Avrupa Birliğine Henüz Hazır Değiliz

  • 25.10.2013 00:00

 Evet, devletin işleyiş tarzı, genel yönetimi, alt üst ilişkisi bir çok açıdan bir olumlu gelişme var. Ergenekon yapılanmasının deşifre edilmesi, Anayasa mahkemesinin yapısının değiştirilmesi, HSYK nın seçime dayalı oluşturulması, Anayasanın kısmen değişmesi ve Demokratik paketle bir çok iyileştirmelerin yapılması, hak ve özgürlük konusunda bir çok ilerlemenin kaydedilmesi hoş güzel gelişmeler, ancak ciddi sorunlarımız duruyor.

1-Siyasilerimiz hâlâ nüfuzunu kullanarak normal maaşı dışında kazanç yollarını arıyorlar, Bürokratlarımız burnundan kıl aldırmıyorlar.

2-İşsizlik oranı  %10’un üstünde ama bazı bölgelerde %8 bazı bölgelerde %18 bu da ayrı bir sorun,

3-Eğitim kalitemiz OECD ülkelerinin 3 yılda bir yaptığı PISA sınavında 30 ülke arasında sondan 2.yiz başka bir ifadeyle 29.sıradayız.

4-Gelir dağılımı durumumuz tabanla tavan arasında uçurum var. Örneğin Kocaeli ilimizde fert başına gayri safi milli hasıla 33bin dolarken Şırnak’ta 3 bin dolardır.

5-İnsan profilimiz pek nitelikli sayılmaz. 28 Şubat belası yüzünden dünya kadar mesleksiz vatandaşlarımız var,

6-Kürt sorununu hâlâ tam çözülmedi,

7-PKK sorunu daha çözülmedi.

Bu sorunları vatandaş olarak ben görüyorum da AB fark edemiyor mu?

Empati diye bir kavram var, yer değiştiriyorum doğrusu ben olsam Türkiye’yi Avrupa Birliğine bu haliyle zor alırım.

Vatandaşlarımızın bir çoğu hile/hurda, torpil/rüşvetten medet bekliyor. AB büyük oranda bu tür sorunlarını hal etmiş. Sadece AB mi? Elbette ki hayır İskandinav ülkeleri de öyle.Bu sene bir vesileyle Norveç’e gittim fert başına milli geliri 96 bin dolar.Dile kolay değil mi? Referandum yapmışlar halk AB’ne katılmayı reddetmiş.

Bizde bu kadar olabilir m?i tabiî ki hayır, bu kadara da ihtiyaç yok zaten. Ama fert başına milli gelirimiz 25 bini zorlayabilir.Gerçi o zaman yine dağılım dengesiz olacak fakat hiç olmazsa 15 bin ile 35 bin arasında değişecek. Baksanıza Şırnak 5 kat zengin oldu ama Kocaeli sadece 2 bin dolarlık bir artış yakaladı.Fakat iki taraf da halinden memnun olabilir çünkü kültürümüzde kanaat diye bir kavram var, Avrupa insanında da bu az.

Peki ne yapalım?

1-Eğitim öğretime yönelik nitelikli bir paket açalım(Öğretmen yetiştirme, Öğretmenlik mesleğini durumu, Yönetici profili ve okulun konumu hakkında ciddi yenilikler getirecek bir paket olmalı)

2-Halk akademileri diye seyyar bir okul oluşturmalı ve en ücra köyümüze mezramıza kadar vatandaşlarımızı aydınlatmalıyız.

3-Sosyal yardımlaşmaya daha çok pay ayırmalıyız.

4-Devlet bürokrasisinde işleyişin kalitesini düşürecek kimseleri kurumdan alabilmeli ve yönetim akademisi adı altında bir yetiştirme kurumu oluşturmalıyız.

5-Askeri harcamalarımızı gün geçtikçe azaltmalı ve profesyonel orduya alt yapı hazırlamalıyız. Asker programına kalite katmalıyız.

6-Yaşlılarımızın maaşlarını daha da arttırmalı ve dualarından mahrum kalmamalıyız.

7-Yerel yönetimlerin yetkilerini endişesiz arttırmalıyız.

Görüyorsunuz bu maddelerin her biri üzerinde bir makale yazılır.Yani bizim önümüzde kocaman sorunlar var.Dolayısıyla bu ödevimizi yapalım, ülkeye huzur ve mutluluk gelsin.Avrupa Birliği zaten Türkiyesiz yapamaz.

Bu konuya kafa yoralım e mi?

Selam ve sevgilerimle

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums