Pişkin barış mesajı

  • 18.06.2016 00:00

 AKP Genel Müdürü Binali Yıldırım, Rusya, Suriye ve Mısır'la arada daimi düşmanlık olmayacağını söyleyerek Rusya ile işin tatlıya bağlanacağını, Mısır'la ilişkilerin gelişeceğini söylemiş. Bir bakıma haklı… Amerika yıllarca düşmanca ilişkileri olduğu İran'la, açıkça savaştığı Vietnam'la dostane ilişkileri yeniden tesis etmiş durumda.

Türkiye'nin komşularıyla ilişkisi de elbette bir gün düzelecektir ama bugünkü iktidarın uygulamalarıyla bu gerçekleşir mi şüpheli. Her şeyden önce kendi içinde barışı tesis edemeyen bir ülkenin komşularıyla iyi ilişkiler geliştirmesi kolay değildir. Türkiye gibi diplomasisi kof meydan okumalara dayalı bir ülke için daha kolay olabilir ama sahadaki gerçekler durumun öyle olmadığını gösteriyor.

 

Rusya'ya açık özür dileme dışında her şeyi yaptı Türkiye. Putin'e mektuplar, ‘Hadi gel barışalım' tarzında mesajlar, her ortamda alttan almalar gerçeği değiştirmiyor. Ermeni Soykırımı'nı tanıdığı için Almanya'ya içi boş tehditlerde bulunan Erdoğan ve AKP, soykırımı tanımakla kalmayıp Erivan'da anma törenlerine katılan Putin ve Rusya'ya ağzını açamıyor ama bu bile yetmiyor.

 

Çünkü Türkiye, Rusya'ya karşı düşmanca davrandı. Hava sahasını kısa bir süre ihlal eden ve Türkiye'den hasmane bir tavır beklemeyen Rus jetini arkadan vurarak düşürdü. Önce bununla övündü, ‘‘Gerekirse yine yaparız'' dedi ama bedelle karşılaşınca ayakları yere erdi ve pişmanlık göstermeye başladı. Evet, Rusya ile ilişkiler düzelebilir ama bunun için Erdoğan'ın Putin'den resmen özür dilemesi ve tazminat ödeme şart. Rusya ile iyi ilişkiler geliştirmek isteyen Ulusalcıların bu konuda devrede olduğunu söyleyebiliriz, bunun ne kadar etkili olacağını zaman gösterecek elbette.

 

Mısır'a gelince. Dört parmak ve Esma unutuldu. Mısır'ın devrik Cumhurbaşkanı Mursi'nin adını anan bile yok. Adama danışmanlık yapıp yanlış yönlendirerek darbenin zeminini hazırladılar. Suriye, Mısır ve Gazze'de Hamas-İhvan işbirliğiyle neo-Osmanlıcı bir düzen kurup Erdoğan'ı bölge Sultanı yapacaklarına inandılar. Sonu kanlı bitti. Bölge liderliği umutlarının suya düşmesiyle Amerika'ya, Mısır'ın yeni liderine küfre varan hakaretler yağdırdılar. Şimdi bütün bunları yuttular ve başını belaya soktukları insanları satmaya hazırlar.

 

Suriye'nin kan gölüne dönmesinin başlıca sorumlularından biri Türkiye oldu. Esad'ı yıkma iddiasıyla çıktıkları yolda, bugün Kürtlere karşı Esad'la işbirliği yapmaya hazır olduklarını açıklıyorlar.

 

Suriye'de radikal dinci unsurları desteklediler, binlerce insanın ölümüne yol açan gelişmelere destek oldular, yerlerinden yurtlarından olmalarına sebep oldukları insanları Batı'ya karşı bir şantaj ve pazarlık kartı olarak kullanmaya kalktılar.

 

Attıkları her kurşun kendilerine döndü. Rusya'nın yaptırımları ve ambargoları karşısında inim inim inliyor, turizm sektörünün ağır ağır batışını çaresizce izliyorlar. Suriye'de çok karşı oldukları Kürt devleti kuruluyor ve çok uzun olmayan bir zamanda Irak Kürdistan'ı ile birleşmesi kaçınılmaz. Giderek Erdoğan'a benzeyen Barzani'nin karşısında, Türkiye'den farklı olarak güçlü ve etkili bir muhalefet var; Erdoğan ve Washington'ın desteği bir süre sonra o rejimi ayakta tutmaya yetmeyebilir.

 

Bölgenin gerçek ağırlık merkezlerinden biri olan Mısır'la ilişkileri düzeltmeye Suudi Arabistan'ın çabaları bile yeterli olmuyor. Arabistan'dan aldığı milyarlarca dolara karşılık Mısır'ın iki Ada'sını gözü kapalı bu ülkeye veren Sisi, Kral'ın barış çabalarına aynı kolaylığı göstermiyor hala.

 

Bugün dünyada ve bölgedeki yalnızlığın sorumlusu Erdoğan ve politikalarıdır. Türkiye dünyada itibarı iyice düşmüş bir ülkedir ve bu gerçeğin bedelini her alanda ödemektedir, daha da ödeyecektir.

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums