EDEPLİ İNSAN, EDEPLİ YAŞAM

  • 5.02.2016 00:00

 Edep kavramı canlılar arasında sadece insanların fark edip yararlandığı bir kavramdır. Bu kavramın tersi hayasızlıktır. Utanma duygusundan yoksunluğu ifade eder.

Malum hayatın içinde “Adabı muaşeret” adı verilen sosyal normlar var ki, ona göre hareket edenler edepli, onların dışına çıkanlar ise edepsiz olarak nitelendirilebiliyor, ayıplanırlar. Bu o kadar önemli ki edep dışı yaşayanlar mürüvvetten yoksun kabul edilip mahkemede şahitlikleri dahi kabul görülmez.

Edepli insan,

*Anne babasına saygısızlık yapamaz,

*Büyüklere bağırıp çağıramaz,

*Avret yerlerini ulu orta yerde açığa çıkaramaz,

*Yalan ve iftirada bulunamaz,

*Erkekse el kızına, kız ise el oğluna cilve yapamaz, kaş göz kırpamaz,

*Hayatın içinde söz ve davranışlarına mukayyet olur,

*Nikahına bağlı olduğu kimseye ihanet edemez,

Bu yedi maddeye sadık olan bir kimsenin hayatı anlam kazanır, her gecen gün olgunlaşır ve ilgili kimse manevi mesafe kat eder, peyderpey Allah’a yaklaşır.

Allah aşkına soruyorum bunlardan hangileri “ben insanım” diyen bir kimsenin boyunu aşar söyler misiniz?

Peki, “özgür kadın, özgür yaşam” deyip kadını bilinmez bir girdaba doğru sürükleyenlere ne demeli?

Anne babalarımızın arasındaki vefa ve muhabbetten biz dünyaya geldik, çocuklarımızı okuttuk, sözüm ona yüksek tahsil gördüler elhemdulillah kimisi hapse, kimisi dağa çıkmadı, ama ortada adam gibi adam kalmadı ki kızlarımızı everelim, ya da anne olacak gelin adayı yok ki erkek çocuklarımızı evlendirelim.

Çocuklarımızın Allah rızasını gözeterek nefsini bastırdıkları için onlara duacı ve müteşekkiriz. Ama kimi kızlar ve erkekler özgürleştiler birkaç yıllık keyfi yaşamdan sonra şu anda ortada kalmış vaziyette olup aile gelini olabilme vasfını kayıp ettiler maalesef.

Bunu yeterli bulmayan birileri piyasaya bir az daha sermaye kazandırayım diye mücadele etmeye devam ediyorlar. Yüce Mevla’ya şükürler olsun ki insanımız bunun farkına vardı. Ülkemizde de, bölgemizde de, şehrimizde de bu anlaşılmıştır. Birileri sivil itaatsizlik Cuma namazlarıyla bunu örtbas etse de artık mızrak çuvala girmiyor.

Dünya üstüne dünya gelse özgür yaşam bahaneleriyle kimse ülkemizde, bölgemizde anneyi evden koparamaz. Bazı kadına yakışır müstesna meslekler hariç tabi.

Karısının kazancına göz diken erkek bizden değildir arkadaş, Zaten kadının anne olarak hayata kazandırdığı değer, kattığı maya paha biçilmezdir bu böyle biline!

Anneyi iş ortama çekip köleleştiren kimseler, eşlerin birbirine olan hizmet ve hürmeti, saygı ve muhabbeti bozmaya çalışıyorlarsa biliniz ki bunların derdi neslimizi öksüz bırakmaktır.

Buna müsaade etme gibi bir lüksümüz yoktur. Benim kanaatim budur, siz ne düşünüyorsunuz onu bilemem.

Onun için “edepli insan, edepli yaşam” diyorum.

 

 

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums