Kürt halkına statü yine reddedilmiş görünüyor!

  • 21.12.2018 00:00

  ABD Başkanı Donald Trump’ın Suriye’den çekilme kararı alıp bunu uygulamaya koyması Washington ve bölgeye bomba gibi düştü desek yanlış olmaz.

Bir süper güç düşünün ki, 10 gün önce Ankara ve Özgür Suriye Ordusu’nu Kürt müteffiklerine saldırmamalı için sert bir dille uyarıyor, sözünün mürekkebi kurumadan bu müttefiklerini Türkiye, ÖSO ve Esad’ın insafına terk ediyor. Üstelik bu kararını İsrail, Suudi Arabistan gibi müttefiklerine geçen hafta (hatta Rusya’ya Erdoğan üzerinden anında) bildirirken Kürtlere Twitter üzerinden yapıyor duyuruyu.

Bu Trump ki, daha 2018 yılının Eylül ayında bir Kürt gazetecinin ABD'nin IŞİD sonrası bölgede Kürtlerle olan ilişkisinin nasıl olacağı sorusuna şu cevabı vermişti:

"Kürtlerle ilişkilerimiz çok iyi gidiyor. Harika ilişkilerimiz var. Onlara yardım etmeye çalışıyoruz. Ben yardım etmeye çalışıyorum. Bizimle birlikte canını feda edenler oldu. Unutmayın orası onların (Kürtlerin) toprakları. Onlara yardım etmek zorundayız. Onlar bizimle birlikte savaştı. On binlerce Kürt'ü IŞİD ile savaşırken kaybettik. Bizim için öldüler. Onlar harika insanlar. Bunu unutmayacağız. En azından ben unutmayacağım. Çünkü onlar harika insanlar.”

 
Yerleştirilmiş video

"Sayın Kürt, halkınızın IŞİD'le mücadelede yaptığı fedakarlığı asla unutmayacağım. Kürtler bizim için canını verdi."

Trump basın toplantısında soru soran Kürt gazeteciye böyle seslendi

▶️ https://bit.ly/2NGxzc2 

Trump’ın kararı bölge ve Türkiye için çok şey ifade ediyor ama en çok Kürtler için önem taşıyor. Uygulanmaya başlayan bu karar, Kürtlerin bölgede bir statü sahibi olmasının bugünkü koşullarda imkânsız olduğunu gösteriyor. Amerikan tehdidinden kurtulan Esad’ın Kürtlere bir statü tanımasını beklemek safdillik olur.

Kürtlerin fazla hareket şansı yok. Ankara’yı rahatsız eden sınır bölgesindeki yerleşim merkezlerini Esad yönetimine devredip Türkiye veya ÖSO’nun buralara yerleşmesini önlemek, Rakka ve civarındaki petrol kaynaklarını Esad’a devretmek dışında.

Uluslararası ilişkiler açısından bakarsak, devletlerin davaları ne kadar yüce olursa olsun, YPG devlet dışı aktörlere karşı kolay yıkılmaz bir avantajı olduğu gerçeği. Özellikle de Soğuk Savaşın bitiminin ardından… Kürtler, Batı’yı tehdit eden, kafa kesme videolarıyla dehşet yaratan IŞİD’in önünü kesmek ve Rusya’ya alanda sıkıntı yaratmak için bir araçtı, bu vazifelerini gördüler gibi görünüyor.

Elbette Trump’ın bu kararının bir kaybedeninin Suriye Sünnileri olduğunu ve IŞİD’in tekrar güç kazanma ihtimali olduğu gerçeğini göz önünde bulundurmazsak…

Trump bu kararı, bir NATO müteffiki ile bölgede karşı karşıya gelmemek, İran’a karşı mücadelede Ankara’nın desteğini kazanmak, Türkiye’yi Rusya ekseninden koparmak gibi çeşitli gerekçelerle almış olabilir. Ayrıca gerçeklerle yüz yüze gelmiş Ankara, Trump’a IŞİD ile mücadele sözü de vermiş olabilir.

Karar iki başkan arasındaki telefon konuşmasında alındığı için detayları öğrenmek kolay olmayacaktır. Ancak sahadaki sonuçlarını görerek değerlendirebileceğimiz bir durumla karşı karşıyayız. Bilinen tek gerçek, Trump’ın ‘harika insanlar’ dediği Kürtlere, inşaatlarında çalıştığı taşeronlara bile yapmayacağı bir muamelede bulunduğudur.

Karar İran ve Rusya açısından bir zaferdir, çünkü Esad’ın iktidarının devamı ve iki ülke güçlerinin bölgede kalıcı oldukları anlamına gelmektedir.

Eğer, Trump ve Putin, İran milislerinin bölgeden temizlenmesi için başka bir gizli anlaşma yapmadılarsa. Her halükarda Putin, Kırım’dan sonra Suriye’de de bir zafer kazanmış oldu ve Akdeniz’deki varlığını perçinledi.

İran rejimi, ambargonun etkisiyle kıvranan halkına anlatacak bir başarı öyküsü sahibi oldu. Bu başarısını Yemen ile taçlandırırsa bölgedeki güç ve etkisi tartışmasız olabilir ama bu elbette biraz da Rusya’ya bağlı.

Bu karar, Türkiye’yi Moskova etkisinden kurtarıp Washington bağlarını güçlendirir mi? Unutmamak lazım ki, “Bir kere satan, hep satar…” Trump bu tavrıyla Türkiye için de çok güvenilir bir ortak olamayacağını göstermiştir.

Ancak sonucun Ankara için bir zafer olduğu kaçınılmaz. Kürtlerin Suriye’de statü sahibi olmasını engellemiş, sınır boyunu Kürtlerden temizleme şansını elde etmiş bir noktaya gelmiştir. Özellikle yerel seçim öncesi Erdoğan’ın ihtiyaç duyduğu bir başarı öyküsüdür bu.

Belki de, stratejik hesapların, NATO’nun, İran’ın hesaba katılmadığı bir başka durum var, basit bir kazanç hesabı. Aktörleri hesaba kattığımız da çok da yabana atılacak bir hesap değil… Aydın Doğan’ın yakın zamanda Erdoğan ile baş başa görüştüğünü hatırlarsak, yakında Hilton Oteli arazisinde yeni bir Trump Towers görebiliriz…

Trump’ın ortak olduğu, Katarlıların satın aldığı lüks bir yerleşim merkezi Amerikan Başkanı için çok cazip olabilir. Unutmayın ki, Ulusal Güvenlik Danışmanı Türk Hükümeti’nden gizlice para aldığı için hakim tarafından vatana ihanetle suçlanan bir yönetimle karşı karşıyayız. Her şeyin mümkün olduğu bir dönemden geçiyoruz.

 
 

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums