SİVİL TOPLUMUN SESİ

  • 27.04.2014 00:00

 Bilen biliyor demokratik ülkelerde sivil toplum örgütleri toplumun kılcal damarları gibi çalışmaları lazım. Başka bir ifadeyle toplumun kalbidir diyebiliriz. Türkiye gibi demokrasisini tamamlamamış 75 milyoluk bir ülkenin de kalbi gümbür gümbür atmalı ki hayatın ana kaynağı olan kan cereyan etsin. Hani şöyle bir ifade var “maalesef beynine kan gitmediği için hayatını kaybetti “ aynen öyle de eğer Meclis taşradan koparsa, yasama ve denetleme vazifesinde bir aksaklık, bir ihmal yaşanırsa devletin varlığı tartışılır, milletin huzuru bozulur.İşte bu konuda Anadolu’dan meclise bilgi akışını her ay düzenli bir şekilde aktaran tek oluşum Türkiye küçük Millet Meclisleri(TkMM)’lerdir.

Meclis takvimine bağlı olarak çalışan ve her ayın ilk hafta sonu 20’si büyük şehir olmak üzere 22 ilde(Nerdeyse üklenin %50’sinde) vekil müvekkil buluşmasını sağlayarak 3 saatlik bir toplantı ile ülke gündemini değerlendirip, her ilde ortalama 25 STÖ’lerin desteğiyle rapor oluşturup, İstanbul mutfakta süzdükten sonra meclise partilerin grup başkan vekillerine ulaştıran tek oluşumdur.

Bu nitelikli meclisleri her yıl 21-22 Nisan Ankara’da seminerleri oluyor ve 23 Nisanda da TBMM’yi ziyaret ederek partilerin grup başkan vekilleri tarafından ağırlanıyor.

 21 Nisan günü, farklı illerden gelen hamallar ve Mutfak ekibi arasında karşılıklı bilgi ve deneyim aktarımı ile geçti. 22 Nisan günü ise önce, başka ülkelerde sivil toplumun karar süreçlerine katılımının nasıl olduğuna dair iki sunum vardı. Amerika'daki sistemi bize meclis danışmanlarından Esma Arslan anlattı, Norveç örneğini ise Norveç büyükelçisi Kanavin. Her ikisi de ufuk açıcı konuşmalardı. Büyükelçi Kanavin, alçak gönüllülüğü ve esprili konuşmalarıyla çok sıcak bir hava estirdi.

Ayrıca başarılı 5 yıl geçiren TkMM girişimcilerine başarı plaketleri verildi. Diyarbakır adına biri ilk girişimcimiz şu andaki Baro başkanımız olan Av.Tahir Elçi’ye diğeri Eyüphan Kaya’ye olmak üzere iki plaket verildi.

Öğleden sonra AK Partiden Diyarbakır vekili Galip Ensarioğlu,  BDP’den Mardin vekili Erol Dora, CHP’den İzmir vekili Erdal Aksünger ve MHP’den Erzurum vekili Oktay Öztürk ile birlikte bir arada 3 saatlik bir toplantı yaptık.

23 Nisan programımızın güvenlik gerekçesiyle iptal edildiği bildirildiği halde “haklı olan, güçlüdür” düsturuyla hareket ederek Çankaya kapısından Meclise gittik, CHP Grup Başkan Vekilimiz  Engin Altay bize gönderdiği davetiyelerle Meclisimize gidebildik. Bu konuda aktif bir şekilde bizimle ilgilenen CHP İzmir vekili Erdal Aksünger’e candan teşekkürlerimizi sunarız, işte vekil böyle olmalı. Mecliste TkMM olarak heyetimizi ağırlayan BDP grup başkan vekili İdris Baluken, MHP Grup Başkan vekili Oktay Öztürk ve CHP grup başkan vekili Engin Altay’a da teşekkür ederim. TkMM İl temsilcilerine kapısını açtıkları için.

Kanaatim o ki bir çok vekil TkMM’lerin işlevi/rolü hakkında yeteri derecede bilgileri yoktur. Bakıyorum TBMM için bu kadar önemli bir katkı yapan bu oluşumlara bu düzeyde zayıf bir ilgi olmamalıydı. TkMM’ler Meclis başkanının özel davetlileri olmalıydı. Çünkü TkMM’lerin Meclise gitmesi tüm STÖ’lerinin gitmesiyle eşdeğerdir. Her yıl gidiyoruz ama istediğimiz kadar sıcak bir ilgiyi alamıyoruz. Mesela hem bu sene hem geçen sene Meclis Başkanı Cemil Çiçek bizi karşılamadı. Ama biz halk adına çalışmalarımıza devam edeceğiz.

Çünkü haklı olan biziz.

Yanılıyorsam söyleyin, selam ve saygılarımla.. 

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums