BM’in Çarkına Dokunduk

  • 7.02.2015 00:00

 Sevgili dostlar insan dünyaya bir kere geliyor, gücü nispetinde hayata katkı yapmakla da yükümlüdür. Bu münasebetle, niyet, söz ve fiillerinden sorumludur. Min lütfillah belki zaman zaman taşıdığı halde icraata dökmediği niyetinden sorumlu olmayabilir, fakat devamlı kötülüğü düşünmek günah olarak amel defterine yazılması da muhtemeldir.

 Hal böyle olunca her fırsatta hakkı, doğruyu dillendirmek “Ben insanım” diyen herkesin boynunun borcudur, işe yarar yaramaz o ilgililerin sorumluluğuna girer.

Bu perspektifle hayata bakılınca her insanın dünyanın yetkili etkili organlarına seslenme hakkı ve sorumluluğu vardır diye düşünüyorum, bu şuurla 3-5 Aralık 2015 tarihinde İstanbul Bayrampaşa Titanic otelde gerçekleşen “70 yılında Birleşmiş Miletler” temalı İstanbul Güvenlik Konferansına(İGK) katıldım. Bir açıdan dünyada olup bitenlerden haberdar olurken, diğer yandan bu konferansın delaletiyle BM’ye bir şeyler söyleyebildim. Bir sivil Toplum Örgütü mensubu olarak, bir yazar olarak katkı verdim sorumluluğumu yerine getirdim.

İGK’de; BM ağırlıklı olmakla beraber,

G-20’nin durumu,

Kudüs Çalıştayı,

Nükleer enerji vb. konularda da paneller, çalıştaylar yapıldı. Öyle ki bazen aynı anda üç salonda etkinlik yapılıyordu artık dikkatinizi çektiği salonu tercih etmek size kalıyordu. Ben de BM ağırlıklı olmak kaydıyla bu etkinliklerden azami derecede faydalanmaya çalıştım.

 İki sefer söz talebinde bulundum;İ

İlkinde şöyle bir katkı yaptım: Hazirunu selamlıyorum, BM yönetimi “ilahi öğretiye” dikkat etmelidir. İnsanlar bildiklerine ve gördüklerine göre hüküm ederler ve bu zaman zaman yetersiz adalet için yetersiz kalmaktadır. Yüce Allah “Ancak zalimlere karşı düşmanlık yapmaya ruhsat vardır” buyurmaktadır, bu bakış açısı dünyayı barışa bir adım daha yaklaştırabilir, ayrıca tasavvufi bir yaklaşımla “Hayatın mayası muhabbettir” ifadesiyle insanlar arasında ayırım yapmadan adalet sağlayabilir. Ne yazık ki dünya sosyalist ve kapitalist yaklaşımların karanlığında yaşanmaz hale geldi, bu yaklaşımımın delaletinizle BM’ye ulaşmasını diliyorum.

İkinci söz alışımda ise, şu katkıyı verdim; Malum şöyle yanlış bir ifade var “Güçlü olan haklıdır” ne yazık ki MB bu karar verme usulü ile  güçlüye daha da katkı vermektedir. Öyleyse bu çarpık yapısını değiştirmeden çare-çözüm bulmak hayli zor. Kanaatim şudur:Dünya coğrafik ve kültürel düzeyde yeteri kadar bölgelere ayrılmalı ve nüfus oranında BM’ye tensilci gönderebilmelidir.

Üstelik GSMH’sı açlık sınırının altında olan ülkeler buraya herhangi bir ödeme yapmamalıdır. Tam tersine GSMH’sı fert başına 10 bin dolar olan ülkeler %3-5 oranında bütçelerinden bir pay ayırıp, bu fakir ülkelere yardımda bulunulsun. Bu vesileyle BM faydalı bir faaliyetle hayata dokunulmuş olur.

Malumunuz Kofi Annan BM’yi insanlığa nispeten sevdirdi, BM şu andaki yapıyla yararlı olamayacağını ifade etmeye çalıştı, bunun devamını getirmek de bize düşüyor, STK’lara düşüyor.Unutmayın öyle çarpık bir işleyişi var ki bazen Bir, 192’den büyük olabiliyor, örneğin 192 üye bir kara evet dediği halde bir daimi üye veto etse karar çıkmıyor. Cumhurbaşkanımızın “Dünya beşten büyüktür” demesinin nedeni budur.

Siz de şahit olun ki, bir yandan TASAM’ın daveti, diğer yandan yol masrafımı bütçemden karşılayarak bu konferansa katıldım, çok şey öğrendim, çok şey paylaştım, ayrıca birebir ilişkilerde yararlı olmaya gayret ettim.

Ülkemiz adına bu tür devasa ve tarihi çalışmalara ev sahipliği yapan TASAM’a huzurumuzda teşekkür etmeyi bir borç biliyorum.

Saygılarımla, daha huzurlu ve mutlu günlere.

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums