada CHP’li Mehmet Sevigen ile gazeteci Murat Yetkin de var, dördümüzüz.

Baykal’a şunu söyledim: “2007 ülkemizin geleceği açısından en önemli yıllardan biri ve sizin tavrınız etkileyici olacak. Cumhurbaşkanlığı seçimi var çünkü. Gelin, başbakanlığının önünü açtığınız gibi, Tayyip Erdoğan’ın cumhurbaşkanı olmasını da sağlayın. Türkiye’nin normalleşmesi için, bu, hayati önem taşıyor.”

Gerekçelerimi de uzun uzadıya açıkladım.

Türkiye’ye döndük, Deniz Bey“Erdoğan’ı cumhurbaşkanı yaptırmayacağız” kampanyası açtı.

Sonrasını biliyorsunuz: 367 şartı.. Anayasa Mahkemesi kararı.. e-muhtıra.. anayasa referandumuyla cumhurbaşkanını halka seçtirme.. erken seçim.. Abdullah Gül’ün cumhurbaşkanı adaylığı ve seçilmesi..

Geçmiş zaman olur ki.. hayali cihana değer..

Gerçekten öyle…

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums