'Hangi partiye asla oy vermem' araştırması

  • 5.12.2022 08:29

Artı Gerçek’in sitesinde gördüm Türkiye Raporunun bir araştırmasını, araştırmanın ismi “Hangi partiye asla oy vermem”.

Türkiye Raporunun başında Sayın Can Selçuki var, şahsen tanımıyorum ama ekranlarda görmüşlüğüm var, itimat telkin eden bir araştırmacı izlenimi veriyor.

İtiraf ediyorum, bu tür araştırmalara pek itibar eden biri değilimdir ama bu araştırma bana çeşitli açılardan ilginç geldi doğrusu.

İlk aklıma takılan konu AKP’ye asla oy vermem diyenlerin oranının yüzde 40’a çıkmış olması, 2021’e göre de 11 puanlık bir artış var, benim de içinde bulunduğum ve ilk seçimlerde Türkiye’nin Erdoğan’dan ve AKP’den demokratik yöntemlerle kurtulması gerektiğine inananlar için iyi bir haber gibi duruyor.

Ama, meselenin bir de “ancak”ı var.

LÜBNAN’DAN SONRA EN KÖTÜ YÖNETİLEN ÜLKEYİZ

Türkiye dünyada galiba kaynakları ve tarihi itibariyle Lübnan’dan sonra en kötü yönetilen ülke; Liberya, Sierra Leone gibi ülkeler de var ama bu ülkelerle Türkiye’yi hala karşılaştıramıyorum, karşılaştırmak istemiyorum.

Ancak, bu sonuca, yüzde kırk artık asla AKP’ye oy vermeyecek, bir de mevhum-u muhalifinden bakarsanız yüzde 60’ın hala ve hala AKP’ye oy vereceğini değil ama verilebileceğini düşündüğünü gösteriyor.

Bu kadar kötü yönetilen bir ülkede hala yüzde 60 böyle düşünüyorsa, başta muhalefet, herkesin konuyu bir daha düşünmesi gerektiğini ortaya koyuyor. Yine ancak, araştırmada aklımı karıştıran ve araştırmanın güvenirliği konusunda bende sorular uyandıran bir, iki nokta var.

Araştırma 26 ilde, iki bin denek ile yapılmış, örnek seçiminin ne kadar doğru ya da yanlış olduğu hakkında ahkam kesebilecek bir bilgim ve donanımım yok.

Araştırmada MHP’ye asla oy vermem diyenlerin oranı yüzde 4, İYİ Partiye ise yüzde 2.

Ama bu ülkede, tabiri mazur görün, kemiksiz bir yüzde on HDP seçmeni var, Türkiye Raporunun MHP’ye oy vermem diyenlerin oranını yüzde 4, İYİ Partiye yüzde 2 olarak değerlendirmesi beni örneklemenin sağlıklılığı konusunda kuşkulandırdı doğrusu.

Bu sonuca göre MHP’ye, İYİP’e oy veririm diyen değil ama verebilirim diyen kesimden oy almış gözüküyor HDP; ilginç bir durum.

HDP seçmenini de bir kenara koyalım, 2021 senesinde yapılan aynı araştırmaya göre MHP’ye asla oy vermem diyenlerin oranı yüzde 7, bu sene yüzde 4’e düşmüş, İYİ Partiye asla oy vermem diyenlerin oranı ise 2021’de yüzde 1 imiş, bu sene yüzde iki.

HDP seçmenine ilişkin çekincemi bir kenara koydum, MHP ve İYİ Parti sonuçları istikrarlı gibi çıkıyor, buradan bir ölçüde bir sonuç çıkacaksa, bu sonuç da Türkiye’nin bir milliyetçilik sıkıntısı ile karşı karşıya kaldığı, bir milliyetçi dalganın yükselebileceğini gösteriyor, geleceğe yönelik iyi bir işaret de hiç değil doğrusu.

HDP’ye asla oy vermem diyenlerin oranı yüzde 24 sadece, bu iyi bir gelişme gibi duruyor ama bu bulgu da sanki MHP ve İYİP sonuçları ile tutarsız izlenimi veriyor bana, yukarıdaki çekincem yine devreye giriyor, demek ortada hem HDP’ye hem de MHP’ye oy verebilecek azımsanmayacak bir kitle var, ilginç bir durum gerçekten.

En önemli seçim araştırması hep seçim günü sandıkta yapılan olmuştur, 38 hafta kaldı gibi gözüküyor, umarım sağlıklı bir seçim olur, Türkiye de bu kabus ortamından kendini kurtarır.

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums